Novosti

Kronika

U petak se otvara izložba u Lončarima na Velebitu

"O prihvaćanju nepoželjnog" naziv je izložbe koje se večeras u 19 sati otvara na OPG-u Pueblo Escondido u selu Lončari na Velebitu kraj Gornjeg Karina

Large ercegovic

Marko Ercegović predstavit će se fotografskim ciklusom "O jednoj mladosti" (foto Marko Ercegović)

U petak, 8. oktobra, u 19 sati, na OPG-u Pueblo Escondido, u selu Lončari na Velebitu, kraj Gornjeg Karina, otvorit će se izložba "O prihvaćanju nepoželjnog" na kojoj sudjeluju Vlasta Žanić, Marko Marković, Boris Burić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marko Ercegović i Andrea Taraš. Kustosica je Davorka Perić iz SKD-a "Prosvjeta", a održavanje su sufinancirali Ministarstvo kulture, Srpsko narodno vijeće i Zaklada Kultura nova.

Iz "Prosvjete" poručuju da unutar ekološko-aktivističkog projekta "It is not too late - Nije prekasno" kroz alate kulture i umjetničkih aktivnosti nastoje ove prostore učiniti aktivnim sudionicima na kulturnoj sceni i ujedno ukazati na vrijednosti i probleme ovog podneblja.

"Osnovna ideja je ukazati na probleme ljudi, na njihove vrijednosti i potencijal, te uključiti sve građane u zajednička događanja i akcije. Mjesta okupljanja umjetnika sudionika radionice 'O prihvaćanju nepoželjnog' su Obrovac, Karin Gornji i selo Lončari na Velebitu. Nastavno na prošlogodišnju umjetničku radionicu u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom, ovogodišnja radionica 'O prihvaćanju nepoželjnog' okuplja umjetnike oko zajedničkog interesa ukidanja razlika i stvaranja zdravog društva kroz umjetnički i kulturni rad, druženje i povezivanje. Radionica upoznaje umjetnike sa specifičnostima lokacije, ukazuje na ekonomske, društvene i ekološke probleme u lokalnom kontekstu. Ekološka tema uništavanja i neprihvaćanja morske trave koja ima važnu ulogu u stvaranju kisika, upućuje na probleme neprihvaćanja u društvu i zagovara svjesnije, zdravije društvo, bazirano na upoznavanju i edukaciji kao pretpostavci za uključivost", stoji u najavi.

Projekt okuplja nacionalno raznoliko stanovništvo s ovog područja, umjetnike, učenike, ekologe, planinare, udruge i organizacije oko važne ekološke i društvene teme odlaganja otpada u kanjonu rijeke Bijele u zajedničkoj akciji sakupljanja stakla a od kojeg će se raditi javna skulptura kao podsjetnik na ekologiju svijesti i prostora.

Pozvani umjetnici stvarat će radove koji proizlaze iz interakcije umjetnika s lokalnom sredinom koji će biti prikazani na završnoj izložbi 8. 10. 2022. u Lončarima, te kasnije na izložbi "Tabula rasa" u sklopu Dana srpske kulture u Zagrebu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više