Novosti

Kratko & jasno

Biljana Gaća: Podrška roditeljima

Bilo mi je jako drago vidjeti Vukovarke i Vukovarce na ulici kako jasno šalju poruku – dosta je! Dosta je nasilja i mržnje. Poruka da se svatko u Vukovaru mora osjećati sigurno i slobodno iznimno je važna!, kaže predsjednica vukovarskog SDP-a

Large intrigator  mini

(foto Privatna arhiva)

Dan Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježen je 15. januara. Je li ukupan mirovni proces završen?

Mirnu reintegraciju trebali bismo slaviti minimalno jednako kao vojno-redarstvene operacije. Kao mirotvorki nepojmljivo mi je da vraćanje hrvatskog Podunavlja bez ispaljenog metka i bez ijednog izgubljenog života može biti manje važno. Mirnu reintegraciju dužni smo slaviti u ime mira, o miru razgovarati i ne uzimati ga zdravo za gotovo. Time bismo zaista pokazali da nam je stalo do mira i shvatili da taj proces, nažalost, još nije gotov i da na njemu trebamo raditi.

Mirna reintegracija naglo je prekinuta, a nesustavno bavljenje ljudima koji su dio procesa reintegracije, dovelo je do toga da negativne posljedice osjećamo i danas. Iza svakog procesa pomirenja i mirovnog rada trebaju stajati država i lokalne vlasti, on mora biti institucionaliziran te imati javnu i opću podršku. Posljedice Mirne reintegracije su i odvajanje djece u vrtićima i školama, što je u to doba možda imalo smisla, ali danas, nakon 26 godina, ja ga zaista više ne vidim – djeca trebaju živjeti jedna s drugima, učiti jedna od drugih, ne jedna pored drugih.

I dalje je prisutna politika podjela?

Politika podjela i brojanja krvnih zrnaca u Vukovaru intenzivno traje posljednjih deset godina jer to određenim političkim akterima odgovara. Ako njegujete diskurs podjela i stvaranja netrpeljivosti, onda ne možete očekivati da će posljedice biti drugačije – kako siješ, tako ćeš i žeti. Prošlost se nikada ne smije zaboraviti u spomen na sve žrtve, ratne veterane i ono što je Vukovar kao grad prošao. Ako želimo da Vukovar sada živi u miru, sigurnosti i prosperitetu, onda nam fokus ipak mora biti na sadašnjosti i budućnosti. Posebno oni koji su na poziciji moći, ali i svatko od nas, mora paziti kako se ponaša i koju poruku šalje u medije te na kraju – koju poruku šaljemo sami o sebi.

Hrvati i Srbi zajedno su istupili na prosvjedu povodom napada huligana na djecu?

Sudjelovala sam na prosvjedu i bilo mi je jako drago vidjeti Vukovarke i Vukovarce na ulici kako jasno šalju poruku – dosta je! Dosta je nasilja i mržnje. Poruka da se svatko u Vukovaru mora osjećati sigurno i slobodno iznimno je važna! Vjerujem da na tome nećemo prestati ustrajati.

Poruke sa skupa u Vukovaru su stop nasilju i maksimalne kazne za huligane.

Tu sada najveću odgovornost imaju institucije i vlast – za procesuiranje i pravedno kažnjavanje prije svega policija i pravosuđe. Nadam se da roditelji napadnute djece i mi svi, Vukovarke i Vukovarci, nećemo dati da se i ovaj put nasilje gurne pod tepih. Godinama se borim protiv nasilja, govora mržnje i podjela – roditelji od mene imaju najveću podršku da idu do kraja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više