Novosti

Politika

Prosvjed: Sveučilište mora bolje!

Sveučilišna platforma poziva građane da pokažu da ne žele da na Sveučilištu u Zagrebu vladaju korupcija i klijentelizam te da ono ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za privatne interese. Prosvjedna akcija počinje u četvrtak, 22. veljače, u 17 sati, na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu

4fs2nq3mdsdm25uk7204t0vt48k

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Sveučilišna platforma, uoči izbora novog rektora Sveučilišta u Zagrebu, organizira prosvjed pod nazivom ‘Sveučilište mora bolje!’, u četvrtak, 22. veljače, na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu, s početkom u 17 sati. Pozivaju građane da dolaskom na ovaj prosvjedni skup pokažu da ne žele da na Sveučilištu još iduće četiri godine vladaju korupcija i klijentelizam te da Sveučilište ne pripada šačici moćnika koji ga koriste za svoje privatne interese, nego da pripada svim građanima RH.

Podsjetimo, 23. veljače Senat će izabrati novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. U tim izborima pravo glasa nemaju ni građani niti većina profesora i studenata Sveučilišta, iako ih se oni itekako tiču. Tog će dana nekoliko desetaka senatora odabrati smjer kojim će se Sveučilište kretati iduće četiri godine, smjer koji može značiti ili poboljšanje kvalitete Sveučilišta ili njegovo daljnje propadanje.

Sveučilišna platforma u svom pozivu navodi: ‘U državi koju svakodnevno izjedaju korupcijske i klijentelističke afere, sukobi interesa i opća netransparentnost, takvo stanje stvari odražava se i u visokom obrazovanju. U četverogodišnjem mandatu sadašnjeg rektora Damira Borasa nagledali smo se i naslušali takvih afera: od represije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe ne samo protiv medija koji su se usudili kritizirati njegove postupke, već i protiv vlastitog studenta, do dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima i ucjenjivanja radnim mjestima - sve je to rezultiralo apsolutnim srozavanjem ugleda Sveučilišta u Zagrebu. Kakav je to rektor koji dopušta otpuštanje profesora koji se usude progovoriti o plagijatima visokih državnih dužnosnika? Kakav je to rektor koji tuži vlastite studente? Kakav je to rektor koji bez ikakve kontrole troši javna novčana sredstva da bi osigurao vlastitu poziciju moći? Kakav je to rektor koji svoje nezakonite postupke opravdava autonomijom Sveučilišta, istom onom autonomijom koja bi trebala biti primjer demokratskog upravljanja i odlučivanja u društvu? Prorektor Šimpraga je u obraćanju medijima na konferenciji za novinare izjavio da ne vidi zašto bi šira javnost trebala znati detalje o kandidatima za rektora, a da zainteresiranost javnosti stvara tobožnji pritisak na članove Senata koji rektora biraju. Time je samo i dalje nastojao gurati sliku o Sveučilištu kao nečemu potpuno odvojenom od ostatka društva, kao instituciji koja sve ono što radi skriva i opravdava vlastitom autonomijom. Sveučilište, međutim, nije odvojeno od ostatka društva. Sveučilište nije država u državi. Javnost ima pravo znati što se na njemu događa, tko su ljudi koji ga vode i kakav je smjer kojim se ono kreće’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više