Novosti

Kratko & jasno

Darko Fritz: Pokušat ćemo nakratko ugasiti klima-uređaje u Korčuli

Urbanizam grada Korčule osmišljen je prema ruži vjetrova, ulice su pozicionirane tako da omogućuju strujanje vjetra. Koncept je s vremenom narušen, što intervencijama u arhitekturi, što pozicioniranjem klima-uređaja koji utječu na strujanje vjetra, kaže kustos i osnivač Sive) (zone o aktualnim izložbama, akcijama i projektima

Large mini kultura  darko fritz

(foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Od 1. kolovoza u Korčuli traje izložba "Jake konvolucije" Nour Sokhon. Što je tema i gdje se može vidjeti?

To je jedna od pet izložbi ove godine koje predstavljamo u novom galerijskom formatu, Wi-Fi galeriji siva) (zona, vidljivoj samo na Trgu Sv. Marka u Korčuli preko osobnih mobilnih uređaja. Projekt je ostvaren u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C iz Zagreba, koji su ujedno i kokustosi, i Gradskim muzejom iz Korčule. Kako je orijentacija Sive zone mediteranska, rado smo ugostili rad libanonske umjetnice Nour Sokhon koji progovara o, nažalost, sumornoj svakodnevnici poslije tzv. Arapskog proljeća i aktualne pandemije. Rad koristi tekst, animiranu sliku i zvuk, pri čemu se pored zvukobraza (soundcapea) koriste intervjui s volonterkom koja je radila u bejrutskom Crvenom križu te fragmenti razgovora s dr. Jessicom Argo, koja se u svojim istraživanjima fokusira na zvukobraze koji izazivaju tjeskobu kao dio terapije izlaganjem.

Zatim 13. kolovoza slijedi jednodnevna akcija "Protok zraka" koju je osmislila Katerina Duda. Što ona donosi?

Namjera je, barem nakratko, ugasiti klima-uređaje i koristiti stari način hlađenja mokrim plahtama na prozorima. Urbanizam grada Korčule osmišljen je prema ruži vjetrova, ulice su pozicionirane tako da omogućuju strujanje vjetra. Koncept je s vremenom narušen, što intervencijama u arhitekturi, što pozicioniranjem klima-uređaja koji utječu na strujanje vjetra. Nadamo se da će stanovnici i gosti Korčule prihvatiti naš poziv na ovaj, zasad simboličan, čin.

Što još planirate do kraja godine?

Wi-Fi galerija će od 15. rujna predstaviti rad Mihaela Gibe "Arheologija rada (Dalmacija)" u kojem prikazuje dokumentaciju radničkih borbi u Dalmaciji, a potom slijedi rad Iqre Iqbal iz Pakistana. Jelena Lovrec napravit će akcije na temu kritičkog turizma, a na umjetničku rezidenciju dolazi Dionisio Sánchez Loring. Najesen planiramo izdati publikaciju sa znanstvenim i umjetničkim istraživanjima sa simpozija "Baština 20. stoljeća" koji smo održali u srpnju u Korčuli. Tu su Paul Stubbs o Pokretu nesvrstanih i dekolonizaciji, Mislav Žitko o Praxisu, Sani Sardelić o Bernardu Bernardiju, Ljiljana Kolešnik o međunarodnim kolonijama u Jugoslaviji, i ja o Međunarodnim susretima likovnih umjetnika u Veloj Luci, kao i kipar Ante Marinovića, sudionika spomenutih Susreta, o radu sa zajednicom i mozaicima u Veloj Luci. Diljem svijeta tijekom cijele godine "Bez naziva (Praxis)" Igora Grubića izlaže se na raznim lokacijama, u suradnjama uspostavljenim preko poziva za distribuciju rada upućenu svim kulturnim institucijama, koji je i dalje aktualan. Svatko može isprintati i izložiti taj rad, plakat s tekstom "The criticism of all that exists starts with self-criticism" ("Kritika svega što postoji počinje samokritikom"). Nadalje, tu su i istraživanja članova Sive zone: Ivana Ramljaka o publikacijama i dizajnu Rudolfa Bunka u El Shattu i Sani Sardelić "Svakodnevica i prehrana tijekom pandemije Covida-19".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više