Novosti

Kronika

Dan kulture nacionalnih manjina u Lipiku

Srpska zajednica uspješno se predstavila folklornim nastupom i štandom s tradicionalnim srpskim jelima koji je bio ukrašen brojnim rukotvorinama

Šesti po redu Dan kulture nacionalnih manjina u Lipiku, održan 21. septembra, bio je prilika za predstavljanje folklorne i gastronomske tradicije pet manjina – Srba, Čeha, Talijana, Mađara i Ukrajinaca -koje žive u tom gradu i djeluju preko svojih manjinskih vijeća i udruženja.

U obraćanju prisutnima, gradonačelnik Vinko Kasana naglasio je da grad Lipik želi za sve svoje stanovnike biti više od prijatelja.

- U Lipiku svi građani žive punim plućima. Grad se ne može razvijati ako nisu zadovoljeni osnovni uvjeti koji se odnose na to da stanovnici budu sretni, zadovoljni i sigurni te da svoje kreativnosti i zamisli mogu ostvariti, kako u poduzetništvu, tako i u kulturi, rekao je gradonačelnik Kasana.

Manifestaciji su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici grada, zamjenik župana Miroslav Grozdanić, zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Nastupili su pododbor SKD Prosvjete ‘Zapadna Slavonija‘ iz Pakraca, Češka Beseda iz Gornjeg Daruvara, Zajednica Mađara Dežanovac, mađarska pjevačka i folklorna grupa ‘Leptirići‘ i ‘Čardaš‘, dok je Talijane predstavila folklorna i dječja dramska grupa s predstavom ‘Naše bake i djedovi‘. Program je zaključio KUD ‘Lipik’.

O utiscima s manifestacije pitali smo predsjednika VSNM-a Grada Lipika Darka Derenja.

– Ove godine Dan se razlikovao od ranijih kad je svaka manjina bila domaćin i trebala je pripremiti program i ponuditi autohtona jela. Sad smo nastupili svi zajedno, rekao je Derenj i naglasio veliko značenje manifestacije i za manjine i za većinski narod u smislu još jednog načina pokazivanja suživota u gradu. - Naša srpska zajednica uspješno se predstavila i folklorom i štandom s našim jelima koji je bio ukrašen brojnim rukotvorinama, rekao je Derenj.

Ovo je jedna izuzetno potrebna manifestacija i odlična prilika da se većinski narod i manjine susretnu, rekao nam je Ivanović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više