Novosti

Kronika

Бaрaњски Бaухaус

Aкциja удружeњa Фaнтaст из Kнeжeвих Винoгрaдa и Брeзa из Oсиjeкa oргaнизaтoри су првe мaнифeстaциje Дaни Бaрaњскoг Бaухaусa. Рeч je o дoгaђajу у склoпу плaнирaњa Kултурнoг и Eдукaциjскoг Цeнтрa – Oтти Бeргeр у Змajeвцу

Large 4

Baner s najavom manifestacije u Kneževim Vinogradima

Udruženje Fantast iz Kneževih Vinograda i Udruženje Breza iz Osijeka organizatori su prve manifestacije Dani Baranjskog Bauhausa. Reč je o događaju u sklopu planiranja Kulturnog i Edukacijskog Centra – Otti Berger u Zmajevcu. Dani Baranjskog Bauhausa pričaju priču tri velikana modernizma: tekstilne dizajnerice Ottilije Berger, pozorišnog urednika i muzičara Andora Weiningera te arhitekta Farkasa Molnara. Njih spajaju Baranjsko poreklo te vreme provedeno u, svetu poznatoj i do dan danas čuvenoj i uticajnoj, nemačkoj školi Bauhaus.

Novostvorena platforma za istraživanje nekadašnje nemačke umetničke škole Bauhaus iz Baranjske perspektive, kao za izlaganje i umrežavanje, deluje na razini lokalnog društva te na međunarodnoj naučnoj razini. Na samoj višerazinskoj manifestaciji su održani izložba panela Baranjskih Bauhaus velikana na otvorenom, radovi i modna revija Škole primenjene umetnosti i dizajna Osijek, radionice tkanja Udruženja Tkalja Novi Sad, predavanje o Ottiliji i njenom delu koje će prezentovati izvanredna profesorica Sveučilišta u Zadru, istoričarka umetnosti Antonije Mlikote, filozofska šetnja kroz Karanac koju vodi autor Željko Kojčić iz Udruženja Generator te dečiji i muzički sadržaji na različitim lokacijama unutar opštine Kneževi Vinogradi.

Manifestacija Dani Baranjskog Bauhausa počela je 27. maja u Osijeku, a na području Baranje ljubitelji umetnosti manifestaciju su popratili 28. maja kada su održane radionice tkanja, izložbe i šetnje u Karancu, Zmajevcu i Kneževim Vinogradima. Poslednji dan manifestacije 29. maj bio je predviđen za nastavak aktivnosti uz reviju na središnjem trgu u Kneževim Vinogradima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više