>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Biljana Gaća: Vukovarcima je dosta nacionalnih podjela

Novoizabrana predsjednica Foruma mladih SDP-a: Kada nas novinari pitaju kako ocjenjujemo odnose Hrvata i Srba u Vukovaru, odgovaram: iz moje perspektive i iskustva on je dobar, ali ovom prigodom bih voljela reći i da je zabrinjavajući. I to zbog sve većeg odlaska Hrvata, Srba i građana svih drugih nacionalnosti iz Vukovara

Koje su to vrijednosti u Hrvatskoj za koje mislite da ih vrijedi braniti, kako ste kazali nakon izborne konvencije Foruma mladih SDP-a?

Svjedočimo mnogim diskriminirajućim i nasilnim porukama i djelovanjima u društvu: nastoje se smanjiti prava žena, LGBT zajednici se poručuje da su građani i građanke drugog reda, izražena je netrpeljivost prema nacionalnim manjinama, a umjesto uvođenja toplih obroka u škole, želi se uvesti obavezni vojni rok. Radnička prava su nikad manja i skrivaju se prave brojke mladih koji svakodnevno odlaze iz zemlje. Ne želi se provesti reforma obrazovanja na način da se prilagodi potrebama i osobinama generacija 21. stoljeća. Prilikom zapošljavanja su životopis, znanje i vještine u trećem planu, a naši bake i djedovi ne mogu preživjeti od mirovine. Nastavlja se politika smanjivanja podrške i financijske potpore neprofitnim medijima te organizacijama civilnog društva, a nasilje je postalo jedan od oblika komunikacije. Forum mladih SDP-a, koji broji oko 6000 članova, odlučno će stati u obranu svih manjina, obespravljenih, eksploatiranih i osiromašenih građana i građanki, posebice mladih. Svima koji žele umanjiti ljudska prava, koja ne cijene rad i koja ugrožavaju druge i drugačije, jasno poručujemo da to neće proći.

Stanje u Vukovaru je kao i u ostatku Slavonije: mladi nas napuštaju, gospodarstvo stagnira, a članske iskaznice političkih stranaka zamijenile su životopise

Čijom zaslugom smo došli do poraznog stupnja takozvane demokracije?

Ovakav stupanj tzv. demokracije daleko je od njene ideje. Zasluge su mnogobrojne, ali najveći teret sigurno nose političke elite i institucije ove države. Svi su oni trebali na takve pojave reagirati odmah i u skladu sa zakonima. Nažalost, primjetno je da su pojave koje sam ranije navela postale učestalije u posljednje vrijeme, odnosno otkad je HDZ ponovno na vlasti. Naše je društvo postalo sve nesigurnije, a dojma sam da aktualna vlast s figom u džepu osuđuju ustaštvo, nasilje i govor mržnje.

Mediji su se uglavnom bavili činjenicom da ste prošle godine u Saboru u vrlo kratkom periodu (čak su se spominjala samo dva sata) mijenjali Predraga Matića te da ste za to vrijeme zaradili šest punih saborskih plaća od oko 16.000 kuna i povlasticu od pola plaće u narednih šest mjeseci. Jeste li, kako ste tada najavili, stipendirali nekog vukovarskog studenta ili studenticu i dali jednokratnu pomoć nekoj od humanitarnih organizacija?

Žalosti me činjenica da se većina medija bavilo time, a ne sadržajem poruka koje smo poslali s izborne konvencije. Premda sam se višekratno o tome očitovala, ponovno ću odgovoriti: ulaskom u Hrvatski sabor nisam znala koliko ću u njemu boraviti, jer se tada nije znalo hoće li Vladu formirati SDP ili HDZ. U Saboru sam, što je bio i motiv mog ulaska, posebno željela zagovarati obrazovne politike, a najvažnije mi je bilo da se čuje glas mladih i diskriminiranih. Nakon što je postalo jasno da se tadašnji ministar Predrag Matić vraća u saborske klupe, nisam imala zakonsku mogućnost nastaviti svoje prekinuto stručno osposobljavanje te sam postala nezaposlena osoba, što sam, nažalost, i danas. I nije točno da sam u Hrvatskom saboru bila dva sata, već punih mjesec dana. Iskoristila sam to zakonsko pravo, ali bila sam dosljedna i ispunila data obećanja. Drago mi je da sam imala priliku donirati sredstva socijalnoj samoposluzi u Vukovaru i financijski pomoći socijalno i ekonomski ugroženom studentu iz Vukovara. Ako mi financijske prilike u budućnosti to budu dozvoljavale, nastavit ću pomagati studentice i studente slabijeg imovinskog stanja.

Voljela bih ostati u Vukovaru

Rođena ste Vukovarka i tamošnja najmlađa gradska vijećnica. S obzirom na skorašnje lokalne izbore, kako gledate na stanje u tom gradu?

