Novosti

Politika

‘Bate Borovo’ najbolji na prvom malonogometnom turniru Srba u Hrvatskoj

Humanitarni turnir s ciljem sakupljanja novca za obitelj Bogunović održan je u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu

Trebalo bi biti više događaja poput ovoga, pogotovo zbog njegove humanitarne komponente, složili su se učesnici prvog malonogometnog humanitarnog turnira održanog 2. decembra u organizaciji Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj (SRDSUH) i Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Među osam ekipa pristiglih iz svih krajeva Hrvatske – tri ekipe iz Vukovara, ekipe iz Pakraca, Gomirja, NK ‘Petrova Gora’ iz Vojnića i domaći timovi SPOG-a i SNV-a - najbolji su bili malonogometaši ‘Bate Borova’ koji su u finalu pobijedili također vukovarsku ekipu ‘Reakcija’, dok su u borbi za treće mjesto Pakračani pobijedili Gomirce. Ekipe domaćina i organizatora, kao i NK ‘Petrove Gore’ i vukovarskog ‘Vuteksa Sloge’, nisu se uvrstili među najbolje.

Najbolji strijelac bio je Ante Miljankić iz pakračke momčadi sa 11 postignutih golova, a predstavnici ekipa okupljeni u žiri za najboljeg golmana izabrali su Nikolu Trbovića iz ‘Gomirja’, dok je titula najboljeg igrača pripala ‘reakcionaru’ Vitomiru Vuletiću.

- Radi se o prvom malonogometnom turniru ovakve vrste koji se održava unutar srpske zajednice i to u Zagrebu - rekao je za Novosti predsjednik SRDSUH-a Milan Martinović, koji je bio i više nego zadovoljan odazivom.

- Turnir smo organizirali u relativno kratkom vremenu. Očekivali smo šest ekipa, ali ih se prijavilo osam i to iz svih krajeva zemlje. Svaka ekipa platila je kotizaciju od po 500 kuna i ta sredstva, kao i druge donacije, recimo od DVD-a iz Gomirja, bit će uplaćene porodici Bogunović – kaže Martinović.

Bogunovići su obitelj iz Karina Donjeg sa samohranim otacm i četvero djece kojima je potreban novac za nužne radove na kući. Više o humanitarnoj akciji SNV-a pod nazivom ‘Čitav krov - siguran dom’ možete pročitati ovdje, a ovdje možete pronaći potrebne podatke za uplatu do 14. januara 2019. godine, do kada traje akcija.

Govoreći o planovima, Martinović je najavio godišnju skupštinu Društva do kraja godine na kojoj bi se usvojili i planovi za 2019. Među njima je i održavanje više malonogometnih turnira ekipa, kao i malonogometnog turnira manjinskih reprezentacija, dok bi HNS preuzeo organizaciju nogometnog turnira manjinskih ekipa.

- Naravno, ako se na nekom od budućih turnira prijavi i neka ekipa u kojoj su Hrvati ili pripadnici drugih manjina, bit će dobrodošli, jer je uloga takvih događaja, osim natjecateljske prirode, druženje i razvijanje prijateljstva - rekao je Martinović.

- Društvo je nedavno osnovano i važno je raditi na njegovoj vidljivosti, što se postiže ovakvim susretima koji su važni za zajednicu - rekla je za Novosti Tatjana Dragičević iz SNV-a kao suorganizatora, zahvalivši SPC-u, odnosno mitropolitu Porfiriju koji je odobrio korišćenje dvorane i pratio turnir.

- Bilo nam je teško skupiti ekipu jer učenici preko vikenda odlaze kućama. Bavimo se nogometom, pa imamo svoju momčad, ali su članovi prvog tima bili odsutni. Ipak, drago mi je da smo imali prilike sudjelovati i pokazati što znamo - rekao je Nemanja Bašić, koji je vodio ekipu Gimnazije.

Ekipa iz Pakraca došla je u velikoj pratnji. S njima su bili i sportski radnik Miladin Jakovljević, aktivist Milan Kozlović koji je bio jedan od dvojice sudaca, kao i sveštenik Đorđe Teodorović.

- Svi smo radosni zbog ove sportske i humanitarne inicijative Društva i SNV-a. Iako u Požeško-slavonskoj županiji nema klubova sa srpskim predznakom, uspjeli smo skupiti ekipu koju čine igrači iz Pakraca i Lipika. Bilo bi lijepo da Društvo pomogne da se održavaju i turniri unutar srpske zajednice u našoj sredini, kao što je to slučaj u Slatini u susjednoj županiji gdje crkvena opština i paroh Dragan Gaćeša za Petrovdan organiziraju dobro posjećeni turnir - rekao je zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović, ističući da su u ekipi i dvojica igrača koji još uvijek čekaju stambeno zbrinjavanje, ali bez obzira na tu činjenicu pridaju veliku važnost sportu i druženju.

Siniša Mamula iz Gomirja priključio se pohvalama ideje i samog turnira.

- Moja ekipa i ja igramo na turnirima po cijeloj zemlji. Drage volje ćemo učestvovati na svima koji imaju humanitarnu komponentu - rekao je Mamula i dodao kako se u humanitarnu akciju uključilo i tamošnje DVD.

- Iz Vukovara smo svi zajedno krenuli autobusom još u šest ujutro, ali smo zadovoljni što igramo u ovom delu zemlje – rekao je Aleksandar Glamočak iz vukovarskog NK ‘Vuteks Sloga’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više