Novosti

Politika

Amputacija nacionalnosti

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dobio je na osječkom Općinskom sudu privatnu tužbu protiv Velimira Bujanca kojega je u veljači prošle godine tužio zbog niza uvreda i kleveta izrečenih u emisiji ‘Bujica’. Nepravomoćnom presudom izrečena mu je novčana kazna od 22.500 kuna

Lhvhtz5ual9d0pcbt7za97z0vqi

Ranko Ostojić (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dobio je na osječkom Općinskom sudu privatnu tužbu protiv Velimira Bujanca kojega je u veljači prošle godine tužio zbog niza uvreda i kleveta izrečenih u emisiji ‘Bujica’, emitiranoj 25. studenoga 2015. na Osječkoj televiziji. U nepravomoćnoj presudi sudac Ivan Sajter izrekao je Bujancu novčanu kaznu od 45 dnevnih dohodaka, što je ukupno 22.500 kuna ili 500 kuna po danu. Navedeni iznos Bujanec mora uplatiti u državni proračun, a mora platiti i 14.500 kuna troškova sudskog postupka.

Podsjetimo, u spornoj emisiji se govorilo o stradavanju vukovarskog branitelja Darka Pajičića koji je u studenome 2013. pao nakon što je pokušavao skinuti ćiriličnu ploču sa zgrade vukovarske policije. Toga dana, kako je utvrđeno, Pajičić je bio alkoholiziran, a preminuo je nesretno dvije godine poslije kada se, također u alkoholiziranom stanju, srušio i udario glavom o pod u jednom ugostiteljskom objektu. Za Pajičićevo stradavanje prozivan je i Ranko Ostojić kojega je Bujanec u emisiji nazvao ‘beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem’ zbog navodne prekomjerne uporabe sile policajaca koji su štitili javnu imovinu na zgradi vukovarske policije. Ostojić je na suđenju iznio stav kako ga je Bujanec, između ostalog, pokušao diskreditirati kao Hrvata i vrijeđati njegovu nacionalnu pripadnost te mu imputirati da je srpske nacionalnosti.

Vrlo je intrigantno pritom bilo obrazloženje presude suca Sajtera, koji je Bujančev čin okarakterizirao kao vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, kazavši da je Ostojića želio uvrijediti na kartu etničke denuncijacije, odnosno da je za sud kojemu on predsjeda uvreda nekome reći da je Ostoja Ranković. Iz navedenog bi se moglo pomisliti da je u Hrvatskoj još uvijek velika uvreda spominjati nečiju nacionalnost kao srpsku. Sajter je kod odmjeravanja kazne imao na umu da je Bujanec već dva puta osuđen za različita kaznena djela.

Ranko Ostojić poručio je putem SMS-a ‘Novostima’ da je sve rečeno u presudi suca Sajtera te dodao da je zadovoljan presudom suda koji je potvrdio njegove tvrdnje o klevetanju i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, kao i lažima kojima se služio Bujanec.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više