Novosti

Društvo

Catering za studente

Umjesto dogovora s radnicama studentskog restorana oko osnovnih radničkih prava, zadarska rektorica Dijana Vican pribjegava pokušajima da njihov štrajk uguši naručujući hranu preko cateringa

Large intrigator  dragan

(foto Marko Dimić/PIXSELL)

Gotovo mjesec dana traje štrajk radnica, kuharica i pomoćnih radnica, servirki na traci i domara iz zadarskog studentskog restorana, odreda zaposlenika Agencije za studentski standard. Štrajkaši na čelu s Novim sindikatom traže, s punim pravom, da se kolektivnim ugovorom, tim posve uobičajenim radničkim aktom, u najvažnijem definira i utvrdi vrijednost boda. Time bi se odredila i visina plaće, ali i sistematizacija radnih mjesta, kako Upravno vijeće Agencije, čiji je osnivač zadarsko sveučilište, ne bi kao do sada, i bez dogovora sa sindikatom, određivalo plaću radnicama.

Problem radnica dospio je konačno i do saborske govornice, gdje ga je izložila zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, koja je upozorila da rektorica Sveučilišta u Zadru i ravnateljica Agencije za studentski standard koriste proračunska sredstva kako bi gušile štrajk, svakodnevno naručujući hranu iz cateringa, dok se radnicama ne žele platiti dani provedeni u štrajku. Peović i sindikat pozvali su sveučilišne radnike i zastupnike na solidarnost s radnicima.

Sveučilišni profesor i član RF-a Mate Kapović skrenuo nam je pažnju da je pomalo bizarno da rektorica Dijana Vican, umjesto dogovora s radnicama i sindikatom oko osnovnih radničkih prava, pribjegava pokušajima da štrajk uguši naručujući hranu preko cateringa.

- Riječ je o još jednoj demonstraciji sile, kakve nisu rijetke u nas, a koje se uvijek događaju nad onima koji su u najlošijem položaju. Da je riječ o digitalnim nomadima, a ne o radnicama u menzi, sigurno bi im se izišlo u susret - kaže Kapović.

Osvrnuo se i na ulogu zadarske rektorice, koju je interpretirao u okviru njezinog šireg političkog habitusa: poznata je, tvrdi Kapović, još otkako je 2009. bila protiv studentske blokade prilikom borbe za javno financirano obrazovanje, po bliskosti HDZ-u i konzervativno-klerikalnim strukturama te po autoritarnu ponašanju na sveučilištu.

- Njezino postavljanje u ovom slučaju samo je kontinuitet takvih političkih opredjeljenja. Ono što je pozitivno: sada barem u Saboru imamo političku opciju koja će uvijek beskompromisno podržati svaku radničku borbu pa i ovu - kaže Kapović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više