Novosti

Politika

Bujica putinofilije

U zadnja dva tjedna Bujanec putem Facebooka i u svojoj emisiji huška na ljevičare, liberale i predstavnike srpske manjine zato što navodno podržavaju Putina. No ruskog su predsjednika kao "velikog gospodina", "pravog ruskog domoljuba" i nositelja "tradicionalnih vrijednosti" godinama veličali upravo sam voditelj i gosti "Bujice". Novosti donose neke od tih bisera

Large 1putin

Prije samo mjesec dana Putin je u "Bujici" bio "spasitelj kršćanstva" (foto Alexei Nikolsky/Newscom/PIXSELL)

Voditelj emisije "Bujica", Velimir Bujanec, zadnja dva tjedna koristi Facebook s više od 100 tisuća pratitelja i emisiju na televiziji Z1 za novi val huškanja na ljevičare, liberale i ponajviše predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj. Prozivajući ih imenom i prezimenom, crta im mete na čela pod optužbom da su ruski agenti, srpska peta kolona koja radi za interese Rusije, izdajnici koji su se svrstali na stranu "psihopata" iz Moskve.

Za Bujanca, koji je od početka ruske invazije na susjednu zemlju počeo intenzivno promovirati neonacističku ukrajinsku postrojbu Azov, šokantno je i skandalozno da bi netko branio Putina. On, međutim, nije stao samo na hinjenom sablažnjavanju. Izvanredne okolnosti uvijek pružaju priliku da se nešto konkretno i poduzme, u vidu posljedičnog pljuvanja, proklinjanja i premlaćivanja neprijatelja. Filofašist je zadnji put taj sadistički poriv ispoljavao u vrijeme Domovinskog rata. Dok je sredinom devedesetih svoju apolonsko-arijevsku građu odijevao u svečanu odoru nacističkih vojaka, istim je metodama u "Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", "Slobodnom tjedniku" i "Imperijalu" proganjao Židove i Srbe te srpske "kurve" po hrvatskim gradovima, zazivajući njihovo protjerivanje ili istrebljenje u Hrvatskoj. Sada se ipak ne ratuje u ovoj zemlji, ali voditelj pred nemalim auditorijem stvara dojam kao da je sukob na granici s Hrvatskom, samo da bi proizveo nutarnje ugroze koje treba rasturiti. Danas iz javnog prostora, a sutra kako se kome već prohtije. U samo dva tjedna objavio je desetak postova koji su lajkani više tisuća puta i ugostio nekolicinu pojedinaca čiji je nominalni cilj bilo osvrtanje na situaciju u Ukrajini, a primarni potraga za proruskim huljama u Hrvatskoj.

Opisujući sadržaj recentnijih emisija, Bujanec je na Facebooku napisao da predsjednik SNV-a Milorad Pupovac "brani Vučića i tihu potporu Beograda Putinu", da se "nije konkretno izjasnio o Putinovoj agresiji na Ukrajinu", da "brani svoje beogradske gazde, iako je jedan od ključnih stupova vladajuće koalicije u Hrvatskoj" i da nije jasno "kako naše službe uopće mogu sudjelovati u bilo kakvim sigurnosnim operacijama vezanim uz Ukrajinu, kada u Zagrebu, čak i unutar Banskih dvora, imamo petu kolonu". "Žalosno je što taj i takav Beograd ima svog neformalnog predstavnika u njedrima aktualne hrvatske vlasti. Zove se Milorad Pupovac i šef je SDSS-a, partije nastale na nekad okupiranom istoku Hrvatske, nalik upravo onakvima, kakve danas vladaju separatističkim 'republikama' s istoka Ukrajine", poručio je.

