Novosti

Kronika

Jубилej пaчeтинскoг aнсaмблa

Oвoгoдишњи MEСДAM биo je у знaку вeликoг jубилeja, 20 гoдинa рaдa Дрaмскoг aнсaмблa из Пaчeтинa

7a6ogklnhy8ig7vzjlq6y0ox6mi

Statua "Zlatni patak" za zaslužne

Predstavom ‘Analfabeta’, po tekstu Branislava Nušića, u koprodukciji Gradskog pozorišta i Kulturne scene ‘Male stvari’ iz Trebinja, u Pačetinu su 16. juna zatvoreni 17. Međudržavni susreti dramskih amatera (MESDAM) koje organizuju KUD ‘Branko Radičević’ i pačetinski pododbor SKD-a ‘Prosvjeta’. Analfabeta je u Nušićevo vreme bio nepismen čovek, koji ne zna da čita i piše, a reditelj Željko Milošević je inspiraciju pronašao u analfabetama današnjeg vremena, izrugujući im se kroz satiru i grotesku.

Predstava Trebinjaca jedna je od devet predstava odigranih tokom ovogodišnjeg MESDAM-a na kojem su se kroz tri vikenda predstavili glumci amateri iz Županje, Banatskog Karađorđeva, Sokobanje, Beočina i Demir kapije, kao i profesionalni glumac Senad Milanović iz Banjaluke sa antiratnom monodramom ‘Iz tri ugla’. Odigrane su i dve predstave za decu. Domaćini su, 31.maja, nakon što je predsednik SKD ‘Prosvjeta’ Mile Radović svečano otvorio festival, premijerno izveli komediju ‘Čandrljivi muž’ po tekstu Jovana Sterije Popovića i u režiji Cvetina Aničića iz Šida.

- Ovo je jedna zanimljiva komedija o muško-ženskim odnosima, o čandrljivom mužu i čandrljivoj ženi, o haosu u porodici, u komšiluku - kaže Aničić.

Publiku su osim glume oduševili i živopisni barokni kostimi koje za glumce izradila Ilijana Oreščanin iz Šida. Ovogodišnji MESDAM bio je u znaku velikog jubileja, 20 godina rada pačetinskog Dramskog ansambla. Prvu predstavu ‘Sumnjivo lice’ odigranu 1999. režirao je Đoka Rašić iz Pačetina i od tada je svake godine izlazila nova. Dve predstave je režirao Đorđe Bosanac, glumac HNK-a iz Osijeka koji je u međuvremenu preminuo. Od 2003. u ovom istočnoslavonskom selu sa svega petstotinjak stanovnika zaživeo je pozorišni festival koji je iz godine u godinu okupljao sve kvalitetnije pozorišne družine iz zemalja u okruženju. Režiju poslednjih 13 predstava dramskih amatera iz Pačetina potpisuje Cvetin Aničić. Glumački sastav se kroz godine menjao, a jedini član koji je igrao u svih 20 predstava je 60-godišnji Petar Musić.

- Najdraža predstava mi je ‘Pop Ćira i pop Spira’ s kojom smo 2009. pobedili na županijskoj smotri i plasirali se za takmičenje na Hvaru gde smo osvojili dve nagrade, za očuvanje tradicije i kulturne baštine i za najbolju sporednu ulogu koju je dobio Igor Greksa - priča Musić koji je igrao popa Ćiru.

S njim se slaže i Đorđe Đaković, predsednik KUD-a ‘Branko Radičević’, jedno vreme i glumac, ali ističe da je odlazak u Ub 2007. godine, s predstavom ‘Putujuće pozorište Šopalović’ bio prekretnica.

- Kad smo došli i videli da je u žiriju glumica Ružica Sokić, noge su nam se odsekle. Međutim, doživeli smo sjajnu kritiku. Ružica Sokić je rekla da je deset puta gledala tu predstavu, ali da joj se naš način izvođenja jako dopao - seća se Đaković.

U Dramskom ansamblu iz Pačetina danas je 20-tak glumaca amatera. Imaju i podmladak, osam devojčica i dečaka koji izvode dečje predstave, a osim na MESDAM-u već godinama nastupaju i na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu.

Povodom jubileja, organizatori su ove godine ustanovili i zaštitni znak MESDAM-a i simbol Pačetina, statuu ‘Zlatni patak’. Prve statue uručene su pokroviteljima: generalnom sekretaru SKD ‘Prosvjeta’ Slobodanu Živkoviću i načelniku opštine Trpinja Miroslavu Paliću. Opština Trpinja je ove godine finansirala rekonstrukciju pozornice pačetinskog Doma kulture kako bi za važan jubilej zasjala u punom sjaju, onako kako to, ističe Palić, dramski amateri u Pačetinu i zaslužuju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više