>

novosti logo

Piše Novosti

Apel studenata i profesora: Bandić ne smije dobiti počasni doktorat

Preko 750 članova akademske zajednice uputilo je otvoreno pismo Senatu zagrebačkog Sveučilišta u kojem traže da se gradonačelniku Milanu Bandiću ne dodijeli počasni doktorat

Više od 750 profesora, studenata i drugih članova akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je u protekla tri dana otvoreno pismo kojim se od Senata traži da ne dodjeli počasni doktorat gradonačelniku Milanu Bandiću.

Potpisi se skupljaju do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o dodjeli doktorata, što je predložila Muzička akademija. Kako stoji u pismu, pismo je nadopuna izvješća koje će predati stručno Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku.

U pismu se navodi kako se počasni doktorat 'dodjeljuje osobama koje uživaju čast i ugled, koje su pridonijele znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu'. 

'U izvješće koje ćete primiti, možemo pretpostaviti, sadržavat će barem sljedeće argumente zašto Milan Bandić zadovoljava gore navedene uvjete – projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukcija Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta, i općenita suradnja sa Sveučilištem u vidu naručivanja studija, iskazivanja spremnosti na suradnju itd. Ako i bude navedeno još argumenata, oni će svi patiti od istih nedostataka kao i prethodni – oni, naime, nemaju nikakve velike veze s Milanom Bandićem', stoji u pismu. 

Naglašava se da 'Milan Bandić nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza'.

'Svi navedeni 'doprinosi' Milana Bandića su zapravo prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju red. prof. art. Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću', objašnjava se u pismu uz navođenje više razloga da se zagrebačkom gradonačelniku ne dodjeli počasni doktorat.

Potpisnici smatraju da se zagrebačko Sveučilište ne treba dodvoravati političarima, pogotovo onima koji poput Bandića, sa svojim 'političkim selidbama' u Saboru i zagrebačkoj Skupštini predstavljaju primjer političke korupcije i političke trgovine.

Nadalje, potpisnici navode i neke od afera, sumnji i sudskih postupaka koji se vežu uz Milana Bandića poput izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena GUP-a kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestrukog preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afere s učestalim putovanjima u Rim, afere Agram, afere s otpadom, itd.

Osim toga, stoji u pismu, protiv zagrebačkog gradonačelnika podignuto je više od 200 kaznenih prijava, a 2014. godine proveo je šest mjeseci u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Uz sve to, navodi se u pismu, Bandić je tijekom karijere nerijetko davao neprimjerene izjave poput 'uspoređivanja novinarki s vranama i navođenja da 'grakću', izjave kako on 'svima da' i da bi zato 'bio najbolje žensko', kako 'nacisti nisu bili toliko blesavi' jer 'rad oslobađa', uzvraćanja novinaru kako je 'bilo i većih muda' od njegovih, te kako 'nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama' itd'.

'Želite li zaista da osoba s ovakvim životopisom bude vezana uz Sveučilište u Zagrebu? Uz vaš znanstveni rad i dignitet? Apeliramo na vas da pokažete kako Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama. Prekinite šutnju koja je dovela do ovakvog stanja. Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite vaše protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena. Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta. Jesu li ovo vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa? Je li ovo autonomija na kojoj Rektor inzistira?', stoji u pismu koje završava apelom da se Bandiću ne dodjeli doktorat.

1/1