Novosti

Politika

Bernie Sanders naživcirao Elona Muska

Američki senator Bernie Sanders preko Twittera je naživcirao najbogatijeg od najbogatijih Elona Muska poručivši da bogati moraju pošteno platiti svoj dio poreza "i točka", na što mu je vlasnik imovine procijenjene na 270 milijardi dolara odgovorio da ne prima plaću i bonuse niti ima ikakvih prihoda, osim dionica pa ih je i prodao i to u vrijednosti od sedam milijardi dolara

Large sanders

Bernie Sanders (foto Sarah Silbiger/Newscom/PIXSELL)

Američkom senatoru izrazitih ljevičarskih stavova Bernie Sanders ne treba mnogo da bi njegovo djelovanje polučilo rezultat. Dovoljan je tek jedan tvit. A Bernie je na Twitteru poručio da bogati moraju pošteno platiti svoj dio poreza "i točka". Time je baš iživcirao najbogatijeg od najbogatijih Elona Muska. Vlasnik imovine trenutačno procijenjene na 270 milijardi dolara na isto je društvenoj mreži Sandersu odgovorio "stalno zaboravljam da ste još živi". Pojadao se i da je jedini način da plati porez prodaja dionica, jer drugih prihoda nema, pa ih je i prodao u vrijednosti od sedam milijardi dolara. Sirotan.

Musk dionice nije prodao za inat Sandersu nego zato što su mu tako rekli oni koji su se odazvali na njegovu anketu na Twitteru. Musk je pokrenuo anketu jer se u posljednje vrijeme u Sjedinjenim Državama ponovno raspravlja o dobiti koja se u praksi koristi kao sredstvo za izbjegavanje plaćanja poreza i zato je predložio da proda deset posto svojih dionica Tesle. Rasprava o oporezivanju milijardera ima zelenu pozadinu – tim prihodom bi se financirao socijalno-klimatski program predsjednika Bidena. Sirotan je svima poručio da imaju na umu da nigdje ne prima ni plaću ni bonuse, "imam samo dionice, tako da je jedini način da osobno platim poreze taj da te dionice prodam". Nakon što je dio svojih dionica doista i prodao, i izazvao, vjerojatno samo kratkotrajan, pad vrijednosti Tesle na burzi pitao je Sandersa treba li prodati još svojih dionica.

Neki milijarderi imaju bitno drugačije mišljenje o pravednosti američkog poreznog sustava. Warren Buffett (njegova imovina vrijedi tek nešto više od 104 milijarde dolara) prije desetak godina je konstatirao da porezni sustav u SAD-u treba mijenjati jer nema nikakve logike u tome da on godišnje plati manje poreza od svoje tajnice.

Musk se u posljednje vrijeme suočava s neočekivanim problemima. Prošloga tjedna njegovom svemirskom letjelicom SpaceX na Zemlju su vraćeni astronauti s Međunarodne svemirske postaje. Međutim, nitko nikako nije uspio popraviti zahod u letjelici, pa su astronauti na putu do Zemlje za svaki slučaj putovali u pelenama. Nadamo se da nakon prodaje dionica Musk ima dovoljno gotovine za vodoinstalatera.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više