Novosti

Društvo

Američke kršćanske organizacije troše milijune za propagandu u Europi

Konzervativne organizacije, povezane s Trumpom i njegovom administracijom, godinama djeluju u Europi promovirajući zabranu pobačaja i ograničavanja prava LGBT osoba, kao što je slučaj u Poljskoj

Large abortus

Američke konzervativne organizacije već duže vrijeme šire svoje djelovanje na Europu i druge kontinente. Premda metode akcija koje poduzimaju imaju široki dijapazon, nisu sklone objašnjavati odakle im novac i što točno rade. Kao i u slučaju domaćih konzervativnih organizacija, glavna tema su im prava žena, posebice pitanje pristupa pobačaju te onemogućavanje ravnopravnosti za LGBT zajednicu. Kada je riječ o našem kontinentu najopasnije je njihovo djelovanje na području zakonodavstva, kako onog na razini EU, tako i nacionalnog.

U srijedu su objavljeni rezultati opsežnog istraživanja koje je proveo OpenDemocracy https://www.opendemocracy.net/en/5050/trump-sekulow-war-womens-lgbt-rights-europe/ koji otkrivaju kako je 28 kršćanskih desničarskih organizacija iz SAD-a od 2007. potrošilo najmanje 280 milijuna dolara za svoje aktivnosti diljem svijeta. Najviše novca – 90 milijuna dolara –

potrošeno je u Europi, potom u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Ni jedna od tih grupa ne objavljuje tko su im donatori i kako troše novac u inozemstvu.

Jedna od organizacija je American Center for Law and Justice – ACLJ (Američki centar za pravo i pravdu), čiji je glavni savjetnik Jay Sekulow ujedno i osobni odvjetnik Donalda Trumpa. On će zajedno s Rudyjem Giulianijem koordinirati sve potencijalne pravne postupke vezane uz rezultate američkih izbora 3. studenog. Sekulow i Giuliani zajedno su vodili Trumpovu obranu u slušaju opoziva prošle godine.

Među organizacijama koje troše milijune u inozemstvu je i Alliance Defending Freedom – ADF (Savez za obranu slobode), koja je također blisko povezana s Trumpovom administracijom, s obzirom na osoblje i učestale sastanke.

Europski uredi ACLJ-a i AFD-a u posljednjem desetljeću sudjelovali su u nizu sudskih procesa diljem Europe. Posljednji primjer je nedavna odluka suda u Poljskoj vezana uz pobačaj, kojom se taj medicinski postupak zabranjuje i u slučaju malformacije fetusa. Sekulowljeva organizacija Ustavnom sudu podnijela je argumente za uvođenje novih restrikcija koje je Vijeće Europe nazvalo ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

Te organizacije pružale su podršku i u slučajevima kada se nastojalo onemogućiti istospolnim partnerima da posvoje djecu, podupirali su liječnike i poduzetnike koji odbijaju pružati usluge ženama i LGBT osobama te u najmanje sedam zasebnih slučajeva podnijeli su europskim sudovima i mišljenje kao prijatelji suda na strani poljske vlade.

Američki ACLJ je 1990. osnovao baptist Pat Robertson, koji se 1988. neuspješno natjecao za republikanskog predsjedničkog kandidata. Cilj mu je bio postati desničarskom verzijom American Civil Liberties Uniona. Sekulow se u organizaciji angažirao 1992., a djeluje i u europskom ECLJ-u, koji se predstavlja kao kršćanski NVO "posvećen promociji i zaštiti ljudskih prava". Donacije primaju samo u američkim dolarima, kako stoji na njihovoj stranici.

ADF ima sjedište u malom gradiću u Arizoni te je također blisko povezan s Trumpovom administracijom te ACLJ-om. Noel Francisco, donedavni glavni američki pravobranitelj, bio je jedan od brojnih ADF-ovih pridruženih odvjetnika. ADF-ov bivši glavni savjetnik, primjerice, bio je jedan od osnivača ECLJ-a. To su tek dva primjera njihove povezanosti.

Djelovanje tih grupa u Europi često je odraz njihovih aktivnosti u SAD-u. I ACLJ i ADF podnijele su brojne predstavke američkom Vrhovnom sudu te se očekuje da će sudjelovati i u novim pokušajima osporavanja prava na pobačaj koji bi mogli uslijediti nakon imenovanja Trumpove konzervativne kandidatkinje Amy Coney Barrett za sutkinju na tom sudu.

Osim što je ACLJ podupro poljsku vladu prilikom donošenja odluke o dodatnom ograničenju prava na pobačaj, ta organizacija sudjeluje i u sličnom slučaju koji se vodi na Europskom sudu za ljudska prava. U njemu jedna žena tuži Poljsku jer joj nije dozvoljen pobačaj nakon što je otkriveno da joj je fetus imao teške malformacije. Tvrdi da je bila prisiljena roditi i gledati kako joj sin pati i umire.

S druge strane, ADF je u svom godišnjem izvještaju naveo kako je od 2010. na Europskom sudu za ljudska prava imao "18 pobjeda", no ne navode o kojim je konkretnim slučajevima riječ. Ta organizacija na svojim stranicama kaže i kako je uspješno poduprla svoje saveznike u Norveškoj u obrani liječnika koji zbog svojih vjerskih uvjerenja odbijaju ženama prepisati spiralu kao metodu kontracepcije.

Osim pobačaja, te organizacije aktivne su i po pitanju ograničavanja prava LGBT osoba. U Poljskoj su tako lokalne vlasti u skoro trećini zemlje proglasile da su njihove općine i gradovi "slobodni od LGBT ideologije". ECLJ je javno podržao te poteze iako su oni naišli na osudu diljem Europe.

Prema podacima američkih financijskih izvještaja, ECLJ je od 2007. potrošio više od 14 milijuna dolara u Europi, a ADF je 15 milijuna dolara, no u periodu od 2015. godine, kada je u SAD-u diljem zemlje legaliziran brak između LGBT osoba.

U Velikoj Britaniji, ADF je sudjelovao u pripremi nekoliko sudskih slučajeva, među kojima i Lee vs. Ashers, gdje je viši sud 2018. presudio u korist slastičara iz Sjeverne Irske koji su odbili izraditi tortu s porukom koja promovira istospolne parove. U isto vrijeme ADF je sudjelovao u sličnom slučaju koji se vodio na američkom Visokom sudu, gdje su slastičari odbili napraviti svadbenu tortu za LGBT vjenčanje.

I ECLJ i ADF International sudjelovali su u obrani Italije u slučajevima pred Europskim sudom za ljudska prava zbog nemogućnosti istospolnih parova da sklope brak i civilno partnerstvo. Prvi takav slučaj završen je 2016., a presudom je naloženo Italiji da mora takvim parovima omogućiti neki oblik pravnog priznanja što je nedugo potom dovelo do uvođenja istospolnog civilnog partnerstva. No to nije dovelo i do ostvarenja prava koja su jednaka bračnima, pa se LGBT parovi u Italiji još uvijek bore za legalnu obiteljsku zajednicu. Zahvaljujući pritisku desničarskih organizacija na snazi je još zakonska odredba da partner može posvojiti dijete svog partnera samo ako su u braku.

Prema podacima Registra transparentnosti EU, ADF ima sedam lobista u Bruxellesu, koji godišnje troše 300.000 eura, no nije poznato za što i kako se taj novac koristi, a ADF-ovi odvjetnici izjavili su kako rade na tome da "se loši europski presedani ne šire Europom te potom preko mora do Amerike".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više