Novosti

Politika

Bombardiranje iz Washingtona

Investitor stopiranog Golfa na Srđu traži od Hrvatske pola milijarde eura odštete putem Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova

U7j0jnww9pcegtqqws8y8luyl4s

Dubrovačke demonstracije protiv golferskih terena (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Razvoj golf, tvrtka koja na brdu Srđ iznad Dubrovnika planira gradnju brojnih skupih apartmana i vila ovlašno zamaskiranih golferskim terenima, tuži Hrvatsku zbog ‘totalne blokade projekta’. Predmet je nedavno uručen Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, a njime Razvoj golf, tj. nadređena mu ispostava Elitech iz Nizozemske, navodno potražuje oko pola milijarde eura odštete iz hrvatskog javnog budžeta za posao u kojem je kroz proteklih desetak godina uloženo – barem tako tvrde – preko 130 milijuna eura. Razvojevci napominju da je Vladi RH u prosincu 2016. poslano pismo pred arbitražu s pozivom na mirno rješavanje međusobnih pitanja, ali bez uspjeha.

Neslavan je to kraj jedne upravo grandiozne ljubavi u kojoj je, sa strane službene Hrvatske i Grada Dubrovnika te Županije dubrovačko-neretvanske, aktivno i javno sudjelovalo četvoro premijera, dvoje državnih predsjednika, dvoje gradonačelnika, dvoje župana i čitav niz ministara iz nekoliko involviranih ministarstava. Uza sve to, velike političke stranke – HDZ, SDP, HNS – osnovale su u Dubrovniku jedinstvenu koaliciju s isključivim ciljem realizacije dotičnog biznisa Razvoj golfa, nazvanu Dubrovački dogovor, no i to je bilo malo. Privatni projekt izraelskog poduzetnika, višekratno kompromitiranog trgovca oružjem Aarona Frenkela, zapeo je zbog jednostavne činjenice da se prema realizaciji probijao mimo zakonskih regula. Upravo iz tog razloga je Upravni sud prije godinu dana ukinuo rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za projekt golfa na Srđu. Također, u veljači ove godine poništena je lokacijska dozvola, a sve zahvaljujući naporima dubrovačke civilne inicijative Srđ je naš, udruge Zelena akcija i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Drugim riječima, Razvoj golf i njegov prokurist Ivan Kusalić ne bune se danas – i nikad nisu – zato što je taj posao obilježen nizom zakonski očito nedopustivih koraka o kojima smo ovdje već mnogo puta pisali, nego isključivo zato što su takvi momenti naknadno poništeni. Podsjetimo, već je na početku forsirana mjera povećanja obuhvata projekta sa 100 na 310 hektara, premda za to nije bilo legalne osnove, ali su rješenja i komunalni planovi servilno te začudno transparentno prilagođavani privatnoj investiciji. Namjesto javnom interesu dakle, koji se u slučaju Srđa ogleda prvenstveno u ekonomskim i ekološkim prioritetima, pa i u tome što je posrijedi jedina moguća zona urbanističkog širenja Dubrovnika neposredno uz postojeće gradsko područje. I dok su se tu po zlu iskazivale državne i županijske instancije, gradska je vlast – pod ravnanjem donedavnog gradonačelnika Andra Vlahušića – između ostalog prepisivala desetke milijuna proračunskih kuna u korist određenih segmenata razvoja Razvoj golfa.

Dubrovačko-neretvanski županijski vijećnik Nikola Grmoja, jedan od lidera stranke Most, međutim, izrekao je proteklih dana sumnju da iza tužbe ICSID-u zajedno stoje tužitelj i tuženik, odnosno golferski pomagači u hrvatskoj vladi. Ako u tome ima istine, znači da oni udruženo rade i na najnovijem pokušaju zastrašivanja struke i pravosuđa te iznuđivanja obnovljenih dozvola za projekt. Ili pak, ukoliko im to ne pođe za rukom, uvijek je moguće podijeliti izdašni plijen koji su ovom tužbom zacrtali u Razvoj golfu. Uostalom, sam ICSID je i utemeljen od Svjetske banke kao sredstvo pritiska na države u korist velikih investitora, e da im se politika ni slučajno ne bi presudno miješala u biznis.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više