U Vukovaru, u koji sam se dvaput vraćala: prvi put nakon progonstva, a drugi nakon završenog studija politologije, voljela bih ostati živjeti. Stanje u gradu nije dobro, ali nije ništa lošije nego u ostatku Slavonije: mladi nas napuštaju, gospodarstvo stagnira, članske iskaznice političkih stranaka zamijenile su životopise i nema dugoročno održivog planiranja i upravljanja gradom. Sve se radi ishitreno bez detaljnijih cost-benefit analiza. Trebaju nam proizvodne hale i veća transparentnost u radu Poduzetničkog inkubatora te dodjeli sredstava potpore poduzetnicima. U Vukovaru se mora riješiti pitanje grijanja na plin u stambenim objektima jer je ono zaista veliki problem. Vukovar mora imati jasnu politiku sjećanja u ime neponavljanja i u ime odavanja počasti svima koji su izgubili ono najvrjednije - ljudske živote, ali grad mora biti usmjeren i na dugotrajan i sveobuhvatan gospodarski i društveni razvoj. Bila bi to najveća počast onima koji su za njega dali svoje živote. Vukovarom lokalna vlast više ne smije vladati, već upravljati. I to odgovorno i dugoročno.

U Forumu mladih sdp-a smatramo da se mora jasno i oštro osuditi bilo kakav oblik ustaštva, fašizma ili druge vrste govora mržnje i nasilja

Kako ocjenjujete položaj Srba i srpske zajednice u Vukovaru? Nedavno smo imali priliku vidjeti ustaški street art. Na jednoj autobusno stanici je zalijepljena naljepnica na kojoj je bilo ispisano ‘Serbian family tree’ (‘Srpsko obiteljsko stablo’) sa slikom stabla na kojem vise ljudska tijela?

U Vukovaru, nažalost, većina stanovnika živi loše, bez obzira na nacionalnost, a poznato vam je da prema zadnjem popisu stanovništva ondje ima 19 različitih nacionalnih manjina. Vjerujem da Vukovar ne mrzi kao i da su svi ti fašistički ispadi i govori mržnje u manjini i da je Vukovar ponosan na svoju multikulturnu tradiciju. Forum mladih SDP-a Vukovar odmah je reagirao na spomenuti govor mržnje prema našim sugrađanima i sugrađankama, ali isto tako, prethodnih smo godina prebojili grafite mržnje koji su bili usmjereni i prema građanima hrvatske i srpske nacionalnosti. Kada nas novinari pitaju kako ocjenjujemo odnose Hrvata i Srba u Vukovaru, odgovaram: iz moje perspektive i iskustva on je dobar, ali ovom prigodom bih voljela reći i da je zabrinjavajući. I to zbog sve većeg odlaska Hrvata, Srba i građana svih drugih nacionalnosti iz Vukovara. Nažalost, određene političke opcije vole problematizirati odnose Hrvata i Srba i potencirati podjelu po staroj poznatoj izreci ‘zavadi pa vladaj’, ali vjerujem da je Vukovarcima i Vukovarkama toga dosta.

Kako kao mlada osoba vidite afirmaciju ustaštva u Hrvatskoj koje je Boris Buden nazvao strukturalnim, suvremenim ustaštvom uz pomoć kojeg hrvatski nacionalizam prelazi u fazu nacionalne samodestrukcije? Što biste rekli na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Srbija ta koja potencira puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj?

Forum mladih SDP-a itekako je zabrinut zbog sve većeg porasta govora mržnje i nasilja, netrpeljivosti prema drugome i drugačijem. Te pojave uzele su previše maha, a mi ćemo se uključivati i podržavati već postojeće inicijative koje se bore za ljudska prava, prava manjina kao i radnička prava, kako bismo osobno javnim istupima i akcijama osuđivali svaki oblik nasilja. Takve se pojave moraju prevenirati od predškolskih ustanova do fakulteta. Stoga još jednom ponavljam: građanski odgoj mora postati zaseban predmet tijekom kojeg će se učiti upravo o tome kako prevenirati nasilje i govor mržnje, kako i zašto biti tolerantan prema drugom i drugačijem, kako se međusobno uvažavati i argumentirano i demokratski raspravljati. Naša poruka je vrlo jasna. Prije svega se moramo baviti svojom državom i društvom. Svatko treba očistiti u svom dvorištu. Vlast u Srbiji sigurno ne pridonosi boljoj suradnji i njihovo fašističko bujanje sigurno ne pridonosi smirivanju situacije u regiji, ali s tim će se morati boriti njihovo društvo. Mi se moramo bazirati na našu državu i jasno, nedvosmisleno i oštro osuditi bilo kakav oblik ustaštva, fašizma ili druge vrste govora mržnje i nasilja.

