>

novosti logo

Bitka za Moskvu

Uprava tvrtke na čelu s Jasminom Bajićem nizom ucjena i prijetnji spriječila je sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa da ponovno stupi u štrajk

Devetog srpnja 2010. u šest sati stjuardese i stjuardi nacionalne aviokompanije Croatia Airlines, ujedinjeni u Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), stupili su u štrajk. Pokrenut je bio zbog više od sto milijuna kuna gubitaka u prvom kvartalu te godine kao i zatiranja radničkih prava u toj tvrtki. Radnici su upozoravali da CA propada zbog nesposobnosti uprave, a ona je pak lakonski procijenila da će izravna šteta zbog štrajka iznositi milijun dolara dnevno. Tog prvoga dana štrajka otkazana su 33 od ukupno 96 letova.

Točno osam godina poslije, Uprava tvrtke na čelu s Jasminom Bajićem nizom ucjena i prijetnji spriječila je sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) da na isti dan ponovno stupi u štrajk, koji je trebao biti održan jer radnici i tvrtka nisu postigli dogovor oko kolektivnog ugovora. I ne samo to: problemi u kompaniji nikad nisu prestali, prodaju se slotovi i otkazuju letovi, a premda je restrukturiranje završeno, kronično se traže stotine milijuna kuna za dokapitalizaciju. Država na koncu traži strateškog partnera. No više od svega očita je nesposobnost nove Uprave da nacionalnog avioprijevoznika usmjeri ka mirnijem letu. Jedino u čemu su se direktori iskazali je žestoki mobing prema svojim radnicima.

Njima su pisanim putem zaprijetili da će im u slučaju štrajka poništiti zahtjeve za godišnjim odmorima u srpnju i kolovozu te umanjiti plaće i sve dodatke. Sramotne ucjene Uprave dostigle su vrhunac najavom da će se štrajkašima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika uvesti prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka. Na koncu je Uprava prošloga petka sudskim putem pokušala zaustaviti štrajk i proglasiti ga nezakonitim. Sindikati su pak upozorili na to da njihovo pravo na štrajk uporište ima u Ustavu, Zakonu o radu i promemoriji koju su potpisali sindikati, Uprava i Ministarstvo mora.

Strah da bi u ljetnoj sezoni tvrtka mogla ostati bez značajnih prihoda alarmirao je i premijera Andreja Plenkovića, koji je nakon razgovora sa sindikatima iskazao spremnost osigurati potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora. Dotad će njega i njegove ministre isti ti piloti vozikati na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju.

1/1