Novosti

Društvo

Car je golf

Glavninu ostavštine Andre Vlahušića čini apartmanizacija Srđa pod maskom golfa: Dubrovačkom gradonačelniku na odlasku kao formalni krimen se pripisuje financijsko pogodovanje koalicijskom partneru Peru Vićanu. Međutim, postoji niz njegovih drugih poteza koji čine dalekosežniju štetu

Spehtilzrp6ajpc4iz0cq71uw0l

Vlahušićev eventualni pad ne mijenja puno, jer oni koji ga ruše i dalje guraju njegove aranžmane  (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić jedan je od nekolicine lokalnih političara koji ovih dana dospijevaju na udar povodom glasanja o proračunu za iduću godinu, a ustvari na isplatu nagomilanog duga prema političkim ortacima i takmacima. No s obzirom na izbore koji će se održati kroz pet mjeseci, ti budžeti su ujedno i popisi marketinških troškova s osjetno manjim uobičajenim kriznim sentimentom. Vlahušić, čiji se proračun ozbiljno ljulja i možda već pada – baš u momentu dok šaljemo ovo izdanje u tiskaru – povrh svega trpi najveći pritisak svojih oponenata i veoma je izvjesno na konačnom odlasku iz politike.

Štoviše, njegovo rušenje nije uvjetovano samo dubrovačkim prilikama, nego je armirano i originalnim legislativnim rješenjem iz prošlog tjedna. Sabor je, naime, donio izmjene Zakona o lokalnim izborima koji je odmah kolokvijalno nazvan Lex Vlahušić, jer su preinake naočigled kreirane upravo za njegov slučaj, a tek zatim u opće svrhe. Po novome dakle pojedinci pravomoćno osuđeni za kaznena djela ne smiju se kandidirati na izborima; zasad samo na lokalnima, dok za državne valjda opet možemo očekivati i ratne zločince.

Formalni krimen dubrovačkog gradonačelnika bilo je financijsko pogodovanje svome bivšem koalicijskom partneru, nezavisnom vijećniku Peru Vićanu, za koje je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. No postoji niz drugih Vlahušićevih poteza koji mu se u Dubrovniku stavljaju na teret i znače štetu kudikamo dalekosežniju negoli je onih nekoliko milijuna dubioze iz kokošarenja s Vićanom. Prvenstveno je riječ o podršci nekretninskom projektu Golf park Dubrovnik kojim se planira obimna gradnja na brdu Srđ. Za početak o tom bizarnom mešetarskom zahvatu recimo samo da mu se vrijednost projicira na preko milijardu eura, čime se uvjerljivo probija u sam vrh privatnih poslova u Hrvatskoj. Radi usporedbe, dodajmo kako je riječ o više nego trostruko većoj cifri od one za projekt novog zagrebačkog aerodroma pod koncesijom. Ali problem s golfom na Srđu nije cijena, već netom dokazana činjenica da bi ogromni udio u troškovima za infrastrukturu trebao, po Vlahušiću i njegovim istomišljenicima, platiti Grad Dubrovnik.

Pokazat će se, međutim, da rečeni istomišljenički krug zapasuje gotovo čitavu političku scenu, tj. ono što je u samom gradu ispod Srđa svojevremeno bilo i zvanično nazvano – Dubrovački dogovor. Jer takav lavovski biznis zaslužio je bio i primjeren tretman klijentelistički nastrojenih većih stranaka (HNS, SDP, HDZ) koje su zaista osnovale koaliciju za, prije svega, bolje koordiniranje svih akcija oko golfersko-apartmanskog projekta, a potom i za uspješniju koruptivnu suradnju na širem planu. Dubrovački dogovor ubrzo se raspao, s obzirom na razne pokrajnje silnice koje su ga rastezale, ali je konsenzus oko golfa ostao stamenim poput gradskih zidina.

- Situacija u kojoj se zatekao Vlahušić isključivo je efekt njegova dugogodišnjeg predanog rada - rekao nam je dubrovački novinar Luko Brailo, komentator portala Dubrovniknet.hr, u iščekivanju sjednice Gradskog vijeća.

