Novosti

Društvo

Bjelovar: Skinuto antifašističko obilježje

Nepoznati počinitelj skinuo je noćas spomen-ploču Gustavu Perl-Bendi, antifašistu židovskog porijekla koji je 1941. pokušao izvršiti atentat na Milu Budaka

A2alpuuo0aesxi9uqnwqjamyaem

Nepoznati počinitelj skinuo je noćas spomen-ploču Gustavu Perl-Bendi, antifašistu židovskog porijekla. Ploča, koja se nalazila na njegovoj rodnoj kući u bjelovarskoj Ulici Ante Starčevića, uništena je i početkom 1990-ih, a njena replika otkrivena je 5. oktobra 2019., na godišnjicu Bendine smrti. Kao član SKOJ-a i Okružnog komiteta KPJ, Benda je s braćom Bakić osnovao I. bjelovarsku partizansku grupu čiji je bio zapovjednik.

Nenad Nekvapil iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Bjelovar te jedan od inicijatora obnove spomen-obilježja jutros je primijetio da je ploča nestala. Kako kaže, bilo je vidljivo da je dijelom odšarafljena, a dijelom iščupana.

- Cijeli slučaj je prijavljen policiji koja je obavila uviđaj. Dostavit ćemo im troškovnik za izradu nove, iste ploče. Kako se kaže, došli ste u mraku i želite nas vratiti u mrak. Bez obzira na istragu i na počinitelje, ploču ćemo vratiti u originalu. Nećemo falsificirati njen tekst samo kako bi se nekome svidjeli - rekao nam je Nekvapil.

Pored stihova Maksima Gorkog, na ploči je stajalo da je Benda poginuo junačkom smrću bacajući bombe na ustaške krvnike u Koprivnici 1941. Naime, Gustav Perl-Benda poginuo je u svojoj 20. godini tokom pokušaja atentata na ustaškog ministra Milu Budaka.

Iz PU bjelovarsko-bilogorske odgovorili su nam da je razbijena ploča pronađena nedaleko od mjesta događaja. Policija najavljuje podizanje kaznene prijave za djelo oštećenja tuđe stvari, kao i potragu za počiniteljem. Također, bjelovarska policija ostavlja mogućnost da je ploča sama pala te da ju je nepoznati netko sklonio u stranu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više