"Samo nas može spasiti Bog, Putin i Trump!" poručio je 2020. Lošo. Bujanec, koji ga je tada nutkao da se divi Putinu, sada je napisao da "neki exJNA klaunovi iz Hrvatske predstavljaju Putina kao velikog 'spasitelja kršćanstva' i 'borca protiv antikrista'"

Optužio je tjednik Novosti, koji čitate, da zbog kritičkog teksta o postrojbi Azov izgleda kao da ga je "napisao ruski diktator, Vladimir Putin", što je priča "koju osim u Novostima možemo čuti i u Kremlju, iz usta najgorih režimskih propagandista". Prozvao je i Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj "čija 'sveštena lica' u crkvama već tri dana mole za uspjeh Putinove agresije!".

Zbog natpisa "ne dirajte Rusiju" na pozadinskoj fotografiji plakata za zagrebačku predstavu redatelja Olivera Frljića, Bujanec ga je nazvao "kazališnim smradom", koji šalje poruke "usklađene s Porfirijem i Vučićem, ali s još većom dozom odvratnosti". Napad Rusije na Ukrajinu iskoristio je da nahuška svjetinu na zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i poručio da u istom kontekstu "čekamo nove plakate s likom Kate Peović, u zagrljaju Urše i Vilija!". "Mogu s njima i Kekinica ili Tomek", dodao je. "Srpska peta kolona u Zagrebu u ovim trenucima radi za Ruse", sažeo je baštinik nacističkih uvjerenja. Osim srpske, tu je i "medijska peta kolona koja djeluje u Zagrebu". Uz Novosti, među njima je u aktualnom trenutku našao novinare novoosnovane Une TV, "koja je pod izravnom kontrolom banjalučkih kriminalaca, a njihove kamere tijekom pressice ukrajinskog veleposlanika, njegove ekscelencije Vasilja Kiriliča, imale su izravni naputak za bojkot".

Na listi je i portal Index, "koji prenosi laži nekog beogradskog kretena, koji svira u nakaradnom bendu i podržava Putina, a iznosi morbidne optužbe na račun heroja iz pukovnije AZOV". "Vojnom ekspanzijom 'ruskog sveta', krahirat će, zapravo, 'srpski svet' i svi njihovi apologeti. Mogao bi ovo biti kraj i za njihove medijske agenture – zvale se one Una, Novosti ili nekako drukčije", poručio je, dajući i pripadajući kontekst svojoj višednevnoj hajci. "Kad vidim priče o infiltriranim ruskim agentima, koji označavaju asfalt kako bi Putinove rakete što preciznije gađale Ukrajince, odmah se sjetim snajperista koji su tijekom velikosrpske opsade 'dejstvovali' po Osijeku i Karlovcu, a oni koji su ih hvatali i eliminirali – kasnije su osuđeni..." I zaključno: "Dokle više?! Zar se zaista trebao dogoditi ovaj krvavi ratni pohod pa da stvari napokon stavimo na pravo mjesto? Ili ćemo i dalje tolerirati one koji u sebi likuju nad scenama iz Kijeva i priželjkuju pad ukrajinskog glavnog grada, kao što su 1991. godine sanjali o padu Zagreba i slavili okupaciju Vukovara? Dosta je!"

Što u potonjoj pitalici on priželjkuje? Koristi ukrajinsku tragediju za kreiranje ambijenta u kojem će netko danas-sutra doista uzeti šipku u svoje ruke i obračunati se s "petom kolonom" u Hrvatskoj. Filofašističkom agitatoru pritom sekundiraju pojedinci koji obitavaju u mejnstrimu, poput analitičara Željka Cvrtile koji je u nedavnom gostovanju u emisiji poručio da se "srpskom manjinom u Hrvatskoj i dalje manipulira, isto kao i 90-ih". "Drži ih se kao nekakvu petu kolonu, ekipu koja će danas-sutra poslužiti kao temelj za nekakvo hibridno ratovanje. Nešto slično, kao što je Putin napravio u Krimu... A nakon hibridnog ratovanja krenulo je konvencionalno", rekao je Cvrtila, jasno dajući do znanja da se u njedrima Hrvatske kote mali četnici koji će nas za generaciju-dvije doći glave. Od početka invazije Bujanec je koristio gostovanja pojedinaca poput Zlatka Hasanbegovića i Andree Feldman da bi upozoravao na potencijalnu srpsku invaziju i hrvatske pomagače.