Neka svatko očisti u svom dvorištu

Ipak, prema riječima predsjednica ispada da nam glavnim gradom paradiraju ustaše po nalogu iz Beograda?

Ma to je potpuno politikantstvo i skretanje pozornosti s pravih problema i odgovornosti naše vlasti. Riječ je o klasičnom traženju vanjskog neprijatelja, odnosno krivca kako bi se opravdalo unutarnje nečinjenje i neosuđivanje onoga što se osuditi mora.

Prozvali ste premijera Plenkovića zamjerivši mu provođenje politike koja generira iseljavanje mladih. Što biste vi u tom slučaju promijenili?

Predsjednika Vlade sam pitala da li se sjeća da je u kampanji za prošle parlamentarne izbore imao slogan upućen mladima pod nazivom ‘Biraj bolju budućnost’. No na koju je točno budućnost mislio: da li na onu koju su na stotine mladih pronašli u Njemačkoj i Irskoj ili možda na onu u kojoj mu je jedan od prvih koraka bilo osnivanje tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću? A možda i na budućnost u kojoj se ne sankcioniraju plagijatori. Slavonija je opustošena, a upravo je onamo HDZ pretežno na vlasti. Ako je to njegova bolja budućnost, onda se itekako bojimo za nju i za mlade. Treba vratiti povjerenje u institucije države. Pravosuđe je rak-rana našeg društva. Nedopustiv je prekid dugo najavljivane i pripremane reforme obrazovanja. Moguća rješenja vidim u cirkularnoj ekonomiji i ekonomiji dijeljenja. Potrebno je tehnologijske prednosti 21. stoljeća koristiti ne samo da bi sebi ugodili i što manje fizički radili, nego da bi proizvodili i konzumirali pametnije i što je moguće više smanjili socijalne i ekonomske razlike među ljudima.

Dakle, opet o obrazovanju na čijem je čelu ministar i plagijator Pavo Barišić?

Obrazovanje je tema kojom ćemo se posebno baviti jer je smatramo ključnom za mlade ljude, ali i društvo u cjelini. Ministar obrazovanja mora biti osoba koja cijeni znanstvena dostignuća i koja nije dokazani plagijator. HDZ je zaustavio obrazovnu reformu. Borit ćemo se da obrazovanje postane svima jednako dostupno; svi učenici zaslužuju besplatan školski prijevoz. Sve jedinice lokalne samouprave, koje to još nisu učinile, moraju unutar svojih proračuna pronaći sredstva da barem djelomično sufinanciraju nabavku udžbenika za sve učenike. Potaknut ćemo inicijativu i javnu raspravu da se implementira ideja o obaveznom srednjoškolskom obrazovanju. U školama mora postojati predmet građanski odgoj koji će obuhvaćati i religijski odgoj…

Vjeronauk?

Kao praktična vjernica moram reći da vjeronauku, ali ne u školama, već u crkvama. Dozvolite mi i da ovim putem izrazimo podršku studentima i studenticama na Hrvatskim studijima uz jasnu poruku da ih se mora uključivati u donošenje odluka vezanih za rad njihovih fakulteta jer fakulteti ne postoje zbog politikantstva. Cjelokupni obrazovni sustav mora biti u službi pripreme mladih ljudi za stvaran život.

Koliko ste zadovoljni razinom socijaldemokracije koju proklamira vodstvo vaše stranke? Posebno nakon što je ondje, na užas nekih, osnovana podružnica Novog sindikata koja se bori za prava zaposlenih u SDP-u?

Znam da smo svi nestrpljivi, ali novom rukovodstvu stranke trebamo dati još malo vremena. Nakon uzastopnog gubitka parlamentarnih izbora, nije lako u tako kratkom vremenu preuzeti stranku i onda očekivati čudo. Nakon tog perioda ću moći dati objektivniju ocjenu i, vjerujte mi, bit ću kritična i iskrena i prema sebi i prema rukovodstvu stranke. Vjerujem da će predsjednik Bernardić s vremenom dodatno očvrsnuti kako bi SDP pozicionirao kao lidera ljevice. Hrvatskoj je prijeko potrebna jasna i jaka ljevica. Vjerujem da nitko u SDP-u nije protiv sindikata koji su naše prirodno okruženje. U SDP-u bismo morali imati jasne politike usmjerene prema zaštiti radnika i radnica, minimalnoj plaći, osnaživanju sindikata. Dužnost nam je stati u cipele osiromašenih, obespravljenih, eksploatiranih i diskriminiranih građana i građanki ove države. Vjerujem da to i hoćemo. Društvena solidarnost, socijalna pravednost, ravnopravnost svih različitosti i sloboda svakog čovjeka su temeljne vrijednosti koje se s deklarativne moraju spustiti na konkretnu razinu, razinu SDP-ovih javnih politika.

1/1