Novosti

Politika

Svi na golf!

Globalna pandemija nije samo omogućila vlastima i njihovim omiljenim investitorima da prestravljenom narodu neometano maznu ponešto krupno ispred nosa. Golf je idealan sport za uvjete kakve zahtijeva korona, nužna socijalna distanca tamo se najizrazitije realizira

Arnpqbv2cyf349x2uanyfis3ycj

(foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Da je svaka kriza, a posebno ona katastrofalnih razmjera, ustvari sjajna poslovna prilika, to znamo već odavno. Rezon je sasvim jednostavan: dok pada vrijednost gotovo svemu, najkrupniji lovatori rado vrebaju na jeftino zgrtanje još većeg bogatstva. Ali ne prije negoli im ususret istrče benevolentne vlasti koje upravljaju javnim dobrima. U tom smislu za ovu prigodu izdvajamo vijest o jednom natječaju Ministarstva državne imovine, raspisanom 1. travnja.

Posrijedi je obvezujući tender za kupoprodaju 54 hektara državnog zemljišta i ugovaranje koncesije za daljnjih 150, sve uz obalu Prukljana kraj Skradina. Namjena projekta – golferski teren s 18 rupa, hotel s 1500 ležajeva i hrpa turističkih vila, plus pomorsko dobro za jahtašku luku i dvije plaže. Naravno, kao i uvijek kad je golf u pitanju, u Hrvatskoj i svijetu, sportski aspekt predstavlja samo kulisu za nekretninsko-mešetarski biznis. I to u pravilu grandioznih razmjera, bivajući ekskluzivnom šansom za prigrabljivanje golemog prostora do kojeg se ne može doći drugim načinima. Najviše smo u takvom kontekstu pisali o dubrovačkom slučaju nasrtaja na javni prostor, infrastrukturu i prirodu. Naravno, to nipošto nije jedini takav primjer, niti je ovaj skradinski tek drugi, nego je bezmalo kompletno naše priobalje na udaru sličnih ideja u zamahu. Val golferskih projekata, kojima su prilagođivani i zakoni, bio je usporen tek recesijom koja je prije deset godina pogodila i građevinski sektor. Ali uočimo jedinstvenu perspektivu koja se za čitavu ovu priču otvara specijalno u sadašnjem dobu.

Globalna pandemija nije samo omogućila vlastima i njihovim omiljenim investitorima da prestravljenom narodu neometano maznu ponešto krupno ispred nosa. Golf je idealan sport baš za uvjete kakve zahtijeva korona, s obzirom na to da se nužna socijalna distanca tamo najizrazitije realizira. Strogo između različitih klasa, naime, pa ostaje tek da se nosači palica odgovorno pridržavaju mjera zaštite, i elita da svakako ostane u rukavicama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više