>

novosti logo

Piše Novosti

Rastu tenzije na sjeveru Kosova zbog policijske akcije

Policija tvrdi da je cilj akcije razbijanje organizirane kriminalne grupe koju čine i policajci, dok srpska strana odgovara da se radi o pritisku na srpsku nacionalnu zajednicu

Prema posljednjim informacijama, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije oko podneva počele su napuštati sjever Kosova nakon operacije privođenja više osoba zbog čega je došlo do oružanog sukoba u kojem je ozlijeđeno više policajaca i građana.

Prema pisanju beogradskog portala Insajder, u petosatnoj akciji hvatanja organizirane kriminalne grupe koja je provedena na cijeloj teritoriji Kosova ukupno je uhapšeno 28 osoba - 19 policajaca, među kojima je 11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka te 9 građana. Navodno među njima ima i policijskih zapovjednika, carinika i krijumčara, a zaplijenjena je velika količina robe.

Kosovska policija privela je i dvojicu pripadnika UN-a, od kojih je barem jedan Rus, zbog čega je reagirao specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Zahir Tanin koji je kazao da će 'bilo kakva povreda osoblja UN-a biti praćena najvišim stupnjem diplomatskog i međunarodno pravnog odgovora', dok je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin akciju policije nazvao 'opasnom', zatraživši hitno puštanje Mihajila Krasnoščekova iz UNMIK-a. Iz policije tvrde da su službenici UN-a uhapšeni jer su s automobilom UN-a bili na barikadama.

Osim na sjeveru Kosova, privođenja je bilo i u sredinama koja su nastanjena većinski albanskim stanovništvom. 'Policijska operacija koja se provodi u nekoliko regiona, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je hapšenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti', navodi se u saopćenju kosovske policije. Uhapšeni su odvedeni u Prištinu.

Akcija je počela oko 6 sati ujutro kad su se u Sjevernoj Mitrovici začule sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale su na teritorij sve četiri srpske općine. Prilikom dolaska kosovskih snaga došlo je do oružanog sukoba u Sjevernoj Mitrovici te blokade puteva. Lokalni policijski zapovjednik kazao je da je uhapšeno pet osoba, da su tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, lomili i pravili štetu. Također su bacane šok-bombe.

Kosovska policija, prenosi portal Koha Ditore, objavila je da je u Zubinom Potoku bilo dosta problema, jer su na početku akcije naišli na zasjedu i pucnjavu u policiju, te da je lakše povrijeđen policajac. Potvrđeno je da su uklanjali barikade te 'silom uspjeli pretražiti kuće i planirane lokacije'. Objavljeno je da su ozlijeđena tri policajca i šest građana koji su bili na barikadama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je da se specijalne jedinice ROSU željele privesti 26 osoba na sjeveru, a da je privedeno ukupno njih 19. Akcija je, kazao je, provedena s ciljem da se zastraše Srbi te upozorio predstavnike EU da će Srbija reagirati 'ako jedinice ROSU ne odu što prije s sjevera Kosova'. Naveo je da već godinu i po dana najvišim mogućim intenzitetom traju najžešći napadi na srpski narod, naročito na sseveru i da je u toku pokušaj pune kriminalizacije srpskog naroda.

RTS je objavio da je iz kasarne Vojske Srbije u Kraljevu nešto prije 14:00 sati počela izlaziti kolona vojnih vozila, punih ljudi i opreme. U kasarnu je, neposredno prije kretanja kolone, stigao ministar obrane Aleksandar Vulin.

Predsjednik kosovske Srpske liste Goran Rakić najavio je da će sutra u podne na Trgu u Sjevernoj Mitrovici biti održan protestni miting Srba. O daljim koracima odlučit će se u toku dana, dodao je Rakić. 

Kosovski predsjednik Hašim Tači pozvao je 'srpsku zajednicu da održi mir i da podrži borbu protiv organiziranog kriminala'. Kazao je da je današnja policijska operacija za 'dobrobit svih građana, bez ikakvih razlika.'

Agencija Reuters izvještava da je Srbija naredila svojim sigurnosnim snagama da budu u punoj pripravnosti nakon akcije. Navodi da je potez Beograda uslijedio zbog porasta napetosti na sjeveru Kosova. Podsjećaju da je Vučić jučer rekao da je Beograd izgubio kontrolu nad Kosovom, ali i upozorio da će Srbija reagirati ukoliko Kosovo napadne tamošnje Srbe.

1/1