Novosti

Intervju

Suzana Artuković Vuksan: Stop štrajkovima

Predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova: Presuda da je štrajk u Croatia Airlinesu bio nezakonit je presedan koji onemogućuje pravo sindikata na borbu za kolektivni ugovor. Radnici udruženi u sindikate u Hrvatskoj nemaju uvjete za ostvarivanje svojih prava

P5yedqsvrvukmgjukd772sefz2w

Suzana Artuković Vuksan (foto Robert Anić/PIXSELL)

Kako komentirate to što je Vrhovni sud potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu da je štrajk u Croatia Airlinesu bio nezakonit?

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) smatra da je takvim postupanjem njihovim članovima nezakonito onemogućen štrajk. Suspendirana su im ustavna prava na organiziranje štrajka, iako su ga pripremili i sve predradnje proveli u skladu sa zakonom.

Hoće li ovaj presedan omogućiti zabrane budućih štrajkova u cijeloj državi?

Zbog provedenih zakonom propisanih postupaka koji prethode štrajku ova je odluka presedan. Ona onemogućuje pravo sindikata na borbu za kolektivni ugovor. Nije nam poznat niti jedan takav primjer u EU-u. Radnici udruženi u sindikate u Hrvatskoj u njoj nemaju uvjete za ostvarivanje svojih prava. Unatoč tome što se Ustavom jamči pravo na štrajk, postoji niz zakona i odluka koji to pravo umanjuju, a sada se tome pridružuju ove presude.

Županijski sud je naveo da nije pregovarano u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, a Vrhovni sud tvrdi da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka.

Ni Županijski ni Vrhovni sud nemaju zajednički stav po pitanju nelegalnosti štrajka, ali oba zastupaju interes vladajućih i njihovih postavljenih uprava – da onemoguće pravo na štrajk i borbu za kolektivni ugovor. Pravno shvaćanje Vrhovnog suda nešto je drugačije nego Županijskog, ali se sve svodi na tezu da je trebalo provesti dodatno mirenje nakon što je štrajk u srpnju bio odgođen. No reprezentativni sindikati su pregovarali, tj. barem to pokušavali, jer je poslodavac odbijao prave pregovore oko odredbi kolektivnog ugovora kad je nastao spor te je proveden postupak mirenja. Taj postupak je završio neuspješno i ostvareni su zakonski uvjeti za štrajk, a rokovi provedbe štrajka nakon neuspjelog mirenja nisu propisani.

Štrajk najavljen za 9. srpnja odgođen je samo zato da bi se dala nova šansa za normalno poslovanje Croatia Airlinesa d.d., nakon razgovora čelnika sindikata s premijerom. Nakon 30 dana ništa se nije dogodilo i sindikati su zaključili da nema više mogućnosti za postizanje prihvatljivog kolektivnog ugovora, tj. ispunjenja štrajkaških zahtjeva, što je bio razlog za najavu štrajka za 8. kolovoza. Kako je pravomoćno utvrđeno da ne postoji mogućnost organiziranja štrajka, sindikat ORCA će zaštitu zatražiti od Ustavnog suda.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više