Novosti

Politika

Alarm za vladajuće

Na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji 17. oktobra održan prvi krug lokalnih izbora: Građani su kaznili Samoopredjeljenje Albina Kurtija i SDSM Zorana Zaeva. Analitičari kažu za Novosti da Kurti nije ispunio obećanja, dok je Zaev morao donositi teške odluke

Large internacionala  ko%c5%beul

U Sjevernoj Makedoniji pravo glasa je imalo više od 1,8 milijuna birača (foto Tomislav Georgiev/Xinhua)

Građani Kosova i Makedonije isti su dan i gotovo identično glasali na lokalnim izborima. Jedni su kaznili vladajuće Samoopredjeljenje, a drugi vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM). Kosovski premijer Albin Kurti je to shvatio i prije izbora. Predizborna istraživanja su pokazala da je izgubio veliku podršku koju je imao na parlamentarnim izborima. U prvom krugu lokalnih izbora "Samoopredjeljenje" nije osvojilo ni jednu od 38 kosovskih općina, dok će u njih 12 ići u drugi krug, uključujući Prištinu i Prizren. Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da su rezultati sasvim očekivani jer "Kurti za osam mjeseci na čelu Vlade nije ispunio obećanja". Mnogi su akcije kosovske policije, prvo na graničnim – ili kako u Srbiji kažu, na administrativnim – prijelazima na sjeveru, a zatim i akcije po marketima i apotekama, kad je plijenjena krijumčarena roba, gledali kao na predizborni čin dodvoravanja biračima, ali uzalud.

Kao jedan od razloga loših rezultata Spahiu vidi i činjenicu da je Kurti naslijedio "situaciju gdje je većina medija bila pokorna Demokratskoj Partiji Kosova Hashima Thaçija i Kadrija Veselija".

- S Dolaskom Kurtija na vlast oni su protiv njega bili još žešći. Kurti se nije potrudio nimalo da promjeni medijsku situaciju, iako je imao tu mogućnost, jer većina medija djeluje nezakonito. Nemoguće je dobiti izbore u zemlji gdje je većina medija žestoko protiv – objašnjava Spahiu.

S druge strane, Srpska lista osvojila je sve što se osvojiti moglo. U pojedinim dijelovima čak i sa preko 90 procenata glasova. Pravog konkurenta nije bilo.

- Ako ubijaš političke protivnike bez posljedica, naravno da ćeš dobiti izbore stopostotno. Da vas podsjetim da ubojice Dimitrije Janićijevića, kandidata za gradonačelnika Sjeverne Opštine Mitrovica, koji je ubijen u januaru 2014. nisu još pronađeni. Ubojice Olivera Ivanovića ubijenog u januaru 2018. također nisu kažnjeni. Nisu kažnjeni ni oni koji su ranili bivšeg potpredsjednika Parlamenta Petra Miletića. Otvorena je sumnja da iza tih ubistava stoje vlasti u Beogradu. U takvoj situaciji teško da se itko usudi da pravi konkurenciju Srpskoj listi – kaže Spahiu podsjećajući na politička ubojstva na sjeveru Kosova.

Teško da je itko u Makedoniji očekivao da će VMRO-DPMNE u prvom krugu osvojiti 22 od 80 općina, a SDSM premijera Zorana Zaeva samo 9. U 25 općina SDSM ide u drugi krug, uključujući Skoplje.

- Opća ocjena je da je ovo veliki poraz socijaldemokrata i bukvalno vraćanje VMRO-a u život, nakon više izbornih poraza zaredom. Ova je ocjena još jača kada se pogleda da je VMRO osvojila veće urbane centre u zemlji, a da su općine koje je u prvi krug dobio SDSM uglavnom manje – ističe Boro Kitanoski iz Mirovne akcije.

Kao razlog takvim rezultatima navodi malu izlaznost (manje od 50 procenata), ali i činjenicu da su mnogi glasali za nezavisne liste "kojih je na ovim izborima bilo jako mnogo, najviše u istoriji". Glasove je razvodnio i samostalni izlazak partnera vladajuće koalicije.

- Ali, glavna je odlika da su socijaldemokrati izgubili mnogo glasova, a razlozi su različiti. Nešto bi sigurno moglo otići na konto pandemije, ali prvenstveno na tragediju u Tetovu u kojoj je u požaru stradalo 14 pacijenata, i na nepreuzimanje odgovornosti za to. Nešto ide na konto jako teških odluka koje su socijaldemokrati nosili i za što su trpili snažne kritike od strane političke desnice: Prespanski sporazum, Dogovor o prijateljstvu sa Bugarskom i uspostava zajedničkih historijskih komisija i na kraju, blokada Bugarske na početak pregovora sa EU-om, nešto što je primljeno jako emotivno u zemlji. Zatim, nepostojeća reforma sudstva, utisak da je borba protiv korupcije slaba, da se partizacija administracije nastavlja i generalno, tu su slabi rezultati lokalnih vlasti – objašnjava Kitanoski, dodajući da su ovo ipak bili lokalni izbori i kako nije sigurno da bi se isto stanje preslikalo i na eventualnim parlamentarnim izborima.

Ipak, ističe da će VMRO-DPMNE, ako se ovaj val podrške nastavi, sigurno tražiti nove parlamentarne izbore, "preko kojih bi se eventualno vratili na vlast". Kao glavnu odliku ovih izbora navodi već spomenute nezavisne liste.

- Većinu njih čine lokalni aktivisti poznati po zalaganjima za ekološka rješenja, borbi protiv betonizacije gradova i razne grupe koji su vodili lokalne borbe protiv novih rudnika na istoku zemlje. Radi se o prvim koracima kroz ovaj način delovanja i tek ćemo moći da vidimo kako će da se sve to razvija, ali su svi oni zajedno dobili oko 40.000 glasova i ušli su u više općina. U nekim od njih će njihovi glasovi biti odlučujući – kaže Kitanoski za Novosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više