Novosti

Kronika

Брaтствo пo Mилaнкoвићу

Бeoгрaдски ђaчки дoм нoси имe чувeнoг нaучникa из Дaљa: Пoтписивaњe Спoрaзумa o сaрaдњи двe устaнoвe oмoгућићe дa кoнкуришу с прojeктимa прeмa рaзним фoндoвимa

Large 7

Đorđe Nešić i Nenad Milenović

U Kulturnom i naučnom centru "Milutin Milanković" u Dalju potpisan je Sporazum o saradnji između ove ustanove i Doma učenika srednjih škola "Milutin Milanković" iz Beograda. Sporazum su potpisali čelni ljudi dve ustanove Đorđe Nešić i Nenad Milenović.

- Zadovoljstvo mi je kad god čujem da je neka nova ustanova, društvo, ulica ili trg dobio ime po Milutinu Milankoviću. Svako to imenovanje je afirmacija njegovog lika i dela. Bilo mi je drago kad su mi se predstavnici Doma učenika srednjih škola "Milutin Milanković" obratili s idejom da potpišemo Sporazum o saradnji kojim bismo nastavili da promovišemo Milankovićevo delo. To je na neki način širenje bratstva Milanković, svih onih ustanova i društava koje nose njegovo ime. Kad smo udruženi, zajedničkim snagama ćemo postići upravo ono što nam je cilj, da Milankovića stavimo na ono mesto koje zaslužuje, uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina - kaže Đorđe Nešić, upravnik Milankovićevog centra u Dalju.

- Potpisivanje Sporazuma o saradnji naše dve ustanove omogućiće da konkurišemo s projektima za sredstva iz nacionalnih i evropskih fondova. Planiramo organizovanje raznih manifestacija, web prezentacija, predavanja i zajedničkih obeležavanja značajnih datuma, kao što je dan rođenja Milutina Milankovića 28. maj koji proslavljamo i kao dan našeg doma – navodi Nenad Milenović, direktor beogradskog Doma učenika. U nekadašnjem Domu učenika srednje PTT škole koji sada nosi ima srpskog velikana nauke, smešteno je više od tri stotine učenika s prebivalištem izvan Beograda, polaznika 27 srednjih škola u glavnom gradu Srbije. Dom se nalazi u neposrednoj blizini hale "Pionir" i kuće u beogradskoj opštini Palilula u kojoj je Milanković živeo od 1909. pa do svoje smrti 1958. godine.

Milenović dodaje kako je u planu da učenici iz Beograda organizovano posete Dalj i upoznaju se sa životom i delom naučnika svetskog glasa. Zbog pandemije koronavirusa, takve posete su, za sada odgođene kao i brojne ovogodišnje aktivnosti KNC-a "Milutin Milanković". Među njima su i "13. Milankovićevi ciklusi" koji su se tradicionalno održavali krajem maja povodom godišnjice njegovog rođenja.

- Pokušali smo da pomerimo "Milankovićeve cikluse" za jesen, ali vidimo da je situacija gora nego letos, tako da ćemo taj program održati virtuelno 12. decembra na godišnjicu njegove smrti – najavio je Nešić. Kad je reč o izdavaštvu, ove godine su objavili dva veoma značajna naslova, monografiju "Deset godina života i rada Milutina Milankovića" i knjigu eseja o Milankoviću.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više