Osim što valja upozoriti na ovakvo huškanje i uporabu laži za progon Drugih, Bujanec i njegovi gosti zanimljivi su u kontekstu Rusije i Putina zbog još jedne stvari. Ne postoji, naime, emisija i skup političkih bića koji su u zadnjih pet do šest godina u Hrvatskoj intenzivnije i strastvenije cjelivali zadnjicu Vladimiru Putinu od Velimira Bujanca, "Bujice" i njegovih redovnih sugovornika. Sve do doslovno šest dana prije ruske invazije, Putin je ondje proglašavan velikanom i spasiteljem kršćanske civilizacije.

Davor Domazet Lošo (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Davor Domazet Lošo (Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)

Kako to da je aktualni monstrum cijelu jednu petoljetku bio objekt Bujančevih mokrih snova? Odgovor leži u široj geopolitičkoj strategiji Rusije, koja je od aneksije Krima 2014. godine počela intenzivno financirati krajnje desne i profašističke organizacije diljem Evrope, od Italije i Velike Britanije do Njemačke i Austrije. Zauzvrat, takvi su za pare ili mukte najprije redom pozdravili aneksiju Krima, a potom krenuli u agresivno protivljenje Evropskoj uniji, muslimanskim izbjeglicama, LGBT zajednici i u promoviranje neliberalne demokracije. Nije u njih pritom bila prisutna razumna i opravdana kritika NATO saveza i zapadnog imperijalizma na istoku Evrope, već samo mržnja prema drugačijima zapodjenuta ruhom "tradicionalizma". Putin je za njih bio lučonoša tradicionalnih vrijednosti, simbol čvrste ruke za kojom žudi svaki mužjak u Evropi i opće mjesto otpora protiv takozvanog globalizma.

Tako je primljen i u Hrvatskoj, kroz razne načine: financiranje kampanja HDZ-a preko posrednika, suosnivanje ultrakonzervativnih megaorganizacija na čije su skupove redovno odlazili predstavnici hrvatskih klerikalnih NGO-a i direktno prosljeđivanje novca u Hrvatsku preko inicijativa ruskih oligarha. Izuzev neslavne propasti karijere Tomislava Karamarka, te su operacije držane u tajnosti. Jedini otvoreni glas, zapravo krik u smjeru Vladimira Putina, odašiljan je iz usta Velimira Bujanca, istog onog koji danas proklinje druge zbog (lažnog) priklanjanja Putinu i Rusiji. Kako taj preokret izgleda najbolje svjedoči tužna prispodoba o Davoru Domazetu Loši, čestom gostu "Bujice". "Samo nas može spasiti Bog, Putin i Trump!" poručio je Lošo, na radost Bujanca, u ožujku 2020. godine. Po izbijanju sukoba, Lošo je ostao na strani Putina. Čovjek koji ga je do jučer nutkao da se divi ruskom predsjedniku sada je napisao da "neki exJNA klaunovi iz Hrvatske predstavljaju Putina kao velikog 'spasitelja kršćanstva' i 'borca protiv antikrista'", očigledno misleći na nesretnog Lošu.

U drugim postovima Bujanec je zadnjih napisao da je Putin "velikoruski agresor", "ruski diktator", "psihopat" i "staljinist". Po Bujancu, on nije nikakav "čuvar konzervativnih vrijednosti" i(li) "borac protiv globalizma", nego "diktator koji je uništio opoziciju i oporbene medije". Uvrede su poprilično neusklađene s ukrasnim pridjevima koje je prije invazije slao u predio prepona ruskog predsjednika. Putina je Bujanec, između ostalog, nazivao "velikim gospodinom", "pravim ruskim domoljubom", nositeljem "tradicionalnih vrijednosti" i "simpatičnim čovjekom" koji "ima simpatije Hrvata". Jednom je prigodom poželio da u Hrvatskoj imamo ne samo predsjednika kao Putina, nego Putina kao predsjednika.

