>

novosti logo

Batina bez Josipovića

Predsjednik Ivo Josipović, prema svemu sudeći, 29. studenoga neće doći na obilježavanje 70. obljetnice Batinske bitke, neće položiti vijenac na spomenik poginulim vojnicima Crvene armije u Batini niti će održati govor na svečanoj akademiji u Belom Manastiru – kaže Nikola Opačić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije. Kako saznajemo, na službeni poziv Saveza antifašističkih boraca i antifašista još nije stigao odgovor iz Ureda predsjednika.

Iako će skup u Batini i kasnija svečana sjednica u Belom Manastiru biti pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, Josipović je tijekom nedavnog posjeta Belom Manastiru rekao da najvjerojatnije neće sudjelovati u obljetnici Batinske bitke.

Prema Opačićevim riječima, to je bila jedna od najvažnijih bitaka za slom fašističkog okupatora na području bivše Jugoslavije i žalosno je što će obljetnica te bitke, u kojoj su se rame uz rame borili borci Titove vojske i Crvene armije, proći bez predstavnika hrvatskog državnog vrha, naročito nakon pokušaja revizije povijesti na nedavnom obilježavanju 70. obljetnice oslobođenja Beograda. Antifašizam je u preambuli hrvatskog Ustava, ističe Opačić, a sudjelovanjem na obljetnici Batinske bitke predsjednik Josipović potvrdio bi da je antifašizam u temeljima hrvatske države, za razliku od predstavnika srpskih vlasti koji su na nedavnoj obljetnici u Beogradu sudjelovali u rehabilitaciji ravnogorskog četničkog pokreta. Osim toga, sudjelovanjem na skupu u Batini Josipović bi bio prvi predsjednik koji bi položio vijence za crvenoarmejce koji su oslobađali i Baranju, što je povijesna činjenica koja se u Hrvatskoj prešućuje. Također bi pokazao da hrvatska politika ne slijedi slijepo zapadne partnere i da ne zazire od susreta s predstavnicima Rusije.

- Nismo imali sreće sa Stjepanom Mesićem, a izgleda da je nećemo imati ni s Josipovićem - kaže Opačić, ističući da još nijedan hrvatski predsjednik nije položio vijence u Batini, gdje je poginulo više od 1300 crvenoarmejaca i više od 650 boraca 51. vojvođanske divizije NOVJ-a.

1/1