Novosti

Politika

Bolje štrajk, nego poseban zakon za liječnike!

Izdvajanje jedne kategorije zaposlenika u javnom sektoru, pa makar to bili liječnici, pod geslom da rade posebno težak i odgovoran posao, otvorilo bi put da isto traže i ostali iz javnih službi. To je isto kao mito, prvi put ga je teško primiti, kasnije je sve lakše i lakše, tvrdi profesor radnog prava Viktor Gotovac

Large slika

Liječnici na protestnom skupu (foto Lovro Domitrović/PIXSELL)

Jedan od najvažnijih uvjeta koje Ministarstvo zdravstva treba ispuniti da liječničke udruge ne bi organizirale štrajk je donošenje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika. On je još 2021. godine uvršten u prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti MIZ-a, ali ga do danas nitko nije službeno prezentirao.

Nakon što su Novosti u ponedjeljak objavile sadržaj nacrta zakona koji je "na stolu" u pregovorima između liječnika i ministra zdravstva Vilija Beroša, profesor radnog prava Viktor Gotovac komentirao je da bi se između potpisivanja ovakvog dokumenta i štrajka trebalo odlučiti za – štrajk.

- Prvo, upravo ovo što se sada radi izvor je svih zala u zdravstvu, koje je pretvoreno u komercijalnu djelatnost, i to lošu komercijalnu djelatnost za velike pare koje izdvajamo. Ne govorim o pojedincima koji stručno i humano obavljaju poslove u zdravstvu, nego o sustavu koji je postao cash cow, sredstvo za utjerivanje novaca za privilegirane skupine - kaže Gotovac.

Samu ideju posebnog zakona za liječnike koji regulira stavke koje se dogovaraju u kolektivnim pregovorima, Gotovac naziva "samo jednim od sve opskurnijih siledžijskih pristupa, gdje nekom suradnjom između važenih liječnika i zdravstvene administracije nastaju burleskna rješenja".

- Naravno, to nisu prava rješenja, nego kupovanje takozvanog socijalnog mira, ovaj put na način koji poništava svaki smisao socijalne države. Izdvajanje jedne kategorije zaposlenika u javnom sektoru, pa makar to bili liječnici pod geslom da rade posebno težak i odgovoran posao, otvorilo bi put prema tome da svi traže izdvajanje iz sustava javnih službi. To je isto kao mito, prvi put ga je teško primiti, kasnije je sve lakše i lakše. A i dosta je fame o teškom i odgovornom poslu; kao da socijalne radnice, učiteljice i nastavnici ne rade težak i odgovoran posao – kaže Gotovac.

Smatra da javnosti nije predočeno koliko je ovo pitanje krucijalno i koliko je važno kako će se premijer Andrej Plenković postaviti prema liječničkim udrugama.

- Bojim se da se ne pokaže da je pred izbornu godinu spreman na sve kompromise, neovisno o šteti koju će to nanijeti ozbiljnom upravljanju javnim financijama, a nadam se da ipak neće pokleknuti i da će odbiti ovaj, pa i po cijenu da imamo štrajk – kaže Gotovac.

Bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić tvrdi da se posebnim zakonom koji regulira radno-pravni status liječnika potpuno odbacuje kolektivno pregovaranje.

- Nakon što sam pročitao prijedlog, moram reći da i zakon i njegove specifične odredbe mijenjaju srž regulacije radnih odnosa, ne samo u Hrvatakoj, nego i u EU. Usvajanje ovog zakona bi nas doslovno bacilo stoljeće unatrag. Premijer bi trebao odbaciti ideju koja mijenja srž sindikalizma, remeti odnose između svih javnih službi i protivna je Zakonu o radu. Beroš je tu nevažan - tvrdi Mrsić.

Bivša predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek kaže da se dokument nikako ne bi smio nazvati zakonom.

- Ovo je novi strukovni kolektivni ugovor za liječnike, da se razumijemo. Ako se u zakon unose materijalna prava, radno vrijeme, pojmovi poput osnovice, dežurstva i pripravnosti, to je van pameti, jer se jako dobro zna da se osnovica utvrđuje na pregovorima za temeljni kolektivni ugovor za cijelo zdravstvo – tvrdi.

Dodaje da Vlada nije iznad zakona koje donosi Sabor i da bi izigravanje pravila kolekivnog pregovaranja dovelo do nereda na cijeloj sindikalnoj sceni.

- Uvjerena sam da bi se usvajanjem ovakvog zakona svi sindikati digli i da bi se štrajk liječnika najednom činio kao bolja politička opcija – zaključuje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više