Novosti

Kultura

Брaнкo пoд брeзaмa

Kултурнa мaнифeстaциja "Брaнкoвo вeчe пoд брeзaмa", пoсвeћeнa пeснику и лeкaру Брaнку Koвaчeвићу из Пaчeтинa, пo oсми пут je oдржaнa у њeгoвoм рoднoм мeсту у oргaнизaциjи KУД-a Брaнкo Рaдичeвић

Large informator branko   %c4%87irilica

Čitanje poezije

Kulturna manifestacija "Brankovo veče pod brezama", posvećena pesniku i lekaru Branku Kovačeviću iz Pačetina, održana je 10. februara u njegovom rodnom mestu. U organizaciji KUD-a Branko Radičević, po osmi put je u pačetinskom Domu kulture okupila pesnike, koji su odali počast ovom velkom humanisti, koji je preminuo 2002. godine, u 50. godini života.

- Prisutni su i ove godine imali priliku da saznaju najzanimljivije detalje iz njegove biografije i poslušaju neke od njegovih pesama - rekao je u ime organizatora Petar Musić. Potpredsednik spomenutog KUD-a Davor Babić vodio je program, govoreći o važnosti čitanja poezije, posebno kada su u pitanju mlađe generacije. Među pesnicima bio je Brankov poznanik i kulturni radnik Dragoljub Vojnović iz Bobote.

- Pratio sam Branka dok je imao programe u vukovarskom pozorištu i često sam ga savetovao, pogotovo kada su u pitanju akcenti, jer on je često recitovao i hrvatske pesnike, kajkavce i slično. Zapravo sam možda i poslednji od učesnika ove večeri koji ga se seća. Znam da je svojevremeno dobio nekoliko nagrada, a što se njegove poezije tiče, to je božji dar – istakao je Vojnović. "Brankovo veče pod brezama" svakom pesniku je omogućilo da publici predstavi svoj rad kroz nekoliko pesama. Gosti večeri bili su i Brankovi bliski rođaci.

- Dolazak u Pačetin nam je uvek emotivan jer mi smo naše detinjstvo proveli ovde, nas je Branko čuvao kao klince. Sve ovo što slušamo o njemu smo zapravo doživeli i bude nam se emocije - rekao je Brankov sestrić, Lazar Zlatić. Branko B. Kovačević rođen je u Vukovaru 8. februara 1952. godine. Osnovnu školu pohađao je u Pačetinu i Vukovaru, Gimnaziju je završio u Vukovaru, a Medicinski fakultet u Novom Sadu. Radio je u vukovarskoj bolnici do polovine 1991. godine kao dermatovenerolog.

Poeziju je počeo da piše još u mladosti. Bio je član književne sekcije Omladinskog kulturnog centra u Vukovaru, kasnije i književnog kluba Zaharija Orfelin iz Vukovara. Poeziju je objavljivao u brojnim književnim časopisima i listovima, za šta je višestruko nagrađivan.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više