Novosti

Politika

Inicijativa mladih protiv imenovanja ratnog zločinca za savjetnika kosovskog premijera

Kosovska i srpska Inicijativa mladih za ljudska prava osudile imenovanje Sulejmana Selimija, osuđenog ratnog zločinca, za političkog savjetnika premijera Ramuša Haradinaja

F9of3j79fbou9pxnhe9sujbypm3

Selimi je imenovan nakon što je pušten na uvjetnu slobodu, pošto je odslužio više od pet godina zatvora za ratne zločine protiv civila

Inicijativa mladih za ljudska prava - Kosovo (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava - Srbija (YIHR Srbija) osudile su i snažno se usprotivile odluci premijera Kosova Ramuša Haradinaja da imenuje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Sulejmana Selimija za političkog savjetnika, stoji u zajedničkom saopćenju.

Napominju da je odluka o imenovanju donesena nekoliko dana nakon što je Selimi pušten na uvjetnu slobodu, pošto je odslužio više od pet godina zatvora u ukupnom trajanju od sedam godina. Sulejman Selimi je osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1998-1999. godine.’Osim što ga je premijer Kosova Haradinaj velikodušno prihvatio u svoj kabinet, drugi državni zvaničnici su nakon njegovog otpusta posetili Selimija i opisali ga kao heroja albanskog naroda. Predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je da je ‘sa živim herojem na slobodi, generalom Sulejmanom Selimijem, Kosovo bolje i bezbednije”, podsjećaju dvije inicijative nazvavši takve izjave u najmanju ruku zabrinjavajućim i iznimno neprihvatljivim.

Osobama koje su počinile ratne zločine nije mjesto u državnim institucijama Kosova, zajednički je stav s tim da odluka o imenovanju ratnog zločinca za političkog savjetnika ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i predanosti kosovske vlade pravdi, pomirenju i miru.

YIHR Kosovo i YIHR Srbija, kao organizacije koje rade na suočavanju s prošlošću, pozvale su sve političke aktere na Kosovu da prestanu s glorifikacijom ratnih zločinaca u političkom i javnom životu i stave fokus na prepoznavanje i postizanje pravde za žrtve, preživjele i nestale osobe. ‘Mi, kao mladi ljudi Kosova i Srbije, bićemo brana slavljenju ratnih zločinaca i u Srbiji i Kosovu, odlučni da gradimo zajedničku kulturu mira na poštovanju žrtava‘, zaključak je saopćenja.

Sulejman Selimi osuđen je zbog zlostavljanja civila u improviziranom zatvoru OVK u selu Likovac, u općini Srbica. Osnovni sud u Mitrovici ga je u maju 2015. godine osudio na osam godina zatvora, ali mu je Apelacijski sud u Prištini u oktobru 2016. godine kaznu smanjio na sedam godina. Bio je pripadnik ‘Dreničke grupe’ OVK, iz koje su nakon rata proizašli mnogi politički lideri Kosova, uključujući i samog Tačija. Poslije rata imenovan je za komandanta Nacionalne garde Kosova, a potom i za komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa nakon čega je postavljen za komandanta Kosovskih snaga sigurnosti gdje je bio do 2011. godine, kada je imenovan za ambasadora u Tirani.

Njegovo uvjetno puštanje pozdravio je predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, lider Demokratske stranke Kosova. ‘Istina može da kasni, ali uvijek pobjeđuje. Sulejman Selimi je sinonim za istinu OVK. DOBRODOŠLI KOMANDANTE!’, napisao je Veseli na Facebooku. Selimi bi, nakon puštanja, do 30. oktobra 2020. godine trebao biti pod nadzorom kosovskog Odbora za uvjetno oslobađanje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više