Novosti

Preporuke: strip

Autorice nastupaju

Uz podsjetnik na sjajan eksperimentalni strip posvećen ključnim djelima arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera, skrećemo vam pažnju na dva nova jaka autorska izdanja: sasvim poseban "Dnevnik snivanja i filozofiranja" i uvijek iznenađujuće i lude Komikaze

Large preporuke

Dunja Janković: Richterova igra (MSU, Zagreb, 2017.)

Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući mogućnostima potpora koje pružaju suradnički i međunarodni interdisciplinarni i multimedijski projekti i, naravno, presudnom zalaganju kustosica-urednica Nade Beroš, Jasne Jakšić i Vesne Meštrić, izdavački program zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti postao je po svoj prilici najprogresivniji segment aktivnosti institucije. Unutar sad već niza izdanja nevezanih uz pojedine izložbe, koja uključuju knjige umjetnika/ica, slikovnice za djecu i odrasle, posebno se ističu stripovi. Primjerice, "Richterova igra" Dunje Janković, "Mangelos Vol. 1" Ivane Armanini i Marka Goluba (2017.) te "Ja borac" Leonide Kovač i Ane Mušćet (2019.), sve odreda naslovi posvećeni radu i životu nekih od ključnih (neo)avangardnih osobnosti likovnih umjetnosti s ovih prostora, koji ne pripovijedaju njihove priče na konvencionalan linearan način, nego se trude i uspijevaju utjeloviti prepoznatljive osebujnosti njihove umjetnosti pomoću specifičnih jezika stripa. Pogotovo to vrijedi za "Richterovu igru", koju je Dunja Janković bila zamislila kao usporedno čitanje stripa i sudjelovanje u internetskoj virtualnoj igri, organizirano oko nekoliko ključnih djela arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera, jednog od prvaka EXAT-a 51 i jugoslavenske apstraktne umjetnosti, sinteze svih likovnih grana u doba visokog modernizma. Majstorski nacrtan i lucidno montiran strip autorica je učinila potpuno originalnim djelom, riješivši samostalno i dizajn i prijelom izdanja, dok je tisak distinktivnom tehnikom rizografa na dvije različite vrste papira projekt doveo do razine rijetko viđene u novijem hrvatskom strip-izdavaštvu. Nezaobilazan pothvat za sve ljubitelje/ice umjetnosti i ujedno ključno djelo u strip-opusu Dunje Janković.

 

Irena Jukić Pranjić: Dnevnik snivanja i filozofiranja (udruga Hrvatski autorski strip, Bjelovar, 2021.)

Najnovije djelo strip-autorice, animatorice, redateljice i edukatorice Irene Jukić Pranjić već na prvu plijeni pažnju čitatelja/ica kao interesantan izdavački hibrid – zbirka kratkih stripova oblikovana i uvezena kao knjiga gotovo džepnog formata, odnosno sketchbook, u kojem je autorica izvorno crtežom i tekstom bilježila snove te postigla dojam cjelovite priče, što ipak nije "klasični" crtani roman. Drugim riječima, kako je odlučila svoje snove pretvarati u stripove – tako što bi počela skicirati čim bi se probudila u sketchbook na noćnom ormariću – tako ih je po svršetku rada i objelodanila izdanjem koje je djelomično financirano donacijama budućih čitatelja/ica. "Dnevnik snivanja i filozofiranja" je prekrasno crtano djelo, što se toga tiče autoričino najrazrađenije, najraskošnije i najslobodnije do sada, prepuno bogatih poteza i šrafura, maštovitih likova i mizanscena, s magijom sanjanja sačuvanom u skicoznosti većine kadrova i spontanosti pripovijedanja s arhetipskim motivima koji postoje duboko u svačijoj podsvijesti. Jedna od najproduktivnijih autorica suvremenog domaćeg stripa i animiranog filma, Irena Jukić Pranjić ovim je djelom ostvarila izniman novi iskorak u svom raznorodnom umjetničkom radu, pa je opravdano nadati se da nakon "Dnevnika" slijedi nova veća narativna cjelina, poput "Emisije emocija" iz 2015. Jedva čekamo!

 

Komikaze (grupa autorica i autora): Street Girls (Komikaze, Zagreb, 2020./21.)

Za kraj ovih strip-preporuka posvećenih novijem stvaralaštvu najzanimljivijih hrvatskih i regionalnih strip-autorica (i pokojeg autora), čitateljima/icama ćemo skrenuti pažnju na svježi projekt perjanica ovdašnjeg "alternativnog" stripa (ako takav postoji na sceni bez mainstreama u standardnom smislu), Komikaza – internetski i tiskani strip-fanzin "Street Girls". Fanzin su povodom strip-festivala Tinta 2020. u Ljubljani svojim stripovima ispunile/i Ena Jurov, Nikolina Fuzul, Nika Lapkovski, Marija Polović Polica, Lara Plavčak, Vanesa Matošević, Mateja Pavlic, Nastja Kljaić, Andrea Jurov, Damir Stojnić, Nikola Lakić i Ivana Armanini, a već je sama naslovnica s likom Mani Gotovac dovoljan razlog da zgrabite mikroizdanje A6 formata s 24 stranice stripa i dopustite da vas ponese sve ludilo na koje ćete naići između neodoljivih korica. Komikaze, zapravo, posjeduju rijetku sposobnost da nam uvijek iznova isporučuju očekivano i istodobno nas baš svaki put ugodno iznenađuju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više