Novosti

Društvo

Čičak opet među Srbima

Hrvatski helsinški odbor zatvorio neobičan krug vlastita djelovanja: HHO sumnja da je policija prisilila djevojku iz Lisičića da prizna kako je namjerno podmetnula požar oko sela nastanjenih srpskim stanovništvom

W0yrx6l1d82por7khkvwiyjs5s8

Ljudska prava lijepo gore – dalmatinsko zaleđe, ljeto 2017. (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Hrvatski helsinški odbor, čije se djelovanje u posljednje vrijeme najviše veže uz registriranje verbalnih ispada pripadnika navijačke supkulture prema Zdravku Mamiću, ponovno se zabrinuo za stanje ljudskih prava. Nije to, međutim, ni nalik angažmanu iz devedesetih, kada su aktivisti i članovi HHO-a marljivo bilježili stradanja nakon akcije Oluja stavljajući glavu u torbu kako bi registrirali ubojstva građana srpske nacionalnosti i palež njihovih kuća. Ovaj novi, reformirani HHO, nazovimo ga HHO 2.0, promijenio je stranu i sad igra pod drugom zastavom.

Ova organizacija imenovala je tročlano povjerenstvo koje bi trebalo istražiti ‘opravdane sumnje o zlouporabi psihijatrije protiv integriteta osobe Josipe Žilić’. Povjerenstvo vodi Karolina Vidović Krišto, novinarka HRT-a i članica Izvršnoga odbora HHO-a, a članovi su Evelin Tonković, odvjetnik iz Zagreba i liječnik Mišo Virag.

Josipa Žilić iz Lisičića kod Zadra optužena je za podmetanje požara sredinom kolovoza u selu Brgudu nedaleko od Benkovca, koje je pretežno naseljeno srpskim stanovništvom. Sumnjiči se da je namjerno potpalila suhu travu iz osvete prema susjedima iz Brguda koje smatra odgovornim za paljenje njezine kuće u Lisičićima tokom rata. Nošen vjetrom požar se proširio na obližnja sela i uzrokovao priličnu materijalnu štetu. Desetak dana potom je pritvorena uz kaznenu prijavu da je počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje. Utvrđeno je da je osumnjičena neubrojiva, pa je smještena u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, a odvjetnik koji je brani tvrdi da je priznanje iznuđeno silom.

‘Postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja priznanja Josipe Žilić navodno primjenjivala silu… Tu smo informaciju dobili iz kruga njene obitelji. Takvi postupci predstavljali bi ugrožavanje temeljnih ljudskih prava’, tvrdi I. Z. Čičak.

Povjerenstvom predsjeda Karolina Vidović Krišto, koja pažnju javnosti plijeni kao politička komentatorica u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ u kojoj se obračunava s liberalnim idejama. Podržala je inicijativu udruge Vigilare da se spolni odgoj izbaci iz škola; oštro se protivi ratificiranju Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama jer da promovira rodnu ideologiju; tvrdi da Josip Broz nije bio antifašist već crveni fašist; protjerivanje srpskog stanovništva nakon Oluje naziva bježanjem; posebno je slaba na Marka Perkovića Thompsona čije je djelo nazvala ‘neprocjenjivim’.

Osoba ovakvih neprijepornih kvalifikacija vodit će povjerenstvo koje treba istražiti slučaj požara oko sela sa srpskim stanovništvom, sve pod patronatom HHO-a koji je prije 20 godina popisao spaljene srpske kuće nakon Oluje. Život uistinu piše drame.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više