Novosti

Kronika

Petar Musić: Pozorište u našoj kući

Predsjednik Prosvjetina pododbora u Pačetinu: Dvije decenije postavljamo po jednu dramsku predstavu za odrasle godišnje, a radimo i dječje

Gni7vydodscr22smv055dqfpel5

Petar Musić

Kako objašnjavate činjenicu da je Prosvjetin pododbor u Pačetinu, selu od svega 400-injak stanovnika, jedini koji od 1999. konstantno djeluje na području dramske umjetnosti?

Selo je sada malobrojno: nekad nas je bilo oko 1.200 stanovnika, ali je puno stanovnika otišlo u druge zemlje ili krajeve Hrvatske. Dramska umjetnost u našem mjestu ima dugu tradiciju, premda nemamo točnih podataka ili evidenciju o tome. Činjenica je da je rijetko tko u tome opstajao kao mi, unatoč tome što bi se glumačko društvo razilazilo nakon jedne, dvije ili tri odigrane predstave. No otprije 19 godina i to se promijenilo, pa svake godine postavimo po jednu predstavu za odrasle, koja se premijerno prikaže tokom proljeća, a imamo i dječje predstave. One pak ovise o tome koliko mališana možemo okupiti u glumačkom ansamblu, pa tako primjerice tri godine nismo uspijevali postaviti dramski naslov s djecom i za djecu. Sada smo u nekoliko mjeseci privukli dovoljno malih glumaca, koji su uz pomoć svoje voditeljice Nataše Kraljić već postavili dvije predstave, a pripremaju i treću. Tu je i redatelj Cvijetin Aničić koji je završio režiju na novosadskoj akademiji a potom i lutkarstvo u Sofiji, pa je zadužen za repertoar i uprizorenje naših predstava. Unatoč tome što kontinuirano radimo već tolike godine, moram spomenuti da sam jedino ja ‘odradio’ svih 18 predstava od osnivanja Prosvjetina pododbora 1999. godine.

Koliko pačetinski ogranak SKD-a ima članova?

U dramskom ansamblu i ostalim sekcijama je 50 članova, ali nisu svi aktivni: aktivno je tridesetak osoba, od glumaca preko scenskih radnika do tehničara. Pododbor formalno ima 22 člana, jer pravo glasa i odlučivanja imaju samo punoljetne osobe. Svejedno, znade se dogoditi da godišnje imamo 15, pa i dvadeset nastupa. S gostovanjima, nakon proljetne premijere, započinjemo od maja, a s postavljanjem nove predstave prethodna silazi s repertoara. Isto tako, prvog vikenda u junu započinje naš MESDAM, međudržavni susret dramskih amatera čije je 15. izdanje održano lani. Na njega dolaze glumačke ekipe iz BiH, Srbije i svih krajeva Hrvatske, a na predstojeći bi trebali doći i naši prijatelji iz Temišvara, koji su nas ugostili prošle godine. Pored svega, organiziramo i svečane priredbe u povodu Osmog marta i Savindana, a tu su i ‘Pjesnički susreti pod brezama Pačetina’ koje održavamo u spomen na Branka Kovačevića, liječnika-dermatologa i plodnog pjesnika koji nas je napustio 2002. godine, preminuvši u svojoj 52. godini. I njegovu smo bistu postavili u središtu mjesta.

Koliko vam u svemu pomaže trpinjska općina kojoj administrativno pripadate, ali i druge županijske institucije i organizacije, uključujući i one manjinske?

Pomažu svi: nešto manje Vukovarsko-srijemska županija, a više ZVO i VSNM. Općina nas ne može sufinancirati jer dobivamo sredstva preko Savjeta za nacionalne manjine, ali zato financijski pomaže naš KUD ‘Branko Radićević’, s kojim sve zajedno radimo.

Gdje ste sve dosad nastupali?

Iako nas drugi Prosvjetini pododbori ne pozivaju prečesto u goste, lani smo nastupali u Sisku i Glini, ali i okolnim mjestima – u Borovu, Trpinji i Bršadinu. Gostovali smo i širom Srbije, u Beočinu Soko-Banji i Prijepolju, pa u BiH, a rumunjski Temišvar sam već spomenuo.

Očekujete li da će vam i ova godina biti uspješna poput prijašnjih?

Nadamo se: već smo počeli s radom na predstavi ‘Izbaci mamu iz voza’, koja govori o srednjovječnom neženji koji se pokušava riješiti dominatne majke a predložak joj je istoimeni filmski naslov iz 1980-ih. Mislimo da će ta predstava biti jako gledana, kao i mnoge naše prije nje, primjerice Sremčevi ‘Pop Ćira i pop Spira’ iz 2010. godine, koja je bila pobjednicom Županijske smotre dramskih amatera, a brojnim se nagradama i priznanjima ovjenčala i na takvom državnom natjecanju u Starigradu na Hvaru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više