Novosti

Politika

Akademska zajednica traži da se preispita odluka o poskupljenju školarina

Uoči sjednice inicijatori sakupljanja 3100 potpisa protiv davanja počasnog doktorata Milanu Bandiću pozvali članove Senata da glasaju protiv te odluke

Kfxgtdsk8dra9gvvc0avr5q6jia

Profesori Nikola Baketa, Kosta Bovan i Ivan Batoš održali su konferenciju za medije ispred rektorata zagrebačkog Sveučilišta (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Trojica sveučilišnih nastavnika Kosta Bovan, Nikola Baketa i Ivan Batoš najavili su u ponedjeljak, pred zgradom rektorata Sveučilišta u Zagrebu, da će uoči sutrašnje sjednice Senata predati otvoreno pismo protiv dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, koje je potpisalo više od 3100 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu.

Bovan je kazao da se nada da će Senat uvažiti neslaganje velikog dijela akademske zajednice s inicijativom da se Bandiću preda doktorat, kao i da će na sjednici propitati i druge odluke poput financijskog izvještaja za 2018. kao i odluku oko povećanja naknade za studente. Još uvijek, kako je kazao, nisu sigurni hoće li točka o Bandiću biti stavljena na dnevni red sutrašnje sjednice, ali da je u posljednje vrijeme praksa da se točke uvrštavaju u zadnji čas.

Ponovili su da Bandić ne zadovoljava nijedan kriterija za dodjelu doktorata, posebno zato što su zgradu Muzičke akademije, koju dekan Dalibor Cikojević navodi kao glavni razlog, nije platio Bandić osobno, nego građani Zagreba. Podsjetili su i da je on predsjednik stranke i političar za kojeg se veže čitav niz afera i koji ima preko 200 kaznenih prijava, kao i da je izrazito bahat i neprofesionalan prema neistomišljenicima.

Viši umjetnički suradnik s Muzičke akademije Ivan Batoš zahvalio je Gradu Zagrebu na zgradi, ali i upozorio da akademija ima veliki problem s njom, s obzirom da su materijalni troškovi održavanja ogromni. Kazao je i da je prijedlog dekana Muzičke akademije o doktoratu upitan, jer je Vijeće Muzičke akademije bilo protiv, a dekan ga je predstavio kao prijedlog Muzičke akademije.

Prije tri tjedna održan je prosvjed pred zgradom rektorata pod nazivom ‘Stop nasilju nad Sveučilištem - Srami se’ o kojem smo pisali u Novostima. Protiv najavljenog poskupljenja školarina izjasnila se i ministrica znanosti Blaženka Divjak, dok su studenti najavili potpisivanje peticije protiv povišenja cijene ECTS boda koje u pojedinim slučajevima iznosi i do 20 posto, a koje rektor Damir Boras pravda povećanjem troškova života.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više