Novosti

Kronika

Пaчeтин – пoзoришнa прeстoницa

16. Meђудржaвни сусрeти дрaмских aмaтeрa: Maнифeстaциja je oтвoрeнa прeмиjeрoм кoмeдиje ‘Бaци мaму из вoзa’, рeжисeрa Цвeтинa Aничићa, a oвe гoдинe je нa прoгрaму oсaм прeдстaвa, шeст зa oдрaслe и двe зa дeцу

8nr0big7m6w518kbcorwreso1oc

Domaćini su još jednom bacili mamu iz voza 

U Pačetinu su 8. juna počeli Međudržavni susreti dramskih amatera (MESDAM) koje po 16. put organizuju tamošnji podoodbor SKD ‘Prosvjeta’ i KUD ‘Branko Radičević’. Ove godine je na programu osam predstava, šest za odrasle i dve za decu. Manifestaciju su otvorili domaćini premijerom komedije ‘Baci mamu iz voza’ u režiji Cvetina Aničića, reditelja iz Šida s kojim sarađuju dugi niz godina.

- Predstava je veoma duhovita, zanimljiv američki tekst, koji sam adaptirao i prilagodio našoj sredini, a po kojem je Deni DeVito 1987. godine snimio istoimeni film. Drago mi je što radim u Pačetinu, jer je to jedno malo selo koje neguje pozorišnu umetnost. Svi koji su dolazili sa strane prosto ne mogu da veruju i kažu da je ova priča za film, da u jednom tako malom mestu toliko ljudi ima volje i želje da se bavi pozorištem, jer ni veliki gradovi nemaju pozorište, a Pačetin čak ima i festival - kaže Aničić.

Ovogodišnji MESDAM otvorio je generalni sekretar ‘Prosvjete’ Slobodan Živković, poželevši da se dobra atmosfera u danima ove manifestacije prenese na čitavu godinu. Drugog dana MESDAM-a odigrane su čak tri predstave. Domaćini su pripremili i premijeru predstave za decu ‘Crvenkapica u nebajci’, a Pučko kazalište iz Sinja odigralo je takođe predstavu za decu ‘Snjeguljica’. Istog dana uveče, na letnjoj sceni pačetinskog Doma kulture predstavilo se pozorište ‘Jovica Jelić’ iz Banatskog Karađorđeva s predstavom ‘Đekna još nije umrla’, a dan kasnije gostovalo je Gradsko pozorište ‘Teatar 91’ iz Aleksinca s predstavom ‘Uhvaćen u mrežu’.

- Prvi put smo bili u Pačetinu i zahvaljujem se domaćinima na pozivu. Uspostavili smo novu saradnju i planiramo da pozovemo Pačetince u goste s obzirom da će oni gostovati u Soko Banji, a to je u našem komšiluku. To će biti prilika da dogovorimo njihovo gostovanje u našem Centru za kulturu - kaže Milena Rašić, direktorka aleksinačkog pozorišta.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Đorđe Đaković pozvao je ljubitelje pozorišta da posete MESDAM jer kako je istakao, smeha i dobrih predstava neće nedostajati, a ulaz je besplatan. Za vikend 15. juna u Pačetinu gostuje ansambl iz Topole s predstavom ‘Uspon i pad prvog grobara’, dok će se 16. juna predstaviti Dom kulture iz Prijepolja s predstavom ‘Šta je sobar video?’. Zatvaranje MESAM-a je 17. juna kada gostuje Amatersko pozorište KUD-a ‘Brile’ iz Beočina s predstavom ‘Heroj nacije’. Sve predstave počinju u 20 časova i 30 minuta.

Ovogodišnji 16. MESDAM finansijski su podržali Opština Trpinja, Savet za nacionalne manjine RH, SKD ‘Prosvjeta’ iz Zagreba, Srpsko narodno veće, Zajedničko veće opština i opštine u sastavu ZVO-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više