Novosti

Kratko & jasno

Nexhmedin Spahiu: Briselski sporazum je put

Svaki rat se završava na stolu. Bez obzira na to kako će se dalje odvijati situacija na Kosovu, da li će biti novog rata ili neće, ipak će se sve završiti u Briselu. To je sudbina. Zato ne možemo reći da Briselski sporazum ne postoji, kaže politički analitičar iz Mitrovice

Large internacionala  mini

(foto www.presscentar.rs)

Da li je, nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija, Briselski sporazum mrtav?

Svaki rat se završava na stolu. Bez obzira na to kako će se dalje odvijati situacija na Kosovu, da li će biti novog rata ili neće, ipak će se sve završiti u Briselu. To je sudbina. Zato ne možemo reći da Briselski sporazum ne postoji. Postoji, samo smo se sada vratili ponovo na nultu tačku, ali postoji jedan put gde možemo da se vratimo, a to je Briselski sporazum.

Briselski sporazum je potpisan 2013. godine. Gde je ta nulta tačka, u 2012. godini?

Nulta tačka je skoro 2008., nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Srbi su izašli iz institucija Kosova i sve je sada vraćeno na početak, a to je 2008. godina. Ali ponavljam, postoji put. Tada nije postojao.

Govorite o opciji rata kao sasvim realnoj?

Da, atmosfera je ratna. Nadam se da je ovo samo neki dogovor premijera Albina Kurtija i predsednika Aleksandra Vučića, uz posrednike, da namerno zaoštravaju situaciju, pa da posle mogu da kažu kako su oni spasili narod od rata i da svi budu zadovoljni, umesto da ih kritikuju zbog kompromisa. Ukoliko to nije slučaj mi idemo direktno u rat.

Bez obzira na prisustvo EULEX-a i KFOR-a?

Srbija je izazvala Prvi svetski rat, 77 dana je ratovala sa NATO paktom. Zašto ne bi pokušala ponovo? Možemo li reći da se Srbija opametila od zadnjih ratova na Balkanu? Srbija se nikad nije izvinila za rat i zločine. Moguće je, nakon izlaska Srba iz institucija, da se zaredaju incidenti, a onda jedan incident izaziva drugi što na kraju može dovesti do intervencije Srbije na Kosovu.

Poslednja dešavanja kao da su ponovo aktivirala pomalo zaboravljenu temu o podeli teritorija pri čemu bi sever Kosova bio pripojen Srbiji?

To nije rešenje. Nije problem u teritoriji, već što Srbija neće da se pomiri da nema uticaja na region. To je problem i zato što neće da se pomiri da bude u orbiti zapada, već igra politiku između zapada i istoka, odnosno Rusije. Srbija se neće pomiriti sa tim da odustaje od takve politike, iako je "zapad" okružio Srbiju sa svih strana, jer je Srbija okružena NATO zemljama. To je jedna oaza u zapadnoj sferi koja neće da se pomiri sa zapadnim uticajem. Nažalost, situacija je jako opasna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više