"Što će sada reći 'hrvatski' simpatizeri velikog 'spasitelja' kršćanstva, koji je izvršio agresiju na Ukrajinu?!" zapitao se 10. ožujka, dva tjedna nakon invazije. Pitanje je bilo retoričko: takvi će se praviti glupi i huljski optuživati druge za promoviranje Putina. Jer samo šest dana uoči invazije Bujanec je u gostima imao Stjepu Bartulicu, zastupnika Domovinskog pokreta. U jeku upozorenja zapadnih tajnih službi da Putin priprema invaziju na Ukrajinu, Bujanec je pitao: "Je li Rusija danas na udaru zbog toga što čuva konzervativne tradicionalne kršćanske vrijednosti, što nema raznoraznih parada niti likova s bradama koji u haljinama šeću po ulicama Moskve?" Bartulica, koji je nakon početka ruske agresije prorekao kraj pacifistima, ljevičarima, zelenima i liberalima pa se svrstao na stranu Ukrajine, bio je jednako moralno besprizoran. "Vladimir Putin zastupa tradicionalne kršćanske vrijednosti i zato je na udaru globalista!", citirao ga je Bujanec na svojoj Facebook-stranici.

Bartulica – od branitelja Putina do ukrajinskog branitelja (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Bartulica – od branitelja Putina do ukrajinskog branitelja (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Poput brojnih platformi evropskih neofašista, "Bujica" je godinama proaktivno služila kao tupi alat za apologiju Putinove vanjske politike. Domazet Lošo, kojeg se Bujanec odrekao preko Facebook-stranice, poručio je u jednoj od emisija da nadu budi činjenica da Rusi imaju "hipersonično" nuklearno naoružanje koje Zapad ne posjeduje pa ga ne mogu napadati kad hoće. Bivši istomišljenici zajedno su u ožujku 2018. optužili SDP za suradnju s britanskim agentima, na štetu ruskih prijatelja. Tu je emisiju Bujanec iskoristio da relativizira rusko trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripala te se usprotivio protjerivanju ruskih diplomata iz Zagreba. "To je specijalni rat protiv Rusije i predsjednika Putina! Toliko je infantilan. Da engleske službe na takav način idu obmanjivati svijet... Slažem se s Rusima – trovanje Sergeja Skripala je jedino u interesu Britanaca", poručio je Lošo.

Zapravo, ne postoji emisija sa sadržajem koji se doticao tradicionalnih vrijednosti, nevladinih organizacija ili općenito geopolitičkih silnica a da Bujanec nije naveo Putina kao svijetli uzor. Uzmimo, na primjer, raspravu s Tomislavom Sunićem, čovjekom koji je u "Bujici" priznao da se godinama druži s Aleksandrom Duginom, fašističkim ideologom iz Rusije koji je po nekima svojevremeno poslužio kao inspiracija za Putinove političke ideje. Nešto su se razišli nakon aneksije Krima jer je Dugin priželjkivao cijelu Ukrajinu. Sada se i to ostvaruje. Važno je u tome kontekstu spomenuti da je cjelokupna Bujančeva sirova propaganda Kremlja trajala nakon aneksije toga dijela Ukrajine, iste zemlje nad čijom sudbinom sada kmeči.

