Novosti

Politika

Županov anti-antifašizam

Zločinci s petokrakom na čelu su u ime tzv. oslobodilačkog antifašizma javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu, tvrdi ličko-senjski župan Ernest Petry

Large intrigator  anja

Petrificiranje revizionističkih mitova – Ernest Petry (foto Marko Drmić/PIXSELL)

Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, prošlog je tjedna obznanio da je u Gospiću započela ekshumacija posmrtnih ostataka osoba likvidiranih 1945. U revizionistički ostrašćenoj objavi, koristeći više nego neprimjeren rječnik, prvi čovjek Like je partizane, osloboditelje Gospića, nazvao "zločincima s petokrakom na čelu" koji su, prema njegovom mišljenju, "u ime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma, javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu".

Gospić je hit mjesto povijesnog revizionizma 2021. Na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. augusta državni vrh je u Gospiću ispratio posmrtne ostatke 102 osobe. Prema svim informacijama, riječ je bila o pripadnicima ustaške vojnice kojih je bilo više tisuća na širem području ovog grada, dobro poznatog kao jako ustaško uporište. U Gospiću su masovna smaknuća Srba i neistomišljenika nove vlasti započela već u aprilu 1941., prvo u zatvoru, a potom i u logoru Jadovno. Kako navode iz Arhiva Srba, gospićki ustaše su tokom cijelog rata vršili genocid na području Like, pa čak i u proljeće 1945., mjesec dana prije oslobođenja, kada je vješanjem bilo usmrćeno preko 100 ljudi.

Za ovu i svaku drugu ekshumaciju nadležna je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Resorno ministarstvo kao organizator ovakvih ekshumacija zasad šuti. Nema ni riječi o identifikaciji otkrivenih posmrtnih ostataka – jesu li likvidirani bili nedužni civili ili pripadnici ustaških postrojbi, već se svugdje podmeće poznata teza o "dva totalitarizma". Na stranicama ministarstva navedeno je da će javnost o rezultatima ovog terenskog istraživanja biti blagovremeno obaviještena. No prije zvaničnog oglašavanja, tumačenje okolnosti pod kojima su likvidirani nastradali i, za početak, njihovu identifikaciju na sebe je preuzeo lički župan. Kazao je da se radi o "stratištima u kojima leži pobijena, žicom vezana gospićka mladež, učenici sa svojim učiteljima, kao i brojni poznati Gospićani – hrvatski domoljubi".

Prošlog tjedna još je jedan HDZ-ovac koristio podjednako zapaljivu retoriku. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je komemorirao 13 domobrana ubijenih tokom oslobađanja Dubrovnika, ocijenivši da je to bio "težak čin tzv. osloboditelja", i to baš na dan oslobođenja Dubrovnika u Drugom svjetskom ratu, 18. oktobra.

U izjavi za Novosti saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović kaže da se prilikom ekshumacija često koriste povijesni falsifikati, a oni koji ih pokreću uopće se ne trude identificirati posmrtne ostatke, niti dati odgovore na pitanja tko su likvidirani.

- Problem s ovakvim akcijama je da rade sve samo ne rasvjetljavaju povijest. Nekako smo došli do trenutka u kojem predsjednik Vrhovnog suda ustanovi da je poklič "Za dom spremni" nedopustiv, na što mu parlamentarna stranka (Domovinski pokret, op. a.) odgovara neka "ne dira u svetinje". Relativizacija ustaškog pokreta, koji je po svim povijesnim mjerilima bio zločinački, Hrvatskoj se dogodila zato što se pripadnike ustaških postrojbi nazivalo "hrvatskom vojskom" - objašnjava zastupnica.

Peović smatra da narativ o dva totalitarizma služi opravdanju ustaških zločina, a politički i ekonomski se to pretače u izdašno financiranje revizionizma putem institucija poput Uprave za zatočene i nestale. Kada je riječ o sredstvima iz državnog proračuna koja se izdvajaju za ovo tijelo Ministarstva branitelja, Peović naglašava da je Radnička fronta tražila da se visoki iznosi umjesto za reviziju povijesti usmjere u puno korisnije sadržaje poput socijalne politike, obrazovanja i pomoći izbjeglicama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više