Novosti

Politika

Bujančeva ekipa na Bleiburgu napala novinara Danijela Majića

Na novinara njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau fizički su nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je Velimir Bujanec pljunuo dva puta

Dwy20auwbmb1w9anfq9gg1li5cw

Pljunuo na novinara - Velimir Bujanec (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Novinar njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau Danijel Majić fizički je napadnut dok je izvještavao s komemoracije na Bleiburgu. Na Majića su nasrnuli posjetitelji bleiburške komemoracije, i to nakon što ga je desničarski medijski huškač Velimir Bujanec pljunuo dva puta. Novinar hrvatskih korijena, koji je česta meta neuostaške desnice na društvenim mrežama zbog istraživanja njihovih aktivnosti u Njemačkoj, kaže za Novosti da se napad odvijao kod spomenika ustaškim vojnicima.

- Sve je počelo kad me prepoznao Ante Udbinac, čovjek u u Bujančevoj pratnji. Prišao mi je i otpočeo cinični razgovor. Nakon što sam se okrenuo, Bujančeva partnerica me je počela vrijeđati na osobnoj razini. Sam Bujanec nije ništa rekao, ali me je pljunuo dva puta. Potom su me i ostali počeli vrijeđati. Vikali su da sam jugokomunist i slično. Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom - prepričava Majić, koji procjenjuje da ga je u tome trenutku okružilo najmanje 12 Bujančevih istomišljenika, a vrlo vjerojatno i više.

- Da nije bilo policije u blizini, vjerojatno bi sve skupa završilo puno gore - kaže Majić, kojeg su policajci uz povike rulje odveli sa strane, i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

Nedugo nakon događaja, na Bujančevom Facebook profilu objavljen je kratki video odvođenja Majića, uz psovanje majke četničke i popratne uvrede posjetitelja, te Bujančev komentar da je riječ o ‘spodobi’ koja je ‘provocirala hodočasnike‘. Ispod toga videa, u komentarima Bujančevih istomišljenika uslijedile su salve prijetnji smrću i premlaćivanjem novinara Majića.

U trenutku pisanja ovog teksta Majić se nalazi u samom mjestu Bleiburg, gdje lokalnoj policiji prijavljuje Bujanca zbog vrijeđanja, odnosno pljuvanja. U zadnjih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Njemačkoj. Zahvaljujući njegovim tekstovima, Biskupija Mainz je zabranila političke skupove na takvim lokacijama, pa tako i istupe kontroverznog voditelja televizijske emisije Bujica. Zbog toga ga je Bujanec u eteru više puta okarakterizirao kao jugokomunističkog neprijatelja Hrvata.

Ante Udbinac, čovjek koji ga je prepoznao i tako inicirao verbalni i fizički nasrtaj, hrvatski je emigrant u Njemačkoj. Obnašao je dužnost voditelja Odbora za mladež i sport pri Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke. Upravo je Udbinac, koji glasi za Bujančeva prijatelja, prošle godine prvi potvrdio medijima da je Australija uskratila vize Bujancu i Jakovu Sedlaru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više