Kad je u listopadu 2017. godine Putin primio Kolindu Grabar-Kitarović, tadašnju političku uzdanicu Velimira Bujanca, njegovi gosti i on žestoko su kritizirali Andreja Plenkovića koji nije poslao najviše vladine dužnosnike na moskovski megdan, nazivajući hrvatske diplomate udbašima koji miniraju susret s Putinom. Bujanec se zapitao "jesu li Srbi zbog svega toga ljubomorni, jer ne znam nijednog Srbina kojeg je primio i predsjednik i premijer i patrijarh". Podsjetio je da je Putin obnovio sve crkve koje je uništio komunizam. Sunić se nadovezao. "Imam visoko mišljenje o Putinu. U Rusiji nema gay paradiranja, Soros nema pristupa. Ne možete tamo jednom prosječnom Rusu servirati da mu polugoli pederasti paradiraju. Zato to njima smeta, soroševim krugovima. Zato ga je izbacio van. Koja to zemlja može priuštiti taj luksuz?" izjavio je Sunić i Putina nazvao "čuvarom tradicionalnih i konzervativnih vrijednosti te utočištem za predstavnike europske desnice". Andrija Hebrang je izjavio da su u "Beogradu strašno ljubomorni, niti jedan Srbin nije ovako primljen u Rusiji!". "Osim toga, Rusija nas je naoružavala u Domovinskom ratu i priznali su nas dva mjeseca prije Amerike!" dodao je, dok je nezaobilazni Domazet Lošo konstatirao da je ovo "najveći državnički posjet koji smo imali nakon Tuđmana, a važno je da je predsjednicu primio i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril!"

"Kremlj neće biti službeni pokrovitelj 100. obljetnice Oktobarske revolucije. Putin se ograđuje od boljševizma. Vodi antiliberalnu i antiboljševičku politiku. O Putinovoj politici govori činjenica da je primio Marine Le Pen i članove austrijskog FPÖ-a koji su ostvarili sjajan uspjeh na nedavnim izborima... Čest gost Vladimira Putina je i Viktor Orban, raste prijateljstvo s Erdoğanom. Otvoren je za te pokrete koji drže do tradicionalnih konzervativnih vrijednosti koje nas na kraju krajeva jedine mogu održati", razgaljeno je nabrajao Bujanec zašto ljubi Putina. Poručio je da mu je "potpuno nejasna ova proliberalno zapadna propaganda koja nam nastoji reći da ne bi trebali biti dobri s Rusima" i da bi "Ruski kulturni centar u Zagrebu značio nešto dobro za hrvatski kulturni prostor". Voditelj je još dodao da za razliku od Amerike, u kojoj su mediji kritizirali tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, u Rusiji "nema takvih lažnih vijesti". Retorički je konstatirao da bi to mogao biti razlog zašto Putin ima 85 posto na izborima, jer "čovjek poštuje demokraciju".

"Bujica" je potom provela anketu u Zagrebu. S voditeljem su se složili svi anketirani građani, koji su ruskog predsjednika nazvali velikim vladarom. "Ja ga ne hvalim, ali mi je simpatičan čovjek!" poručio je nakon svega Bujanec, koji je iskorištavao brojne teme da tutne proputinovsku agendu. Uoči ratifikacije Istanbulske konvencije, pred Željkom Markić i Ivanom Foretić iz udruge Vigilare čestitao je u ožujku 2018. Putinu na "spektakularnoj" izbornoj pobjedi i pozdravio činjenicu da su iz Rusije "najureni špijuni, ali u Hrvatskoj mogu raditi što hoće". U listopadu 2017. pohvalio je tadašnjeg zastupnika Hrasta Ladislava Ilčića zato što "ima sjajne odnose s ljudima oko Putina". "Možemo reći da je Putinova unutrašnja politika glede tradicionalističkih vrijednosti hvalevrijedna. Rusija je jedina država u Evropi u kojoj raste broj krštenih osoba", rekao je Bujanec. Uoči Hoda za život 2019. godine tronuto je poželio da mu je Putin predsjednik. "Da u Hrvatskoj imamo Putina, što nažalost nemamo, bili bi primljeni u predsjedničkom uredu i dobili bi medalju. Putin je donio takvu odluku jer je jedan veliki gospodin i pravi ruski domoljub. Svaka majka koja ima sedmero djece dođe u Kremlj i dobije medalju", zaslinio je voditelj.

Ima toga još – od prevrtljivih političara do huškača – ali to je tema za neki drugi tekst.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više