Novosti

Kratko & jasno

Anja Zulić: Solidarni razred

Kampanjom "Jedan za jedan: Solidarno s ciljem" Zaklada Solidarna želi osigurati sredstva za stipendiranje tridesetero osnovnoškolaca i srednjoškolaca slabijeg imovinskog stanja, kaže programska asistentica Zaklade Solidarna

Large intrigator  mini

(foto Privatna arhiva)

Zaklada Solidarna pokrenula je novu donatorsku kampanju za Fond "Desa & Jerko Baković"?

Kampanjom "Jedan za jedan: Solidarno s ciljem" Zaklada Solidarna želi osigurati sredstva za stipendiranje tridesetero osnovnoškolaca i srednjoškolaca slabijeg imovinskog stanja. Planirano je da kampanja traje do 24. lipnja. Osnivanjem Fonda 2018. u prvi "solidarni razred" upisali smo 29 djece i obavezali se podržati ih stipendijama do mature. Njih 23, zahvaljujući i podršci Fonda, uspješno je završilo srednjoškolsko obrazovanje, a stipendiramo još njih šestero iz prvog "solidarnog razreda". Aktualna kampanja ima za cilj formiranje novog razreda i osiguranje jednakih šansi za novih 25 do 30 stipendista/ica Fonda.

Lica kampanje su stipendisti Fonda Severina Lajtman i Siniša Matijević.

Severina Lajtman je bivša stipendistica Fonda, kojoj je stipendija omogućila da se odseli iz Držimurca i upiše Privatnu umjetničku gimnaziju u Zagrebu, čime je fokus stavila na svoje obrazovanje i dobila priliku da razvija talent za scenski izričaj: glumu i recitaciju. Siniša Matijević aktualni je stipendist našeg Fonda, rodom iz Krnjaka, dijete samohranog oca. Trenutno se školuje u Zagrebu. Sinišin umjetnički talent prepoznat je još u osnovnoj školi i drago nam je da je zahvaljujući stipendiji Fonda uz školovanje dobio priliku i dodatno se umjetnički usavršavati pohađanjem tečaja slikarstva. Upravo sada ide na pripreme za upis na Likovnu akademiju u Zagrebu.

S obzirom na fokus djelovanja Fonda D&J Baković, nastojimo poštivati i uvažiti želje kako djece tako i njihovih obitelji/skrbnika žele li sa svojim pričama biti u medijima. Severina i Siniša stipendisti su s kojima smo prije surađivali u kampanjama i koji su otvoreni da priču o radu Fonda iz osobnog iskustva prenesu dalje, a sada sa solidarnim ciljem da i neka nova djeca dobiju priliku kao što su oni. Naravno, stipendije Fonda D&J Baković nisu namijenjene samo za talentiranu djecu i onu koja se po nečemu ističu. Upravo suprotno, ove stipendije dolaze do djece koja odrastaju u najnerazvijenijim dijelovima države, koja su izložena riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, koja nemaju priliku otkriti svoje talente, jer je zbog njihove početne, socijalne pozicije, i sam dolazak do mature izazov.

Po želji donatora, stipendisti ovog Fonda su djeca s Korduna i Banije?

Fond D&J Baković nastao je 2018. donacijom 600.000 kuna tada stogodišnje Dese Baković Zakladi Solidarna. Njena želja je bila da se donirana sredstva iskoriste za podršku školovanju siromašne djece s naglaskom na djecu Korduna, Banovine te rubnih područja prema Lici i Gorskom kotaru. Ni Desa ni Jerko više nisu s nama, ali Fond nazvan u čast svojih dobročinitelja nastavlja prenositi priču o njihovom plemenitom činu. 

Stipendije Fonda specifične su po tome što su usmjerene na osnovnoškolce i srednjoškolce. To su višegodišnje stipendije, koje prate dijete od trenutka kada postane stipendist/ica Fonda, pa sve do mature. Podrška Fonda prilagođena je svakom djetetu i njegovim potrebama i pokriva od kupnje udžbenika i pribora, troškova učeničkog doma, preko izvannastavnih aktivnosti, izleta do troškova medicinskih pomagala i psihološke podrške.

Kako je moguće donirati?

Zahvaljujući velikodušnom donatoru Zaklade Solidarna, svaki donirani euro udvostručuje se sve do iznosa 40.000 eura. Svi koji žele donirati, mogu to učiniti uplatom namjenski račun Zaklade Solidarna; IBAN: HR6324020061500078383; Svrha: Donacija - Fond Desa & Jerko Baković; Model: 00; Banka: Erste banka Ili skeniranjem barkoda na našem webu, KEKS Pay-a ili PayPala. Više informacija može se naći na ovom linku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više