Novosti

Politika

Antifašisti s Korčule poslali jasnu poruku ustašama i nacistima

Poruke 'Smrt fašizmu i sloboda narodu' i 'Živio hrvatski antifašizam' napisane su na križu kraj Lumarde na Korčuli kojim su Hrvatski domobrani obilježili stradanje ustaša i nacista

Sbzj73ia3q04aawf5av3x0f23sd

Natpis s Korčule (foto Dubrovački list)

Predsjednik dubrovačkog ogranka udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić upozorio je u utorak na 'fašistički vandalizam, dosad nezabilježen na ovim prostorima', kao i da će 'pronaći antifašističkog vandala/e'. Kulišićevo teško objašnjivo tumačenje koje pobija jedno drugo, s obzirom da se odnosi na isto djelo, prenio je Dubrovački list, a odnosi se na fašističko-antifašistički vandalizam kraj mjesta Lumbarda, na otoku Korčuli. Tamo su - kaže on, a portal potkrepljuje fotografijama - nepoznati počinitelji uređeni oltarni prostor oko jame Bultina, pored Lumbarde, prošli vikend išarali 'crvenom i crnom bojom s neprimjerenim porukama i zločinačkim simbolima (zvijezda petokraka)'.

'To je mjesto likvidacije više stotina domoljuba, vojnika i civila ubijenih podkraj i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Inače, u jami leže dosada nepoznati broj nijemih svjedoka i nevinih žrtava komunističko-partizanskog zločina počinjenog nad žiteljima sa šireg dubrovačkog područja, kao i zarobljenih njemačkih vojnika iz II svjetskog rata. Prema dostupnim i još uvijek nepotvrđenim informacijama riječ je o šesto do devetsto žrtava svirepog zločina počinjenog od strane lokalnih komunističkih dobrovoljaca, partizanskih zlikovaca, u ime tadašnjeg totalitarnog komunističkog režima', istaknuo je Kulišić u priopćenju.

Spomen ploča, križ i oltar financiran je, ističu i to, dobrovoljnim prilozima i radom dubrovačkih i lubmarajskih domobrana tijekom proljeća 2016. godine.

'Ovaj dosada nezabilježeni fašistički vandalizam na Korčuli uredno je prijavljen Policijskoj postaji u gradu Korčuli, a nama ostaje nadati se kako će službene osobe promptno reagirati i pronaći antifašističkog vandala/e', zaključio je Kulišić.

Nije Kulišić slučajno pogriješio oko oznaka fašizam/antifašizam. Njegova udruga dugo vremena je sudjelovala u Zadru na neofašističkom skupu povodom proglašavanja dana NDH, zajedno s Hrvatskim obrednim društvom bojovnika, a i sam Kulišić se istaknuo sudjelovanjem u pravaškim strankama i objavama na Facebooku u kojima veliča grb s početnim bijelim poljem.

Inače, ti fašisti/antifašisti su na križu na kojem su napisane godine '1945-2010' uz 'Istina – milosrđe i pravda' napisali grafit 'S.F.S.N.' (Smrt fašizmu i sloboda narodu), a na kamenu pored nacrtali i crvenu zvijezdu uz natpis 'Živio hrvatski antifašizam'. Također su na trojezičnoj ploči (hrvatski-njemački-engleski), uz natpis 'Izdaja', na kojoj se tvrdi da u toj jami leže ostaci 'više stotina hrvatskih i njemačkih vojnika i civila' koje su ubili 'komunistički dobrovoljci i partizanski zločinci', napisali na tim istim jezicima da se radi o laži.

Više fotografija možete pogledati na stranicama Dubrovačkog lista.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više