Novosti

Kultura

FOTOGALERIJA Bukovica u Zagrebu

Na izložbi "Izvezene priče" isprepletena su različita razdoblja, glazba, okusi, boje i mirisi tog dijela Dalmacije koje je u Zagreb donijelo petnaest suvremenih umjetnika, grafičkih dizajnera i glazbenika koji su prošlog aprila sudjelovali na etnološko-umjetničkoj radionici u Bukovici

Kroz izložbu "Izvezene priče", koja je u utorak otvorena u prostorijama SKD-a "Prosvjeta" u Preradovićevoj 21, do Zagreba je doputovao dašak Bukovice. Na izložbi, koja će biti otvorena do 7. oktobra, isprepletena su različita razdoblja, glazba, okusi, boje i mirisi tog dijela Dalmacije. U Zagreb ih je donijelo petnaestak suvremenih umjetnika, grafičkih dizajnera i glazbenika koji su prošlog aprila sudjelovali na etnološko-umjetničkoj radionici u Bukovici. U suradnji s članovima KUD-a "Dositej Obradović" i zbora Fige tada su bilježili pjesme, recepte, legende i specifične probleme toga kraja te otvorili pitanje tamošnjih međuljudskih odnosa.

- Radionica je održana s idejom da se ukaže na specifične sličnosti i tako uklone razlike među ljudima koji su danas tamo poprilično podijeljeni po nacionalnom i religijskom ključu te izolirani unutar svojih sredina. Za razliku od zadarskih sela Islam Grčki i Islam Latinski, gdje smo prije dvije godine održali kustosko-umjetnički projekt "Umjetnost približavanja", u Bukovici smo krenuli vrlo nježno, otvarajući antropološke i etnografske teme, od narodnih nošnji, hrane i drugih običaja koji vezuju ljude iz toga kraja – kaže za Novosti Davorka Perić, kustosica "Izvezenih priča".

Na izložbi je tako moguće pogledati video instalaciju Gilda Bavčevića, koji prenosi domaćinsku atmosferu kroz povezanost pobratima Gaje i Zlaje. Bez obzira na njihovo različito porijeklo, Gajo i Zlajo osnivači su i aktivni sudionici KUD-a "Dositej Obradović" iz Knina, gdje se narodne mudrosti, pjesme i priče prenose na buduće generacije.

U galeriji "Prosvjete" izložena je i suvremena interpretacija bukovačkog ornamenta. Iako iz daljine izgleda kao preslika, odnosno fotografija tradicionalnog veza, zapravo se radi o grafičkom dizajnu Nikole Križanca, koji ga je dugotrajno "vezao" pikselima.

Tu je i zajednički rad umjetnika Marka Markovića i Ružice Karanović iz Kistanja, izvezena parola "Jedi dok ima", a uz rad Karle Kuzmanić bila je izložena skradinska torta, koju su posjetitelji na kraju večeri pojeli.

- Recept je s Karlom podijelila jedna gospođa iz Skradina, a ispričala joj je i priču o ratovima koje je preživjela i drugim, različitim životnim situacijama. Međutim, kada je pogledala unazad, rekla joj je da je najbolnija spoznaja to što svi mi na kraju ispadamo robovi rada – govori Davorka Perić.

Kroz arhivske fotografije Andrije Matkovića, lokalnog učitelja i nekadašnjeg dopisnika Slobodne Dalmacije i Vjesnika, koje je priredila kustosica kninskog muzeja Zoja Radić, moguće je zaviriti u atmosferu kninskog područja iz perioda od 30-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća.

- Jedan od zanimljivijih radova je i "La carta" Borisa Burića i Gorana Škofića. Riječ je o karti Hrvatske s koje je Bukovica izrezana jer ni Boris ni Goran nisu znali gdje se ona nalazi. Boris je prvo bio kupio kartu za Bukovicu kraj Karlovca. Zbog toga su na slikoviti način odlučili prikazati nepoznavanje toga kraja Hrvatske, njegovu nevidljivost i zanemarenost – dodaje Perić.

Nešto suvremeniji problemi zastupljeni su kroz inserte i fotografije iz filmova "Knin-Zadar" Melite Vrsaljko o ukinutoj željezničkoj pruzi, te još javno ne prikazanog "EU Wolfa" Jadrana Bobana o društvenom fenomenu i legendama koje se vežu uz vukove u Bukovici.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više