>

novosti logo

Kronika Kronika

20 godina Općine Jagodnjak

Jubilej jedinice lokalne samouprave na istoku Hrvatske: Sadašnja Općina nasljednica je bivših opština Bolman i Jagodnjak, ali nije naslijedila i njihovu imovinu

Prošlo je već dvadeset godina otkada je 1998. – na koncu tzv. mirne reintegracije i uz pomoć UNTAES-a – osnovana većinski srpska Općina Jagodnjak. No to nije prvi put u historiji da postoji lokalna samouprava s imenom Jagodnjak. Još prije Drugog svjetskog rata postojala je Opština Jagodnjak, koja je obuhvatala samo naselje Jagodnjak. Iako je bila teritorijalno manja od današnje opštine jer nije obuhvaćala Bolman, Novi Bolman i Majške Međe, koja su pripadali posebnoj Opštini Bolman, imala je više stanovnika - oko 2.500 u odnosu na sadašnjih 2.030 - te je imala širu samoupravnu djelatnost.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jagodnjak Jovan M. Nedić kaže da je sadašnja Općina nasljednica bivših opština Bolman i Jagodnjak. Interesantno je, međutim, da nije naslijedila i njihovu imovinu, koja se uglavnom sastojala od stotina hektara šuma i pašnjaka, a koji su nacionalizirani poslije Drugog svjetskog rata. Iako je imovina koja je tada oduzeta vraćena, volje da se imovina vrati i lokalnoj samoupravi nije bilo, a to bi u slučaju Općine Jagodnjak znatno ojačalo njen položaj.

Pročelnik Nedić napominje da se za dvadesetak godina postojanja lokalne samouprave tek djelomično mogao nadoknaditi zaostatak za drugim baranjskim naseljima, što je posljedica činjenice pedesetak godina nisu imali lokalnu samoupravu pa njihova komunalna infrastruktura i razvoj nisu nikad bili prioritet u bivšoj velikoj Općini Beli Manastir, koja je obuhvatala cijelu Baranju. U proteklih dvadeset godina ipak je uspješno provedeno nekoliko projekata komunalne infrastrukture: vodoopskrbni sustav, asfaltiranje ulica i betoniranje pločnika, asfaltiranje ceste Jagodnjak - Zornice, izgradnja kuća za ispraćaj na grobljima u Jagodnjaku i Bolmanu, uvođenje moderne javne rasvjete u Jagodnjaku i još niz manjih i većih projekata.

Ove godine nastavlja se istim smjerom. Opštinski načelnik Stevo Mlinarević potpisao je 8. februara u Zagrebu ugovor za projekt iz Mjere 7 za tip operacije 7.2.2. ‘Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta’ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Taj projekt odnosi se na jagodnjačku Ulicu Jovana Jovanovića Zmaja u kojoj se nalazi pravoslavna crkva. Projekt uključuje izgradnju kolnika dužine 900 metara i širine 4 metra, odvodnju i instalacijski kanal, pločnik i tri parkirališta. Najviši iznos potpore je 5,14 miliona kuna, a financijska sredstva osigurana su iz Evropskog fonda za ruralni razvoj (85%) i Proračuna Republike Hrvatske (15%).

1/1