Novosti

Politika

Jovo nanovo

Usprkos sudskim obustavama golfa na Srđu, političari čine sve kako bi ovaj uzurpatorski projekt vratili u život

Qbmzjul88c6h6clcxed660een35

Demonstracije u organizaciji inicijative "Srđ je naš", 2013. (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Pravna država Hrvatska ipak je proradila u slučaju projekta golfa na Srđu iznad Dubrovnika, nakon višegodišnjeg natezanja. Ali nije mnogo pomoglo. Dvije od tri presude po kojima je taj posao morao biti obustavljen već su politički pregažene. Prvo je Ministarstvo zaštite okoliša lani izdalo golferima novo pozitivno ekološko mišljenje. Baš kao da prije toga na sudu nije bilo ničeg. Najnoviji primjer zbio se prošli tjedan, gdje dodatnu priliku golfu daju ponovno dubrovačke vlasti, županijske i općinske. A ne treba sumnjati da će se isto dogoditi i s trećom presudom. Zatim valjda Jovo nanovo, opet na sud, sve dok netko ne padne od umora.

Golf ionako nije neka hiperdinamična igra, međutim i ne treba misliti da će njegovi protagonisti lako izgubiti strpljenje. Podsjetimo se: pod maskom golfa iza Srđa valja se nekretninski projekt s nebrojenim apartmanima i vilama u tzv. golferskom naselju. U takve poslove unaprijed je, i to svugdje po svijetu, uračunato i poduže vrijeme realizacije. Jer golferi i njima bliski građevinski poduzetnici redovito nailaze na otpore lokalne zajednice čiji prostor i resurse nastoje preoteti. I sad su ih dubrovačke političke vlasti, nauštrb vlastitog življa, vratile u igru. Konkretno, posrijedi je pitanje obuhvata projekta, prvotno zacrtanog na površini od sto hektara, koja je zatim kroz određenu makinaciju proširena na 310 hektara. Sud je na koncu odlučio to poništiti. Ali sad župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić mrtav-hladan predlaže, u prijedlogu izmjena i dopuna županijskog prostornog plana, istih onih 310 hektara za golf. Upravo je završen postupak javne rasprave o tome, no gradonačelnik Mato Franković nije se oglasio. Mjesni civilni aktivisti iz inicijative Srđ je naš, kao i Zelena akcija, nalaze to u najmanju ruku neprincipijelnim, znamo li da se ranije Franković zalagao za smanjenje obuhvata na izvorno rješenje.

Ipak, ovdje nije riječ samo o primarnim javnim resursima poput prostora, infrastrukture i raznih oproštenih davanja. Ni o uzurpiranju kulturnog kapitala Dubrovnika radi profita. Golferi su zbog Dobroslavićeve nonšalantnosti u koordiniranju s pravosuđem već podigli jednu međunarodnu odštetnu tužbu protiv Hrvatske. Iznos – pola milijarde eura. Sljedeća, pravno čak ozbiljnija, mogla bi se lako desiti pred hrvatskim sudovima, s obzirom na štetno sekundiranje političara golfu. U krajnjoj liniji, golferskim ulagačima mogla bi se zato ova dubrovačka partija isplatiti i bez gradnje te bez ijedne napucane loptice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više