Novosti

Društvo

Golf izvisio na Srđu

Stranke koje su svojedobno koalirale oko podrške golfu danas vide da im to ne prolazi tako lako kao prije 14 godina, dok neovisne liste nisu bile uključene u izbore, kaže vijećnik Nikša Selmani s liste Srđ je Grad

Ox63cku8cwbirc5cjqpxt2regt5

Protesti zbog Golfa na Srđu 2013. godine (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Dubrovačko gradsko vijeće napokon je prošlog tjedna obesnažilo jedan od ključnih dokumenata u svom dugogodišnjem klijentelističkom odnosu s privatnim investitorom u vezi golemog apartmanskog naselja s igralištem za golf na brdu Srđ. Naime, van snage je stavljen ugovor o koncesiji na tvrđavu Imperial, fortifikaciju spomeničke vrijednosti s početka 19. stoljeća, u dijelu koje se danas nalazi Muzej Domovinskog rata, a u kojoj je i dotična tvrtka Razvoj golf namjeravala otvoriti izvjesne ugostiteljske sadržaje.

- Ipak, netočno je da je ugovor raskinut, kao što se sad tvrdi, jer je u pravnom smislu on automatski bio nevažeći od momenta donošenja Urbanističkog plana uređenja 2013. godine, kad je utvrđeno da će namjena tvrđave biti pretežno kulturna, ne ugostiteljska. Ta je činjenica sada samo formalno potvrđena - rekao nam je Nikša Selmani, vijećnik iz redova nezavisne liste Srđ je Grad koja je presudno zaslužna, uz inicijalnu nevladinu udrugu Srđ je naš, za institucionalni i ukupni društveni otpor golferskom projektu.

Kao što smo mnogo puta pisali, posrijedi je investicija kojom bi se u privatne svrhe od Dubrovnika otelo praktično jedino slobodno, a neizgrađeno područje uza sami grad. Bez obzira na to što je ovaj raskid ugovora bio u pravnom smislu tek formalan, međutim, ostaje u predmetu razriješiti niz sličnih formalnosti koje političari gotovo svih drugih struja uporno zaobilaze, na razini gradskoj, županijskoj i državnoj.

- Očekujemo da Županija dubrovačko-neretvanska konačno provede smanjenje obuhvata projekta s nezakonito zacrtanih 310 hektara na početnih 100, što bi podrazumijevalo i izradu novog UPU-a - nastavio je Selmani spominjući jednu od takvih točaka, čemu se mogu dodati skandalozna neobaziranja aktualne Vlade na pojedine odluke upravnih sudova o golfu na Srđu.

Jer sudovi su ukidali lokacijske dozvole i rješenja o prihvatljivosti utjecaja projekta na okoliš, a nadležna ministarstva su potom Razvoj golfu izdavala iste takve nove dokumente. Nijedna građevinska dozvola svejedno nije došla na red, pa nema još ni zahvata na Srđu, dok Razvoj golf danas iznova zastrašuje javnost arbitražom koju je zbog toga pokrenuo protiv RH pri notornom Centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Srećom, u posljednje vrijeme se na nivou EU-a sve više uspostavlja politička te pravna obrana od te infamne ekspoziture globalnoga krupnog kapitala. No dosta napora iziskivat će daljnje neutraliziranje odanosti hrvatskog političkog mainstreama ovoj investiciji, iza koje već neko vrijeme stoji izraelski poduzetnik Aaron Frenkel, pa treba imati u vidu upozorenje udruge Srđ je naš da ovaj moment u gradskom vijeću ne mora biti ništa doli predizborni trik.

- Stranke koje su svojedobno koalirale oko podrške golfu danas vide da im to ne prolazi tako lako kao prije 14 godina, dok neovisne liste nisu bile uključene u izbore - dodao je Nikša Selmani.

- Pokazalo se time i koliko su neovisne liste potrebne da bi se unaprijedila razina demokratičnosti u Hrvatskoj. Drukčije se nije moglo zaustaviti sve opasnije mešetarenje stranaka - zaključio je ovaj vijećnik liste Srđ je Grad.

Predstoji nam dakle nova runda ogleda s poljuljanim investitorom, ali ne treba smetnuti s uma da je riječ o veoma specifičnoj vrsti projekta. Poneki slični su i drugdje po svijetu znali strpljivo čekati desetljećima radi realizacije svog ulaganja ogromne vrijednosti, a ne smije se olako zanemariti ni izdašni kapacitet ovdašnjih političara u suradnji s takvom poslovnom felom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više