Novosti

Društvo

Bijes i batine

Suzavci i uzvici, bijes i batine nakon sprovoda Mahse Amini, održanom u rodnom joj gradu Saghezu, u iranskom Kurdistanu. Dvadesetdvogodišnja Amini preminula je 16. rujna, nakon što ju je, prema svjedočanstvima očevidaca, pretukla policija u Teheranu

Large capture

(foto Wikipedia)

Suzavci i uzvici, bijes i batine nakon sprovoda Mahse Amini, održanom u rodnom joj gradu Saghezu, u iranskom Kurdistanu. Dvadesetdvogodišnja Amini preminula je 16. rujna, nakon što ju je, prema svjedočanstvima očevidaca, pretukla policija u Teheranu. Nekoliko dana ranije Amini je na ulici privela moralna policija zbog navodnog nepoštivanja strogih kodeksa odijevanja i nošenja hidžaba. Prema navodima svjedoka, pretučena je dok je bila privedena u policijskom kombiju, a kasnije je pala u komu. Iranska policija te optužbe odbacuje i javnosti priopćuje da je Amini "pretrpjela iznenadno zatajenje srca", a spominju se i neka njena ranija loša zdravstvena stanja. "Vlasti su kazale da je moja kćer patila od kroničnih bolesti. Poričem takve tvrdnje jer je moja kćer bila u dobroj formi i nije imala zdravstvenih problema", rekao je Aminijin otac medijima. Iz teheranske bolnice u koju je Amini zaprimljena navode da je u bolnicu dovedena ne pokazujući "nikakve znakove života".

Sa sprovodom se požurivalo jer su vlasti htjele izbjeći masovne prosvjede. Ceste prema Saghezu taj su dan bile blokirane kako bi se spriječio ulazak ožalošćenih iz susjednih gradova, a internetska veza većinu je vremena bila prekinuta kako se vijesti ne bi širile po društvenim mrežama. Sigurnosne snage zaplijenile su čak i mobitele koje sa sobom na pogreb nosili članovi Aminine obitelji. Mediji prenose kako su neke žene na pogrebu u znak protesta skinule svoje hidžabe, a prosvjedi su se, unatoč restrikcijama policije, proširili i po Saghezu i izvan grada. Među ožalošćenima se uzvikivalo i "smrt diktatoru", slogan posljednjih godina sve prisutniji na prosvjedima diljem Irana, a kojim se očito cilja na vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khamneija. Videosnimke pokazuju kako policija nakon pogreba puca na okupljene i baca suzavcem. Narednih dana prosvjedi su se intenzivirali. Državna televizija izvještava o 17 ubijenih, a pojedine organizacije za ljudska prava izvještavaju o više od trideset ubijenih civila. Samo do utorka, 20. rujna je prema Hengawu, organizaciji koja prati stanje ljudskih prava u Iranu, u prosvjedima u Kurdistanu ozlijeđena je najmanje 221 osoba, a 250 privedeno. U Kurdistanu je održan i generalni štrajk, a prosvjedovalo se i u Teheranu. Otpor moralnoj policiji sve je jači diljem zemlje. Neuvjerene i iznevjerene službenim objašnjenjima i policijskim pendrekom svakodnevnim, žene dijele svoja iskustva policijske brutalnosti, kako po pitanju obaveznog nošenja hidžaba, tako i po pitanju drugih “nemoralnih prekršaja”. Hešteg #MahsaAmini postao je u malo dana jedan od najpopularnijih heštegova na farsiju otkad je Twittera i heštegova. A ni ulice neće ostati prazne i nepopularne, dade se iščitati iz prosvjednih poruka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više