Novosti

Društvo

Žestok otpor obiteljašima

Marš neokonzervativaca kroz institucije u zastoju: Udruga Željke Markić naišla je na oštar stav akademske zajednice zbog prijave protiv rada troje naučnika koji su istraživali konzervativni pokret

Iyrcbbw0hgev7uu197cobwc6h4n

Pravni fakultet odbit će prijavu protiv svojih znanstvenika (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Nakon brojnih tužbi protiv medija, udruga U ime obitelji sada prijavljuje znanstvenice i znanstvenike. Udruga Željke Markić tako je nedavno od Igora Glihe, dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu, zatražila pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom jer se troje znanstvenika s tog fakulteta drznulo napisati znanstveni rad ‘Stjecanje političke moći korištenjem struktura prilika: Analiza konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj’. Znanstvenice Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i znanstvenik Dario Čepo u svojem radu istražuju na koji su način konzervativne udruge u Hrvatskoj oformile politički pokret i etablirale se kao nov politički akter. Znanstveni rad izdan je u časopisu ‘Politička misao’ čiji je nakladnik Fakultet političkih znanosti te su o sadržaju ovog rada Novosti i drugi mediji opširno izvještavali. Kako doznajemo, Pravni fakultet postupak pred Etičkim povjerenstvom neće pokretati. Ipak, vrijedi primijetiti da se unatoč masovnoj podršci javnosti autorima, sam dekan Pravnog fakulteta javno nije očitovao, baš kao što to nije učinilo ni uredništvo časopisa ‘Politička misao’ koje je također zaprimilo pritužbe na objavu rada.

- Zadivljena sam podrškom koja je promptno i nedvosmisleno stigla iz znanstvene zajednice nakon što smo upoznati s činjenicom da je jedna udruga napisala prijavu dekanu moje matične ustanove, Pravnog fakulteta u Zagrebu - rekla je za Novosti dr. sc. Antonija Petričušić, docentica na Katedri za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta. Inače, na istoj su Katedri zaposleni svi autori rada.

Uz brojne pojedinačne istupe kolega koji su prepoznali da je svrha prijave zastrašivanje znanstvenika i javnu peticiju koju je u obranu autora potpisalo preko 800 osoba, reagirale su i organizacije civilnog društva, ali i strukovne organizacije poput Hrvatskog sociološkog društva. ‘Rasprava o kvaliteti i utemeljenosti zaključaka pojedinih autora i autorica iznesenih u znanstvenim člancima treba se odvijati ponajprije akademskim kanalima znanstvene komunikacije, a ako izađe izvan njih, ne bi smjela biti obilježena neprimjerenim pritiscima i zahtjevima za etičkim i disciplinskim postupanjima prema autorima navodno spornih članaka’, navodi se u priopćenju Hrvatskog sociološkog društva.

- Kolegice i kolege, prvenstveno iz polja sociologije i politologije, prepoznali su da se ne radi tek o napadu na znanstveni članak ili nas troje znanstvenika koji smo autori istraživanja, nego o udaru na znanstveni rad općenito te na slobodu izražavanja mišljenja znanstvenika. Posebice ohrabruje činjenica da su u obranu akademskih sloboda stali ugledni znanstvenici iz stranih znanstvenih i akademskih ustanova. Dokazali su time da je udar na slobodu izražavanja znanstvenika bilo gdje napad na cjelokupnu znanstvenu zajednicu. A ona nema granice, naciju ili državljanstvo. Njezina su obilježja objektivnost, autonomija, sloboda izbora teme i metodologije istraživanja. Rasprava o eventualnim prijeporima o temama i sadržaju istraživanja vodi se unutar akademske forme i u skladu s akademskim zahtjevima - zaključuje Petričušić.

U prijavi protiv rada koji udruga U ime obitelji želi osporiti navodi se da je u tom znanstvenom radu, objavljenom u rujnu 2017., iznesen ‘niz neistinitih, proizvoljnih i nepotkrijepljenih tvrdnji o udruzi U ime obitelji, a koje su u siječnju 2018. prenijeli Hrvatska izvještajna novinska agencija i velik broj hrvatskih medija’.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više