Novosti

Politika

‘Besmrtni partizanski odred’ obilježava Dan pobjede i oslobođenje Zagreba

U samo sedam godina inicijativa se proširila na 91 zemlju, pa čak i po državama zapadne Evrope i SAD-u. Jedina evropska zemlja u kojoj je do sada nije bilo je BIH, iako ima naznaka da će se provesti u Republici Srpskoj, rekla je Elena Pilićeva Čorko

Ovih dana odvija se niz manifestacija kojima se obilježava 74. godišnjica oslobođenja Zagreba i pobjede nad nacifašizmom. Među brojnim manifestacijama, koje će se odvijati tokom 8. i 9. maja, izdvaja se defile ‘Besmrtni partizanski odred’ čiji će učesnici kroz grad 8. maja nositi fotografije članova svojih porodica koji su se borili protiv fašizma ili bili njegove žrtve, bilo da su zatvarani u logore, ubijani ili umirali u zbjegovima, opsadama i drugim borbenim djelovanjima.

Akciju već drugu godinu zaredom organiziraju Savez antifašista boraca i antifašista Koordinacijski savjet udruženja ruskih sunarodnjaka u RH.

Očekujemo da će ove godine u koloni biti barem 500 ljudi, očekuje predsjednik SABA RH Franjo Habulin, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca Zagreba i Zagrebačke županije Petar Raić i Elena Pilićeva Čorko u ime ruskih udruženja.

Elena Pilićeva za Novosti podsjeća da je akcija pokrenuta u ruskom Tomsku 2012. pod nazivom ‘Besmrtni puk’.

- U samo sedam godina ta se inicijativa proširila na 91 zemlju svijeta, pa čak i po zemljama zapadne Evrope i SAD-u. Manifestacije se uredno provode i po baltičkim zemljama u kojima rusko stanovništvo ima problema s upotrebom pisma i očuvanju identiteta, a jedina evropska zemlja u kojoj je do sada nije bilo je BIH, iako ima naznaka da će se provesti u Republici Srpskoj, rekla nam je Elena.

- Naša je misija okupiti sve ljude dobre volje koji žele sačuvati sjećanje na pobjedu u Drugom svjetskom ratu u Evropi i cijelom svijetu, kao i okupiti potomke partizana, francuskih, engleskih i američkih vojnika i pilota, učesnika španjolskog pokreta otpora, preživjele logoraše, potomke Crvenoarmejaca… sve naše saveznike koji su pobijedili nacizam i fašizam.

Naglasila je i da se radi o nekomercijalnoj, nepolitičkoj i nedržavnoj građanskoj inicijativi na koju su dobrodošli svi građani, nezavisno o vjeri, nacionalnosti ili političkim uvjerenjima. ‘Besmrtni odred’ objedinjuje sve ljude dobre volje, rekla je i naglasila da u koloni neće i ne smije biti političkih i stranačkih obilježja.

Habulin je podsjetio da se ova manifestacija u Hrvatskoj naziva ‘Besmrtni partizanski odred’, jer su odredi u prvim fazama rata bile osnovne partizanske formacije, dok su nakon formiranja većih jedinca – brigada, divizija, korpusa i armija, odredi ili bili u njihovom sastavu ili djelovali u okruženju na područjima koja su još bila pod okupatorsko-kvislinškom kontrolom.

Kolona u kojoj će svi zainteresirani građani i antifašisti nositi portrete svojih predaka krenut će u 18.00 s Trga žrtava fašizma, zatim ulicom Račkog, Jurišićevom, Jelačićevim trgom, Ilicom i Frankopanskom, dok je krajnji cilj prostor ispred HNK na Trgu RH koji je, ne tako davno, nosio ime Trga maršala Tita. Tu će se odvijati prigodni kulturno-umjetnički program i pustiti 74 balona u znak godišnjice.

Antifašisti će istog dana položiti vijence na grobnicama borcima NOR-a i žrtvama fašizma na groblju Mirogoj, nekadašnjem stratištu Dotrščina i kod spomenika i na groblju u Vrbovcu gdje leže ostaci 160 pripadnika Prve proleterske divizije NOVJ, koji su 7. maja 1945. poginuli u borbama za oslobođenje ovog gradića blizu Zagreba. Počast će odati i sekcija Prve proleterske divizije NOVJ-a koja će dan kasnije biti na svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koja počinje u 10.30. Tim povodom bit će organizirana izložba ‘Od pobjede do pobjede’, dok će od 13. do 17. maja u predvorju zgrade Gradske uprave biti organizirana izložba ‘Stradanja u logorima NDH’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više