Novosti

Kronika

Jубилaрни пeтнaeсти MEСДAM

Tрaдициoнaлнa смoтрa пoзoришних aмaтeрa у Пaчeтину: Нa рeпeртoaру oвoгoдишњeг MEСДAM-a je шeст прeдстaвa, дoк je jeдaн дaн биo рeзeрвисaн зa дeчje прeдстaвe

U9hdv2yj02sjp3n9teeebsbcnkk

Zaigrali Nušića – ansambl iz Sokobanje 

U Pačetinu su 2. juna počeli 15. Međudržavni susreti dramskih amatera u organizaciji Kulturno-umetničkog društva ‘Branko Radičević’ i pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’. Nakon svečanog otvaranja jubilarnog MESDAM-a, na letnoj sceni pačetinskog Doma kulture prvi su nastupili članovi Amaterskog ‘SB’ pozorišta iz Sokobanje čija je komedija ‘Silom otac’ oduševila publiku. Reč je o adaptaciji istoimenog filma iz 1969. godine, u režiji Soje Jovanović, koja je napisala scenariozajedno s Borislavom Mihailovićem po delu Branislava Nušića. Predstavu je za dramski ansambl iz Sokobanje postavila Mirjana Milenković.

- U ovoj predstavi učestvuje 16 glumaca. Premijerno je izvedena prošle godine u Sokobanji, gde smo imali pet izvođenja. S ovom predstavom smo takođe uspešno nastupili u Šidu i na veliko zadovoljstvo u Pačetinu. Prvi put smo u Pačetinu, gde smo izuzetno primljeni. Domaćini su veoma prijatni i oni će doći kod nas na jesen. Radujem se daljoj saradnji - rekla nam je Ana Veljković, upravnica pozorišta osnovanog 2001. godine.

Ana Veljković je i glumica, a u predstavi je tumačila lik Mađarice Juliške, dok je ulogu Nušićevog Jovanče Micića tumačio Marko Božinović. Manifestaciju je zvanično otvorio predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, koji je čestitao Pačetincima na kontinuitetu MESDAM-a.

- Ova manifestacija je jedinstvena na našem području i u ovdašnjoj srpskoj zajednici. Zato treba da je negujemo, održavamo i pomažemo da opstane jer 15 godina kontinuiranog rada nije malo. Organizatorima trebamo svi da zahvalimo na njihovom radu, trudu i istrajnosti - rekao je Crnogorac.

Na repertoaru ovogodišnjeg MESDAM-a je šest predstava, dok je jedan dan bio rezervisan za dečje predstave. I ove godine pačetinskoj publici su se predstavili dramski amateri iz Kulturno-umetničkog društva ‘Brile’ iz Beočina. Predstavu ‘Jedna noć samo’, po tekstu Rika Kaleta režirao je Sekula Petrović.

Prema rečima Đorđa Đakovića, predsednika MESDAM-ovog Organizacionog odbora, pored glumaca-amatera iz Sokobanje i Beočina, posetiocima ovogodišnjeg MESDAM-a predstaviće se Pozorište ‘Jovica Jelić’ iz Banatskog Karađorđeva, Dom kulture iz Prijepolja i Pozorišni studio sa Pala, s predstavama ‘Prijateljstvo-zanat najstariji’, ‘Tmuša: tako mi srca’ i ‘186. stepenik’. Završno veče 11. juna rezervisano je za domaćine koji će premijerno izvesti novu predstavu. I ove godine su pripremili komediju ‘Zajednički stan’ po tekstu Dragutina Gute Dobričanina, a u režiji Cvetina Aničića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više