>

novosti logo

Zidni ustaše

Samo deset dana nakon nalepnica u Vukovaru na kojima su prikazani obešeni ljudi uz natpis ‘Srpsko porodično stablo’, nove poruke mržnje pojavile su se u Bršadinu. Vukovarsko-sremska policija izvestila je da je u noći sa 4. na 5. mart nepoznati počinilac crnim sprejom ispisao grafite neprimerenog sadržaja na zidu prostorija Fudbalskog kluba Bršadin. Reč je o ustaškim i neonacističkim porukama kao što su ustaško ‘U’ s inicijalima Ante Pavelića, ‘NDH’ i nacistička svastika.

Zajedničko veće opština (ZVO) je izrazilo zabrinutost zbog sve učestalijih incidenata koji na najgori mogući način vređaju pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj. ‘Ovi grafiti u Bršadinu’, poručuju iz ZVO-a, ‘samo su još jedan od dokaza da je ekstremizam u Hrvatskoj u porastu, što su saopštile i mnoge druge relevantne međunarodne organizacije, uključujući nedavni izveštaj State Departmenta o stanju ljudskih prava za 2016. godinu. Ostaje samo da još i država Hrvatska, a pre svih predsednica države i predsednik Vlade daju svoju sud o svakoj vrsti ekstremizma prema Srbima, kao i da se svima koji na različite načine afirmativno govore o ustaškoj, fašističkoj i nacionalističkoj ideologiji, jasno stane na put’, navodi se u saopštenju ZVO-a koje potpisuje predsednik te srpske institucije Dragan Crnogorac. Grafite je osudila i organizacija SDSS-a u Opštini Trpinja, u čijem se sastavu nalazi mesto Bršadin koje je većinski naseljeno srpskim stanovništvom.

U ponedjeljak je i na pravoslavnom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Sinju, po drugi put u posljednjih nekoliko godina, osvanuo grafit mržnje s jasnom porukom. Na južnom zidu hrama uz proustaško obilježje ispisan je natpis ‘Za dom spremni’. I ovaj slučaj skrnavljenja prijavljen je nadležnim organima, a istraga je u toku.

U zvaničnom saopštenju koje je izdala Eparhija dalmatinska sa žaljenjem se konstatira da se ‘ovakvim, uvredljivim sadržajem grafita, šalje negativna poruka lokalnom srpskom stanovništvu u Sinju i šire’, a ona ujedno ‘mnogo govori o realnom stanju u društvu i položaju manjinskih zajednica u Hrvatskoj’.

1/3