Novosti

Politika

Bjelogrlićeva mina za partizane

Falsificiranje činjenica pogodilo antifašiste na proslavi oslobođenja Beograda: Kako kažu partizanski veterani, u beogradskom Sava centru održan je čisti revizionistički spektakl

B3oplbt6qpb5jzxe4dn5uksliqb

Partizani, Bog vas video – Sava centar (foto Blic)

Na obilježavanju 70. obljetnice oslobođenja Beograda dočekani smo srdačno, ali neugodno nas je iznenadio muzičko-scensko-filmski spektakl na svečanoj akademiji u Sava centru, u kojem su partizani, Narodnooslobodilačka borba i Tito bili prešućeni, a kao osloboditelji su bili istaknuti nekakvi ‘ravnogorci’ i ‘crveni’. ‘Ravnogorci’ su predstavljeni kao oni koji su se borili za kralja, a ‘crveni’ samo kao vojnici Crvene armije. Na toj priredbi nije bilo javno rečeno da se podržava četništvo, ali to je diskretno dano do znanja - kaže Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) i član hrvatske delegacije koja je službeno sudjelovala u beogradskoj manifestaciji.

Prema njegovim riječima, spektakl u Sava centru u režiji glumca i režisera Dragana Bjelogrlića, koji je 19. listopada bio prikazan za više od 3000 predstavnika srpskog političkog i javnog života, diplomatskih predstavnika zemalja saveznica u Drugom svjetskom ratu i više stotina članova veteranskih udruga iz bivših jugoslavenskih republika, bio je zanatski profesionalno napravljeno scensko djelo, no kojim je grubo falsificirana povijest, na ogorčenje mnogih gostiju, ne samo hrvatskih veterana već i srpskih antifašista.

Naime, udarni dio akademije bio je Bjelogrlićev spektakl na tri monitora koji su pratili obiteljsku i ratnu priču glavnog junaka – sudionika borbi za oslobođenje Beograda, u kojoj su posve otvoreno apostrofirani već spomenuti ‘ravnogorci’ i ‘crveni’, a pažljivo se izbjegavalo korištenje izraza kao što su partizani, Narodnooslobodilačka borba, komunisti i revolucija, ali i ime vrhovnog komandanta, maršala Josipa Broza Tita.

U tom filmsko-scenskom spektaklu i prateći video-zapisi bili su pažljivo filtrirani: vidljivo je bilo samo nekoliko jugoslavenskih zastava s crvenom zvijezdom, a dominirale su sovjetske i srpske zastave, naravno, bez zvijezde. Sve je to, kako ističe Habulin, veterane i antifašiste iz svih republika bivše Jugoslavije ogorčilo toliko da su mnogi taj Bjelogrlićev spektakl ispratili povicima nezadovoljstva. Osim toga, u povijesnom revizionizmu istaknuli su se govornici koji su se obratili okupljenima – beogradski gradonačelnik Siniša Mali i srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

U svojim obraćanjima, taj dvojac nijednom nije spomenuo Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije (NOVJ) ni Komunističku partiju; prema Stefanoviću, važnu ulogu u oslobađanju Beograda imala je ‘naša narodna vojska’, zajedno sa sovjetskim suborcima, uz zaključak da su pobjedu izvojevali ‘naši i sovjetski junaci’. Uglavnom, nije bilo nijedne riječi o doprinosu jedinica NOVJ-a iz drugih republika bivše države, a naročito ništa o doprinosu hrvatskih jedinica, 28. slavonske divizije, 13. proleterske brigade i 6. ličke divizije.

Osim toga, organizator je napravio propust koji bi spadao u domenu bontona da nije imao dodatnu političku i nacionalnu dimenziju. Naime, između više od tri tisuće uzvanika nekoliko stotina bilo ih je iz bivših republika, iz Hrvatske čak dva autobusa, no organizatori uopće nisu spomenuli da su prisutni u Sava centru. Među njima bilo je i onih čiji su članovi obitelji poginuli u borbama za oslobođenje Beograda i koji su na svečanu akademiju došli na poziv srpskog SUBNOR-a. Prešućivanje njihove nazočnosti i razloga zašto su na beogradskoj manifestaciji, tvrde oni koje je to ogorčilo, nije bio samo protokolarni propust organizatora.

- Moj brat poginuo je u operacijama za oslobođenje Beograda kao borac 28. slavonske divizije, a na svečanost u Beograd došao sam kao član delegacije SABA-e na poziv njihovog SUBNOR-a. Iako su Beograd, između ostalih, oslobađale i hrvatske jedinice, o tome u Sava centru nije bilo ni riječi. Podilazilo se ravnogorskim četnicima, a prešućena je prava istina o osloboditeljima Beograda - poručuje Ivan Fumić, bivši čelnik SABA-e.

Prema njegovim riječima, osim u Sava centru, namjera falsificiranja povijesti sadržana je i u priopćenju – svojevrsnoj deklaraciji o oslobođenju Beograda ponuđenoj svim veteranskim udrugama antifašističkih boraca s područja bivše Jugoslavije. Ni u tom dokumentu nisu spomenuti NOVJ, partizani, Tito i sudjelovanje jedinica iz drugih republika bivše države, tako da, nakon najsnažnijeg protivljenja hrvatske delegacije, taj dokument uopće nije potpisan.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više