Novosti

Politika

Čelnici SDSS-a obišli istočnu Hrvatsku

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac sa suradnicima obišao Markušicu, Šodolovce, Koprivnu i Trpinju

N39jte0ni59pkeieonyc3dr71hq

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, načelnik općine Trpinja Miroslav Palić, te zastupnica Dragana Jeckov i zastupnik Boris Milošević (foto Facebook SDSS)

U sklopu predizborne kampanje za evropske izbore, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac posjetio je nekoliko sela u istočnoj Slavoniji. U općini Markušica, društvo mu je pravio načelnik općine Erdut i kandidat na listi za Evropski parlament Jugoslav Vesić. Dočekao ih je načelnik općine Budimir Drača, koji ih je upoznao s problemima tamošnjih poljoprivrednika. Riječ je o podjeli državnog zemljišta, akutnom problemu poljoprivrednika na istoku Hrvatske.

Nakon Markušice, Pupovac je posjetio Šodolovce, gdje mu se pridružio predsjednik Glavnog odbora SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Načelnik općine Mile Zlokapa, ispričao je kako su u i njegovom selu nezadovoljni podjelom državne zemlje pa se u pravilu događa da su manji poljoprivrednici zakinuti u korist velikih korporacija.

Pupovac, Stanimirović i Zlokapa potom su posjetili najstariju crkvu u vlasništvu SPC-a u Slavoniji. Crkva Rođenja Presvete Bogorodice iz 13. vijeka nalazi se u selu Koprivna, pored Šodolovaca. Sveštenik Miljen Ilić, pokazao im je unutrašnjost ovog objekta, koji je u ratu potpuno devastiran, jer se nalazio na prvoj liniji. Obnovljen je većinom sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ali i uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koje je obnovilo ikonostas. Zanimljivo je da u crkvi, koja je napravljena u romaničkom stilu i koja je najprije bila u vlasništvu Katoličke, pa Kalvinističke crkve, da bi je prije nekoliko stoljeća preuzela Srpska pravoslavna crkva, tokom obnove, otkriveno nekoliko jako vrijednih freski iz 16. stoljeća.

Iza Šodolovaca i Koprivne, Pupovac je posjetio općinu Trpinja, gdje su mu se pridružili Dragana Jeckov i Boris Milošević, koji se također nalaze na listi SDSS-a za EU parlament. Dočekao ih je načelnik općine Miroslav Palić, koji im se požalio da Trpinja nikada u svojoj povijesti nije imala manje stanovnika. Sada ih tamo živi oko 1000. Jedni su odselili nakon Mirne reintegracije, a drugi nakon ulaska Hrvatske u EU.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više