- On ima jednu pravomoćnu presudu i dvije istrage za vratom, u slučajevima ‘Revelin’ i ‘Lazareti’, a o novom Zakonu o lokalnim izborima da ne govorimo. Svatko razuman bi se u toj poziciji zamislio, dok naš gradonačelnik izjavljuje da je to priznanje za njegov rad, nagrada za životno djelo. Posvadio se s političkom realnošću, ponijela ga je funkcija, zato i izjavljuje da se u svom radu konzultira sa svetim Petrom. Vlahušić je inače priznati liječnik dijabetolog, no bojim se da je već došlo vrijeme da ozbiljno zatraži pomoć nekih drugih svojih kolega - dodaje.

Brailo upozorava da je promet novcem u Dubrovniku jako velik za hrvatske prilike, pa i šire, i da mnogi tome očito ne mogu odoljeti.

- To podrazumijeva komplicirane odnose među strankama i njihovim vodstvima, a te relacije se stalno mijenjaju. Zato su neki s njim do jučer blisko surađivali, dok mu sada prijete obaranjem proračuna. Ako do toga dođe, izbit će mu značajan alat iz ruku, no to je jedini način da ga se do izbora drži podalje od gradskih financija i onoga što on čini s tim javnim novcem već poduži niz godina - zaključuje Luko Brailo.

S druge strane, značajno je pitanje što će nakon Vlahušića – otišao zbog proračuna ili novog zakona, sad ili na proljeće – biti s golfom na Srđu, kao njegovom glavnom ostavštinom. Taj se projekt pokazao neviđeno žilavim, no paralelno su i tri različita suda donosila presude nauštrb apartmanizacije Srđa pod maskom golfa, a da to svejedno nije stavilo čitav posao ad acta. Teško bi stoga bilo povjerovati i da će puki odlazak jednog političara fatalno uzdrmati golferski projekt, jer ionako nije posrijedi odlazak zbog samoga golfa. Nadalje, nevladini aktivisti okupljeni oko inicijative ‘Srđ je naš’ saznali su početkom ovog mjeseca za sastanak direktorice tvrtke Razvoj golf Suzane Brenko i direktora Vodovoda Dubrovnik Valentina Dujmovića u Zagrebu. I za sadržaj razgovora koji je zatim upadljivo prešućen u ogromnoj većini hrvatskih medija: dogovoreni su modusi preusmjeravanja javnih sredstava za infrastrukturu na Srđu, što predstavlja samo manji dio predviđenih davanja za isti projekt.

- Vidljivi epilog tajnog sastanka je odluka većine gradskih vijećnika iz Dubrovačkog dogovora da se Vodovodu odobri zaduženje od 12 i pol milijuna kuna radi zacjevljenja tunela kojim pitka voda dolazi ispod Srđa u grad, iako je to bila nedvojbena obaveza ulagača - rekao nam je Đuro Capor iz inicijative ‘Srđ je naš’.

- Dubrovnik se tako doveo u poziciju da je grad sad investitor u lokacijskoj i nekoliko građevinskih dozvola koje su Razvoj golfu izdate, a da s njima nije potpisan nikakav ugovor o financiranju infrastrukture - nastavlja Capor.

Aktivisti stoga nalaze, osim spomenute cifre koja je unesena u proračun za 2017. godinu, kako Grad Dubrovnik i Hrvatska preuzimaju obavezu za preko 400 milijuna kuna troškova na teret gradskog budžeta ili gradskih poduzeća, kao i iz Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih cesta, Odašiljača i veza itd. Na takav rasplet ukazuje i najnovija analiza zakonskog okvira koji uređuje pitanja financiranja infrastrukture, a u izradi grupe profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Vlahušićev eventualni pad ne mijenja puno, jer HDZ-ovci koji ga ruše i dalje guraju njegove dogovorene aranžmane s Razvoj golfom. I vrlo je vjerojatno da će rezultat tih aranžmana biti prikriveno financiranje predizbornih kampanja stranaka Dubrovačkog dogovora. Osim toga, jedino u što Razvoj golf kontinuirano upumpava sredstva su dubrovački mediji – većina njih – koji građane izvještavaju da trebaju biti presretni što se zadužuju i investiraju javni novac u privatni mešetarski projekt - rezignirano zaključuje Đuro Capor.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više