Novosti

Kronika

Пaчeтинци зa пeсникa

Tрaдициoнaлни прoгрaм пoсвeћeн пeснику, лeкaру и хумaнисти: Нaкoн штo су прe три гoдинe пoстaвили бисту Брaнку Б. Koвaчeвићу, пaчeтински пoдoдбoр СKД-a ‘Прoсвjeтa’ и KУД ‘Брaнкo Рaдичeвић’ свaкe гoдинe нa њeгoв рoђeндaн oргaнизуjу ‘Брaнкoвo вeчe пoд брeзaмa Пaчeтинa’

F9cprnibbnsz1yvr0gsxn01e7wr

Mladi recitatori u Pačetinu

Pesničko veče posvećeno pesniku, lekaru i humanisti Branku B. Kovačeviću održano je u Pačetinu. Nakon što su pre tri godine, nedaleko od Doma kulture, postavili Brankovu bistu, pačetinski pododbor SKD-a ‘Prosvjeta’ i KUD ‘Branko Radičević’ svake godine na njegov rođendan, 8. februara, organizuju program ‘Brankovo veče pod brezama Pačetina’.

Stihove Branka Kovačevića recitovale su članice pačetinske ‘Prosvjete’ Milica Novaković i Anđela Dragunić, dok je Jelena Tadić pročitala pismo Olivere Kovačević kojim se zahvaljuje Pačetincima što čuvaju uspomenu na njenog supruga. Svoje stihove govorili su: Nevenka Stepanović, Ljubinka Arambašić, Miodrag Nedeljković i Dragoljub Vojnović iz Bobote, Gordana Pavić iz Dalja, Milenko Vasiljević Čiko iz Osijeka i Mićo Zečević iz Klise. Slobodan Nešić iz Bijelog Brda recitovao je stihove Srđana Orsića, pesnika iz Dalja. U muzičkom delu programa nastupila je Muška pevačka grupa ‘Naši koreni’ iz Borova, a program je vodio bjelobrdski pesnik Đorđe Nešić.

- Bio je izuzetno drag čovek i dobar pesnik. Na sreću, našli smo se na nekim zajedničkim poljima, imali smo i zajedničke književne večeri, a sticajem okolnosti družili smo se tokom leta dok je on boravio u Budvi gde je na žalost vrlo rano i preminuo. Mlad čovek, lekar i pesnik, prerano je otišao, ali se u Pačetinu ipak čuva pomen na njegovu poeziju i njegov rad - rekao je Nešić.

U programu je učestvovao i gost iz Beočina Sekula Petrović iz Amaterskog pozorišta Kulturno-umetničkog društva ‘Brile’ čiji članovi svake godine učestvuju na dramskim susretima u Pačetinu. Osim dramskim amaterizmom, Petrović se bavi i pisanjem pesama, a Branka Kovačevića je upoznao pre 25 godina na Paliću u Subotici na promociji zbirke u kojoj su obojica imali svoje pesme.

- Branko je bio majstor poezije. Brzo smo se upoznali i uspostavili kontakt, a posle nekoliko godina smo promovisali njegovu zbirku pesama u Beočinu. Bio sam tužan kad sam u beogradskoj Politiici pročitao da je Branko preminuo - kaže Petrović.

Branko Kovačević je rođen u Pačetinu, 1952. godine. Gimnaziju je završio u Vukovaru, a medicinu u Novom Sadu. Do 1999. godine živeo je u Vukovaru, a potom u Budvi gde je i umro 2002. godine, nakon duge i teške bolesti. Njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Pačetin 2012. godine. Objavio je knjige stihova: ‘Zanos mladice’, ‘Traži me majko u slobodi ptice’, ‘Uz Dunav na ušću Vuke’, ‘Kad voćka zapupi’, ‘Mnogostradalni rod naš srpski’ i ‘Tamnina’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više